Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Pelerini moineșteni în Grecia – 2018

„Pelerinajul religios este o constantă a umanității. El are motivații multiple și semnificații spirituale profunde, când este trăit intens și înțeles corect. Pelerinii sunt oameni care doresc să viziteze și să venereze locurile sfinte biblice, mormintele martirilor, moaștele sfinților, icoane făcătoare de minuni sau locuri unde trăiesc mari duhovnici renumiți.

          Pelerinajul este un memorial-vizual al locurilor unde s-a arătat în lume iubirea și lucrarea minunată a lui Dumnezeu pentru oameni și prin oameni.

 Pelerinul vrea să atingă locul sfânt sau moaștele sfântului în care și prin care s-a arătat prezența sfințitoare a lui Dumnezeu într-un mod deosebit de intens, pentru ca el, pelerinul, să-și intensifice credința și iubirea sa pentru Dumnezeu.

De aceea, pelerinajul se face pentru a intensifica rugăciunea și viața spirituală în general; Când pelerinajul este însoțit de rugăciuni, de priveghere, de spovedanie, de împărtășire euharistică, de convorbiri duhovnicești cu alți pelerini, el este un izvor de bucurie și pace interioară, un prilej de îmbogățire spirituală. Lumina și frumusețea de pe fețele pelerinilor în timpul slujbelor religioase ale pelerinajului arată lumina adunată de ei în suflet prin rugăciunea comună a sărbătorii. Întâlnirea cu locurile sfinte, moaștele sfinților, icoanele sfinților și persoane cu viață smerită și sfântă devine izvor de bucurie, iubire și luminare interioară a pelerinului.”

Având în vedere cele spuse mai sus, Protoieria Moinești, cu binecuvântarea Înalpresfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a organizat, în perioada 22 – 28 aprilie 2018, un pelerinaj în Grecia, intitulat „Pe urmele Sfinților din Grecia”, cu următoarele obiective:

În prima zi, Tesalonikul, principalul oraș din nordul Greciei, a fost poarta de intrare. Metropola a primit denumirea după Tessaloniki, soţia lui Kassander, fondatorul oraşului, şi soră a lui Alexandru Macedon.

Itinerarul prin cel de-al doilea oraş ca mărime din Grecia, a început cu Mănăstirea Sfânta Teodora ce ține moaștele Sfintei Teodora(812 – 892) de la care-și trage numele și ale Cuviosului David, care a trăit în veacul al VI-lea.

          Biserica „Sfânta Sofia” ce se înalță între bulevardele Tsimiskis şi ,Egnatia, construită în secolul al VIII-lea, după modelul Bisericii „Sfânta Sofia” din Constantinopol, restaurată în secolul al XX-lea, după ce în secolul al XV-lea fusese transformată în moschee, a fost cel de-al doilea obiectiv. Aici ne-am închinat la Moaștele Sf. Vasile Mărturisitorul, Arhiepiscopul Tesalonikului, ce a trăit în a doua jumătate a secolului al VIII-lea și prima jumătate a secoluiui IX.

Actuala formă a Bisericii Mitropolitane din Salonic, la care am ajuns, datează de la finele secolului XIX, după ce un foc a distrus biserica precedentă. Construită între 1891 și 1912, de arhitecții Tsilosși Paionidis, aşteaptă smerită pe oricene vrea să-i calce pragul pentru a se închina la cinstitele moaşte ale Sfântului Grigorie Palama, arhiepiscop de Tesalonic, cunoscut ca unul dintre cei mai profunzi teologi ai Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea.

Datorită Teologiei sale, Sinodul Patriarhal din 1386 proclamă pe Grigore Palama Sfânt iar ultimul sinod isihast din 1451 proclamă Isihasmul drept doctrină oficială a Bisericii Ortodoxe.

Forumul Roman cedatează din sec II-III d. Hr., care a servit şi ca agoră în timpul perioadei elenistice, estealt vestigiu important, în periplul nostru prinTesalonik. Ruinele care se văd astăzi au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice  din 1966.  În prezent se pot vedea coloane ce susţineau nivelul de sus al forum-ului, iar cea mai bine conservată parte din forum este teatrul Odeon, unde romanii ascultau reprezentaţiile muzicale ori priveaul uptele dintre gladiatori.

Un important reper spiritual, către care se îndreaptă pelerinii odată ajunşi în Tesalonik, este Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” ce impresionează prin măreţia sa şi este renumită în lumea artei bizantine. Prima biserică zidită pe acest loc a fost construită la începutul secolului al IV-lea, pentru ca un secol mai târziu, un prefect numit Leonțios - Leontie, avea să  înlocuiască mica bisericuță cu una mult mai mare, ce avea să cadă pradă mai multor incendii până în anul 629, când un nou proiect avea să ia naștere. Această biserică, aproape identică cu cea pe care o vedem astăzi, avea să devină cel mai important locaș de cult din oraș.

Catedrala Sf. Dimitrie din Tesalonic adăpostește Moaștele a trei sfinți: ale  Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir,(+305) sărbătorit în fiecare an la 26 octombrie, Moaștele Sfintei Anisia, care era din Tesalonic şi a trăit pe vremea împăratului Maximian și a mucenicit în același an, 305, cu Sf Dimitrie, iar BisericaOrtodoxă îi face pomenire în 30 decembrie. Moaștele Sf Grigorie Kallidis(1844-1925), mitropolit de Iraklia și Redestos, canonizat de Patriarhia Ecumenică în 2003, cu ziua de pomenire 25 iulie.

Ziua a II-a. Unul din cele mai cunoscute centre monahale ale Răsăritului creștin, spre care se îndreaptă orice pelerin, este Complexul Monahal de pe Meteore situat în câmpia Thesaliei, în apropiere de Kalambaka, între munții Koziakas și Antikassia, „pe aceste sterpe stânci, ce au devenit palate pentru mii de asceți, au învățat monahii ortodocși să fie înțelepți în gândire și umili în convingere”.Meteora înseamnă în limba greacă „suspendat în aer”, descriere inspirată a așezămintelor monahale construite pe vârfuri de stânci aproape netede, cu înălțimi de până la 400 m, rezultate în urma eroziunii masivilor muntoși ai Olimpului și ai Ossei.

Astăzi mai sunt doar 6 mănăstiri în funcție: Marele Meteor, Mănăstirea Valaam, Mănăstirea Rousanu, Mănăstirea Sf. Ștefan, Mănăstirea Sf. Treime și cea mai mică mănăstire Sf. Nicolae Anapafsas – Odihnitorul.Mănăstirea Sfântul Ștefan, a fost  prima vizitată de noi. O inscripție deasupra ușii de la intrare mărturisește că mănăstirea a fost clădită la anul 1192.La anul 1350 a fost clădită Biserica Sfântul Ștefan,iar ctitori ai mănăstirii apar cuvioșii Filotheu de la Siatena și Antonios Cantacuzino, fiu de domn sârb.Din 1961 mănăstirea a fost preluată de maici.

Mănăstirea Varlaam, cea de a doua mănăstire la care ne-am închinat, modestă ca suprafață, dar impozantă, se află în apropiere de Marea Meteoră, pe o stâncă înaltă de 373 de metri.

Conform tradiției, a fost locuită pentru prima oară de pustnicul Varlaam care a construit aici în jurul anului 1350 o bisericuță cu hramul Sfinților Trei Ierarhi și câteva chilii.În forma cunoscută astăzi, Mănăstirea Varlaam, a fost ctitorită pe la 1517-1518, când s-au stabilit aici cuvioșii părinți Teofan (+1544) și Nectarie (+1550), originari din nobila familie a Apsarazilor de la Ioannina.Biserica cu hramul Tuturor Sfinților a fost înălțată în douăzeci de zile cu materiale de construcție ridicate pe stânca meteorică într-o perioadă de 22 de ani.

          Străbătând Munții Pindului ce se întind din partea de sud și sud-est a Albaniei până în partea de nord a peninsulei Peloponez, în fața noastră se deschide o vale prin care putem vedea, în toată splendoarea Igumenița, oraș și port în partea nord-vestică a Greciei, pe malul mării Ionice.

Din port, ferryboat –ul ne duce spre Insula Kerkyra – Corfu, care alaturi de Paxos, Lefkada, Ithaca (insula lui Ulise), Kefalonia și Zakinthos, fac parte din sextetul ionic.Capitala Keryra - Κέρκυρα - Corfu Town are aproximativ 35.000 de locuitori și este singurul oraș în adevăratul sens al cuvântului de pe insulă.Un punct de maximă atracție al Orașului Vechi îl constituie Catedrala Sfântul Spiridon care păstrează, cu mare evlavie, Moaștele Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, cinstit și ca ocrotitor al insulei și au fost așezate în această localitate în anul 1453. Anual, în oraș au loc patru mari procesiuni cu Moaștele Sfântului Spiridon.

La mică distanță de Biserica Sf Spiridon, se află Catedrala mitropolitană a oraşului Panaghia Spiliotissa - „a Maicii Domnului din Peşteră”, construită în anul 1577, unde se păstrează moaştele Sfintei Împărătese Teodora, pomenită de Biserică în fiecare an la 11 februarie.A fost soția Împaratului Teofil Iconoclastul (829-842). Sfânta Împărăteasă Teodora a convocat un sinod, în 843, la care iconoclaștii au fost anatematizați, iar venerarea icoanelor recunoscută în cultul Bisericii stabilindu-se celebrararea anuală a acestui eveniment, „Biruința Ortodoxiei”, în prima Duminică din Postul Mare.

Peste puntea suspendată pe o lungime de 2.252 de metri, trecem, în cea de a treia zi, în Πελοπόννησος – Peloponez peninsulă în sudul Greciei, deși teoretic este o insulă după construirea Canalului Corint în 1893.Πάτρα – Patra, cel mai important oraș al Peloponesului și al treilea oraș ca mărime din Grecia este capitala provinciei Ahaia.Ca pelerini, am mers pe urma pașilor Sfântului Apostol Andrei ce a propovăduit în acest loc învățătura creștină încredințată lui direct de către Mântuitorul Hristos.Sfântul Ap. Andrei a avut un sfârșit mucenicesc, fiind răstignit, în orașul Patra cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus „Crucea Sfantului Andrei”.Pe locul în care a fost martirizat Sfântul Ap. Andrei, astăzi se înalță o basilică ortodoxă - biserica cea veche a orașului Patra, ridicată între 1836-1843, peste ruinele unei foste basilici bizantine, dărâmata de turci, care la rândul ei fusese ridicată peste ruinele unui templu antic grecesc, închinat zeitei Demetra.Lângă ea se află „izvorul Sfântului Andrei”. Conform tradiției, acesta era locul în care Sfântul Apostol boteza și predica „Vestea cea Bună”.Biserica  nouă situată în partea nordică a celei vechi,  a fost întemeiată în 1908 de către regele George I, fiind sfințită în 1974 de către mitropolitul orașului, episcopul Nicodim.

În interiorul generos al bisericii, pelerinii se pot închina Sfintelor Moaște ale Sfântului Ap. Andrei - capul Sfântului, cât și unei bucăți din crucea în formă de X, pe care acesta a fost răstignit.

În Nordul Peloponesului, din  autostrada Patra – Corint, pe care ne deplasăm, indicatorul ne artă spre dreapta Mănăstirea Mega Spileo, considerată  cea mea veche mănăstire din Grecia.

Construită în peretele sălbatic și abrupt al unei stânci înalte de 120 m, pe 8 nivele, mănăstirea, aflată la peste 1.000 m altitudine, domină valea; pelerinii ce ajung aici se pot desfăta, pe lângă bucuriile duhovnicești, cu o priveliște de nedescris a văii ce se întinde la poalele muntelui. Cea mai cinstită comoară a mănăstirii, pe lângă sutele de moaște de sfinți, este o foarte veche icoană în relief a Maicii Domnului cu pruncul Iisus, sculptată în ceară, socotită a fi una din cele 70 de icoane pictate de Sf. Evanghelist Luca. Străbătând ținutul încărcar de istorie, al Corintului ne oprim de Canalul Corint, canal artificial care leagă Golful Corint din Marea Ionică de Golful Saronic din Marea Egee. Canalul taie Istmul Corint și separă Peloponezul de restul Greciei. Canalul are 6,3 km lungime, fiind construit între anii 1881 - 1893.

Insulele Saronic, situate în golful Saronic al Mării Egee, au în componență și Insula Eghina, destinația noastră în ceade a patra zia pelerinajului nostru. Capitala spirituală a insulei este Mănăstirea Sfânta Treime cunoscută mai ales pentru păstrarea în măreața ei biserică a Moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul (1846-1920). Sf Nectarie Taumaturgul – Vindecătorul este unul dintre cei mai iubiți și căutați sfinți de către credincioșii din Grecia și din întreaga lume. Pe lângă faptul că este un sfânt contemporan, un sfânt al secolului nostru, atrage prin mulțimea minunilor săvârșite atât în timpul vieții sale, cât și după adormirea sa întru Domnul.

Lângă Mănăstirea Sfântului Nectarie, este Sihăstria de maici Sfânta Ecaterina, ce are o părticică din măna sfintei ocrotitoae, Ecaterina, pe lângă alte Sfinte Moaște, precum și o icoană a Sf Spiridon care „clipește”, icoană făcătoare de minuni ce întredeschide ochii.

Cu o populație de peste 3 milioane de locuitori, Αθήνα - Atena - Capitala Greciei, în care am revenit, este unul dintre cele mai vizitate orașe ale țării. Cel mai important obiectiv din Atena îl reprezintă Acropola și este un bloc de piatră, situat la 150 m deasupra nivelului mării, având ca punct principal de atracție Partenonul – Templul Feciorei, închinat zeiței Atena, a fost și biserică ortodoxă, o mie de ani, moschee, iar astăzi o bijuterie a creației grecești. La poalele Acropolei, punct de referință pentru pelerini și turiști, îl reprezintă AREOPAGUL – organul și consiliul suprem de judecată și control în orașul stat Atena și regiunea Attica în sec. VII-V î.Hr., dar și locul unde Sfântul Apostolul Pavel a ținut predica despre identitatea „Dumnezeului necunoscut”, în timpul activității sale misionare în Atena (Fapte XVII, 22-34).Catedrala Mitropolitană din Atena, închinată Bunei Vestiri, este un important centru spiritual al întregii țări, construită între 1842-1862 și adăpostește Moaștele a doi sfinți, martirizați de turci: Sfânta Filoteea din Atena, martirizată la 1589 și Sfântul Patriarh Grigorie al V-lea, martirizat în 1821.

Spre seară, am ajuns pe Colina Neprihăniților,unde se află Mănăstirea Sfăntul Efrem cel Nou, în vechime cunoscută drept Mănăstirea Buna Vestire,în localitatea Nea Makri, în partea nord-estică a peninsulei, la o distanță de numai 30 de kilometri în nordul Atenei.

Sfântul Efrem cel Nou, pomenit pe 5 mai, ale cărui Sfinte Moaște se află în biserica mănăstirii, este considerat ocrotitorul celor dependenți de droguri, al celor cuprinși de depresie, al celor deznădăjduiți, al femeilor ce nu pot avea copii, al copiilor.În ziua de 14 septembrie 1425, când sfântul împlinea 41 de ani, și se serba Înălțarea Sfintei Cruci, Sfântul Efrem cel Nou a fost prins și chinuit timp de opt luni și jumătate chiar în curtea mănăstirii sale.Sfintele lui Moaște au fost descoperite în chip minunat, la 3 ianuarie 1950, de către maica Macaria, care se stabilise în mănăstirea ruinată în 1945.

Evia – Εύβοια, insulă în Marea Egee, lungă 175 km și cu o lățime variabilă, de la 6 la 45 km, este situată în imediata apropiere și paralel cu coasta de est a Greciei continentale, fiind a doua insulă a Greciei - după Creta și a treia din estul Mării Mediterane - după Cipru și Creta, a fost obiectivul nostru în a cincea zi de pelerinaj.Insula Evia este vestită prin faptul că adăpostește Moaștele uniu Sfânt foarte cunoscut și îndrăgit, anume Sf Ioan Rusu (1690-1730), în localitatea Prokopi, în partea nordică a insulei Evia.Moaștele sfântului Ioan au fost aduse în Evia, de către creștinii refugiați din Prokopion - Urgup, regiunea Capadocia, după incidentele ce au cuprins Asia Mica între anii 1922-1924.Chipul sfântului este închis la culoare, pentru că in 1832, Osman Pașa a jefuit biserica „Sfântul Gheorghe”, ce adăpostea Moaștele sfântului, și le-a aruncat în foc, dorind prin acest gest să se răzbune pe creștini.Trupul sfântului s-a mișcat, în mijlocul flăcărilor, ca și cum ar fi fost viu, dar nu a ars. I-a rămas numai o negreală de la jar și de la fum, negreală care se păstrează și astăzi ca mărturie a întâmplării de atunci.

După 43 de km de la Procopie ajungem în Rovies iar după alți 13 km ajungem pe coama muntelui de unde privim spre Mănăstirea ce adăpostește cinstitul Cap al Sfântului David cel Bătrân, cât și mormântul Cuviosului Iacov Tsalikis - Mănăstirea Osios David – Cuviosul David, situată la poalele Munților Kavalaris, la o altitudine de 930 m,.Obștea mănăstirii alcătuită din călugări, prăznuiește pe Sfântul Cuvios David, în ziua de 1 noiembrie, ca al doilea hram, după cel principal, Schimbarea la Față și la 22 noiembrie pe Sf Cuvios Iacob (Tsalikis).

Lăsând în urmă portul Glyfa, cu amintirile frumoase, ne apropiem de pădurea de stejar din Muntele Othry din centrul Greciei unde se află două mănăstiri,  Ano Xenia și Kato Xenia. Ano – cea de sus, Kato – cea de jos, aceasta din urmă fiind metocul celei dintâi. Numele mănăstirilor este în directă legătură cu icoana Maicii Domnului, având Pruncul în braţe, icoană ce este făcătoare de minuni, datând dinperioada iconoclastă (sec VIII), când cinstitorii sfintelor icoane erau persecutați iar icoanele distruse.Pentru a fi salvată, icoana a fost pusă într-un cufăr şi aruncată pe mare. Voia Maicii Domnului a fost să ajungă în vechea aşezare a actualului port Ahilio. Găsită ca o comoară, localnicii au numit-o „Străina - Xenia“, fiindcă nu ştiau de unde vine.

O altă bijuterie sfântă, de mare preț, păstrată cu mare evlavie și cinste în biserica mănăstirii Kato Xenia, este un fragment din Brâul Maicii Domnului. Brâul a fost țesut de însăși Maica Domnului din păr de cămilă. După un scurt transfer în Capadocia, Sfântul Brâu a fost adus în Ierusalim, de către Împăratul Teodosie cel Mare(379-395) și s-a păstrat aici până in secolul al IV-lea.În 395, Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare, aduce Cinstitul Brâu al Maicii Domnului la Constantinopol.În secolul al X-lea, împărăteasa Zoe, soția lui Leon cel Înțelept, în urma vindecării sale miraculoase, a brodat Brâul cu fir de aur, formă în care se păstrează și astăzi, și, l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie.Brăul ar fi fost dăruit mănăstirii Vatoped de către împăratul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355), care mai târziu va intra în obștea monahală de aici. În anul 1552, un fragment din Brâul Maicii Domnului a fost adus la Mitropolia Dimitriadei,în timpul unei mari epidemii de ciumă.Imediat după aducerea sa, oamenii s-au însănătoșit iar fragmentul din Cinstitul Brâu a fost dăruit Mănăstirii Xenia.

Cu binecuvântările Maicii Domnului, srăbatem un defileu de 10 km lungime, croit de-alungul râului Pinios, înainte de vărsarea acestuia în Marea Egee, numit Valea Tembi.Cunoscută în timpul dominaţiei bizantine ca Lykostomo – Gura Lupului şi numită de turci Bogaz – Trecătoarea, Valea Tembi are, pe malul drept al râului Pinios,schitul ΑγίαΠαρασκευή – Aghίa Paraschevί – Sfânta Paraschevi.Micuţul lăcaş, săpat în stâncă şi închinat Sfintei Paraschevi (+140), a fost construit de lucrătorii căii ferate pe la anul 1902, drept mulţumire pentru ajutorul primit de la Sfânta Paraschevί și adăpostește atât icoana cât și părticele din Moaștele Sfintei.

În apropierea bisericii îşi are sursa izvorul făcător de minuni al Sfintei Paraschevi.Printr-un tunel care merge spre inima stâncii şi care se tot micşorează cum te apropii de izvor, pelerinii intră pentru a lua din apa făcătoare de minuni.

          Unele părţi din sfintele ei moaşte se află şi în ţara noastră, la Mănăstirea Antim din Bucureşti, la Biserica „Sfântul Vasile – Victoria”, precum şi în alte biserici şi mănăstiri.Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Cuvioasă Muceniţă Paraschevί din Roma, alta decât Sfânta Cuvioasă Paraschiva de la Iaşi, la 26 iulie.

          „Pacea și bucuria, lumina și sfințenia adunate în inimi prin pelerinaj la locurile sfinte sau în momentele sfinte ale celebrării liturgice sunt duse de pelerini în casele lor, în parohiile și mănăstirile lor, în societate. Astfel, pelerinii purtători și martori ai Duhului lui Hristos în lume, devin, misionari fără să fi pretins aceasta. Pelerinii duc cu ei în lume ce-au primit din întâlnirea cu locurile sfinte, cu sfinții pe care ii venerează”.Credem că și noi, ceea ce am primit în acest pelerinaj, din întâlnirea cu sfinții din Grecia, vom dărui celor dragi rămași acasă.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.