Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Patriarhul României i-a premiat pe câştigătorii concursului „Unirea: libertate şi unitate”

Patruzeci şi doi de copii şi coordonatorii lor au fost premiaţi luni, 21 mai, de Părintele Patriarh Daniel la hramul Catedralei Patriarhale. Ei sunt câştigătorii concursului Naţional Cultural-Artistic Unirea: libertate şi unitate organizat de Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale.

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost reprezentată la nivel central de Parohia „Sf. Gheorghe” Roman, Protopopiatul Roman (Județul Neamț) și de Parohia Valea Șoșii, Protopopiatul Moinești (Județul Bacău).

 

Festivitatea de premiere a avut loc imediat după Sfânta Liturghie, în altarul de vară al Catedralei Patriarhale. La nivel național a fost premiată echipa şi proiectul care a obținut Premiul I pe judeţ. Concursul a avut trei secţiuni: literară, artistică şi multimedia. Fiecare echipă înscrisă în concurs a alcătuit un proiect cultural-artistic cu tematica anului omagial. Echipele au fost alcătuite din copiii din grupa de cateheză, preotul îndrumător, profesorul de religie sau de altă disciplină.

 

„Unirea: libertate şi unitate”

 

Concursul a evidenţiat importanţa libertăţii câştigate prin viaţa in Hristos, a tradiţiei şi a portului popular, precum şi unitatea de credinţă şi de neam în ţara noastră, in contextul unor tendinţe puternice de diluare şi relativizare a ei. Pentru a încuraja colaborarea dintre profesorul de Religie sau de altă disciplină şi preot, concursul a fost introdus în Lista olimpiadelor şi concursurilor şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Competiţia a avut ca scop cultivarea dragosteei faţă de ţară, de Biserică şi de a-i educa pe copii in sensul respectării valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identităţi religioase, culturale şi naţionale.

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost reprezentată la nivel central de Parohia „Sf. Gheorghe” Roman, Protopopiatul Roman, coordonator fiind preotul profesor Claudiu Maxim, cu proiectul: „Nouă ne pasă!” (Județul Neamț) și de Parohia Valea Șoșii, Protopopiatul Moinești, prin coordonatorul ei părintele paroh Ovidiu Hereș și alături de  doamna profesoară Elena Hereș cu proiectul: Străbunii noștri au făcut Unirea (Județul Bacău). Aceștia alături de copii reprezentați ai grupelor parohiale de cateheză au primit diplome și daruri de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

 

„La București ne-au întâmpinat oameni deosebiți care ne-au prezentat marturii ale trecutului, simboluri ale ortodoxismului în Romania, care prin frumusețea lor aduc un plus de imagine țării noastre. Punctul culminant de încărcătură spirituală a fost festivitatea de premiere, când am remarcat ca sunt cel mai tânăr dintre participanții care a avut bucuria sa fie premiat de Prea Fericitul Părinte Patriarh al României. Bucuria a fost reîntregita si de faptul ca drept răsplata am primit multe cărți valoroase. Mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim cu multa recunoștință precum și celor care m-au ajutat și m-au sprijinit pentru a participa la acest eveniment unic din viața mea.” (Mihnea Popa - Grupul de Cateheză al Parohiei Sf. Gheorghe din Roman)

 

„Am trăit momente înălțătoare la București, am vizitat locuri încărcate de istorie - Palatul Patriarhiei și Catedrala Patriarhală și am participat la Sfânta Liturghie din ziua hramului. Cea mai mare bucurie a fost aceea a primirii binecuvântării și aprecierii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru Proiectul „Străbunii noștri au făcut Unirea” pe care l-am desfășurat în Parohia Valea Șoșii. Am avut cinstea de a reprezenta pe scenă Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, pentru județul Bacău, și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest dar. Văzând pe câștigătorii Concursului Unirea: libertate și unitate din toată țara, am fost impresionată de costumele lor populare și de proiectele frumoase pe care le-au desfășurat, înțelegând mai bine importanța activităților Bisericii cu tinerii în ziua de astăzi.” (Andreea Hereș - Grupul de Cateheză al Parohiei Valea Șoșii)

 

La nivel de Arhiepiscopie prin cele șase protopopiate în concursul național artistic „Unirea: libertate și unitate” derulat prin Biroul de catehizare din cadrul Sectorului Cultural al Admnistrației Eparhiale au fost derulate 46 de proiecte, fiind implicați 50 de preoți, 36 de cadre didactice și 3503 de tineri și copii beneficiari.

 

(Pr. Daniel-Ionel Marari, Inspector eparhial pentru catehizare)


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.