Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Participare peste asteptari la concursul de sah al Protopopiatului MOINESTI

 


Cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, sâmbătă 31 august 2013, a avut loc, în casa socială a parohiei Băseşti, cea de a V-a ediţie a CONCURSULUI DE ŞAH - amatori, organizat de Protoieria Moineşti în parteneriat cu Asociaţia Sportivă Club "Elisabeta Polihroniade" şi adresat tuturor categoriilor de vârstă.

Cu un număr impresionant de participanţi,  CONCURSUL DE ŞAH se desfăşoară la iniţiativa şi sub coordonarea îndrumarea părintelui paroh Parfene Dumitru.

„Anul acesta s-au înscris în competiţie 157 de participanţi - copii şi adulţi proveniţi din tot judeţul Bacău şi nu numai. Concursul a fost un real succes, oferind concurenţilor posibilitatea de a-şi verifica şi consolida cunoştinţele de şah  dar şi oportunitatea de a petrece o zi într-o atmosferă specială în tinda bisericii asistând la diferite programe religioase, cultural-sportive. În afara concursului de şah  participanţii împreună cu însoţitorii lor au putut asculta un concert de muzică bisericească susţinut de corul de copii al parohiei Băseşti pe două voci egale, au vizionat un film de scurt metraj cu caracter moralizator numit ”Puterea rugăciunii” şi de asemenea au asistat la o partidă demonstrativă de şah intre campionii categoriilor  superioare, piesele de joc fiind reprezentate de  16 copii în costume simbolizând piesele de şah” – a mărturisit părintele Dumitru, iniţiatorul concursului.

Concursul propriu-zis de şah a început în jurul orei 10 şi s-a desfăşurat în sistem elveţian, pe parcursul a cinci runde de joc, competitorii fiind repartizaţi la mese pe cinci categorii de vârstă: sub 8 ani, sub 10 ani, sub 12 ani, sub 14 ani şi peste 15 ani seniori, cel mai mic participant având 6 ani iar cel mai în vârstă 82 de ani care au şi fost premiaţi, fiecare primind câte o cupă de merit pentru pasiunea lor pentru acest sport al minţii.

La eveniment au fost prezenţi părintele protopop PC. Pr. Mareş Costel şi domnul ing. Dorinel Horchidan, primar al comunei Pârjol.

„Acest concurs al Protopopiatului Moineşti, ajuns acum la a cincea ediţie, se desfăşoară cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul şi se înscrie în şirul activităţilor prin care Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, mai ales acum -  în această lume secularizată şi desacralizată, arată că tinerii constituie pentru Biserica Ortodoxă o preocupare permanentă, constantă şi vie.

Şcoala s-a născut în tinda bisericii şi tocmai de aceea, ştiind bine că numai o educaţie sănătoasă îi ajută pe tineri sa vadă mai bine lumea în care trăiesc, oferindu-le sau deschizându-le totodată şi perspectiva veşniciei, încercăm să-i ajutăm să înţeleagă că pot găsi în Biserică şi în familie un partener de încredere care te sprijină în momentele de cumpănă ale vieţii când nu ştii ce cale să alegi.

Protopopiatul Moineşti - astăzi împreună cu parohia Băseşti, a devenit cumva deschizător de drum pentru tinerii dornici de a cunoaşte programele şi proiectele Sfintei noastre Biserici dedicate lor, care sunt o alternativă la viaţa zgomotoasă şi agitată de azi. 

Jocul de şah presupune multă linişte (mai ales interioară) şi nu solicită doar acuitate şi pregătire intelectuală, ci te şi pregăteşte pentru a-l accepta pe celălalt, fie că este mai bun sau mai slab decât tine, învăţând totodată că nu poţi trăi egoist şi că nu te poţi cunoaşte decât raportându-te la celălalt.

Dincolo de frumuseţea întâlnirii tinerilor de toate vârstele, fiecare dintre participanţi învaţă de fapt să se pregătească să înfrunte provocările vieţii şi să ştie la momentul potrivit să aleagă Calea, Adevărul şi Viaţa care este Iisus Hristos Arhiereul cel Veşnic.

Pe această cale ţin să mulţumesc Preasfinţitului Ioachim care este întotdeauna atent la problemele cu care se confruntă tinerii noştri; zilele acestea, prilejuit de apropierea noului început de an şcolar şi iniţiat de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, se derulează un amplu proiect în eparhia noastră, proiect aşezat sub semnul cuvintelor Mântuitorului: «Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!»

Astfel, sâmbătă – 7 septembrie - orele 1600, în cadrul procesiunii «Calea Sfinţilor» de la Moineşti, va avea loc slujba arhierească de binecuvântare a începutului de an şcolar. Şi pentru a arăta o dată în plus grija pe care trebuie să o avem pentru tânăra generaţie, după momentul central şi esenţial al rugăciunii, toţi copiii prezenţi vor primi din partea Centrului Eparhial şi a Protopopiatului Moineşti, daruri şi rechizite care să le fie de folos în noul an şcolar ce stă să înceapă” - a subliniat părintele protopop, reliefând importanţa implicării Bisericii în educaţia tinerei generaţii.

Transmiţând arhiereşti binecuvântări din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, părintele protopop a invitat pe toţi cei de faţă să ia parte la procesiunea religioasă organizată sâmbătă 7 septembrie la Moineşti, în contextul serbării anului 2013 ca ”An omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”.

La final, în cadrul festivităţii de premiere, au fost acordat premii simbolice şi premii în bani oferite de Protoieria Moineşti, 9 cupe şi 30 de  medalii de aur, argint şi bronz, diplome, cărţi bisericeşti, iconiţe şi daruri din partea primăriei Pârjol şi a parohiei Băseşti.

„Pe viitor avem convingerea că acest eveniment anual va creşte şi mai mult în amploare şi calitate, nu cu alt scop decât acela de a oferi un climat superior de comunicare şi comuniune şi de a-i apropia pe copii şi pe părinţi  de valorile autentice ale moralei creştine şi ale  Bisericii noastre strămoşeşti” – a ţinut să sublinieze preotul Dumitru Parfene.

      

 

 

 

CÂŞTIGĂTORII CONCURSULUI DE ŞAH

EDIŢIA A V-a

BĂSEŞTI - 2013

 

 

Premiul I  - 50 de lei

 

Premiul II - 30 de lei

 

Premiul II - 20 de lei

 

Protoieria Moineşti a oferit în total 10 premii I, 10 premii II, 10 premii III şi un premiu special pentru cel mai tânăr concurent.

 

 

 

CATEGORIA 8 ANI

 

BĂIEŢI 

   

 1. COJOCARU GEORGE     ONESTI
 2. BUDACA MATEI            MOINEŞTI
 3. BLANARU GIUSEPE       MOINEŞTI

 

FETE  

 

 1. BALANICA GIULIA         ONEŞTI
 2. GALCA DIANA                ONEŞTI
 3. LAZARICA MARIAMI      PODURI

 

 

CATEGORIA 10 ANI

 

BĂIEŢI 

 

 1. STANCILA IONUT MARIAN       BACĂU
 2. MITROFAN TEODOR               ONEŞTI
 3. GIURGEA STEFAN                   ONEŞTI

 

FETE  

 

 1. LUCA DELIA               ONEŞTI         
 2. STAMATE TEODORA    ŞESURI
 3. MILITARU IULIA         MOINEŞTI

 

 

CATEGORIA 12 ANI

 

BĂIEŢI   

 

 1. PRICOP TUDOR    ONEŞTI
 2. CAPMARE DAVID   ONEŞTI
 3. GHENADE ILIE       COMĂNEŞTI

 

FETE  

 1. HANU BEATRICE ELENA   BĂSEŞTI
 2. VASILICA MIHAELA        ONEŞTI
 3. PANTIRU ROXANA          BĂSEŞTI

 

 

CATEGORIA  14 ANI  

 

BĂIEŢI 

   

 1. MARASESCU  FLAVIU   ONEŞTI
 2. BOUARU ANDREI         IAŞI
 3. CAPMARE STEFAN       ONEŞTI

 

FETE 

  

 1. ARDELEANU ANA MARIA  BĂSEŞTI
 2. STANCIU CRISTINABĂSEŞTI
 3. STANCIU CRISTINA        BĂSEŞTI
 4. MARCU ALEXANDRA        BĂSEŞTI

 

 

 CATEGORIA   PESTE 15 ANI 

 

BĂIEŢI 

   

 1. ENACHE GHEORGHE    ZEMEŞ
 2. ANDREI GHEORGHE    COMĂNEŞTI
 3. COMAN PETRE           COMĂNEŞTI

 

FETE

 

 1. STANCIU MALINA            BĂSEŞTI
 2. BACIU ANDREEA              BĂSEŞTI
 3. UNGUREANU MADALINA     BĂSEŞTI

 

 

 

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.