Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Pelerinii sunt asteptati in cetatea Sfintei Parascheva

 

În fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva adună laolaltă mulţimi impresionante de credincioşi, veniţi din ţară şi din străinătate, din nevoia de apropiere şi mărturisire creştină, la Iaşi, în inima Moldovei. Anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos, aduse de la Mănăstirea Kitaev (Ucraina) de către Înalt Preasfinţitul Antonie, Arhiepiscop de Borispil şi rector al Academiei Teologice din Kiev.La sărbătoarea Sfintei Parascheva vor fi prezenţi şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va efectua o vizită la Iaşi în perioada 12-15 octombrie, Preafericitul Krystoph, Arhiepiscop de Praga şi Mitropolit al ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei, precum şi alţi ierarhi din ţară şi din străinătate, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Evenimentele organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu această ocazie vor debuta duminică, 7 octombrie, şi se vor sfârşi după ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, pe 15 octombrie. Anul acesta se sărbătoresc totodată 370 de ani de la Sinodul de la Iaşi din anul 1642. În prima zi a manifestărilor, după programul obişnuit al slujbelor de la Catedrala mitropolitană, ieşenii sunt invitaţi să asiste la reprezentaţiile participanţilor la Concursul naţional de muzică eclesială corală 'Lăudaţi pe Domnul', etapa mitropolitană. Marţi, 9 octombrie, în Turnul Mănăstirii Golia, va fi vernisată expoziţia de fotografii 'Călător în ţara dorului', organizată în colaborare cu Asociaţia Centrul de Promovare Turistică.

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase în procesiune joi dimineaţă şi vor fi depuse pe platoul din faţa Catedralei pentru închinare. În după-amiaza aceleiaşi zile, la Mănăstirea 'Sfinţii Trei Ierarhi' vor fi lansate în format e-book două lucrări: 'Sfânta Parascheva de la Iaşi' (album) şi 'Viaţa Părintelui Cleopa', precum şi volumul 'Cuvioasa Parascheva - Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria şi evlavia poporului român', de pr. prof. dr. Ion Vicovan şi pr. Cătălin Adumitroaiei.Sfinţiri şi cântare în cinstea Cuvioasei

Tradiţionala procesiune 'Calea Sfinţilor', cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi cele ale Sfântului Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos va avea loc în seara zilei de 12 octombrie, pe traseul: str. Sf. Andrei, str. Palat, Biserica 'Sf. Nicolae Domnesc', Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi se va încheia cu depunerea sfintelor moaşte pe esplanada Catedralei mitropolitane, pentru închinare.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi Preafericitul Părinte Krystoph, Arhiepiscop de Praga şi Mitropolit al ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei, vor fi întâmpinaţi la Catedrala mitropolitană sâmbătă dimineaţa, după care vor avea loc sfinţirea şi inaugurarea noului sediu al Policlinicii Centrului Medical Providenţa, sfinţirea lucrărilor de modernizare la Casa Diaconia - Centrul Multifuncţional de Asistenţă Socială şi Educaţie, sfinţirea Bisericii 'Intrarea Domnului în Ierusalim' - Flora, Iaşi. Seara va fi inaugurată expoziţia de carte dedicată Sinodului de la Iaşi din anul 1642 şi Mărturisirii de Credinţă a Mitropolitului Petru Movilă (la Mănăstirea 'Sf. Trei Ierarhi', în Sala Gotică) şi se va ţine un concert de muzică ortodoxă corală românească şi rusească al Operei Naţionale Române din Iaşi, în Catedrala mitropolitană. La ora 21:00 va începe slujba de Priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia şi Sfânta Liturghie), în Catedrala mitropolitană.

Duminică dimineaţa, în ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfânta Liturghie va fi săvârşită pe podiumul din faţa Catedralei mitropolitane. Sărbătoarea Sfintei Parascheva va continua cu un concert de muzică religioasă al Corului 'Sanctus' al Catedralei mitropolitane din Iaşi şi lansarea cărţii 'Creaţie şi interpretare corală la Catedrala mitropolitană din Iaşi'. Ultima zi a manifestărilor va cuprinde deschiderea Simpozionului Mărturisirea de credinţă - Locul şi rolul ei în Tradiţia Bisericii Ortodoxe. 

 


 

Tradiţia de a aduce la Iaşi, cu prilejul sărbătorii Sfintei Parascheva moaşte ale altor sfinţi a fost instituită în anul 1996 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În acel an, sute de mii de pelerini s-au putut închina la moaştele Sfântului Apostol Andrei, aduse din Patras, Grecia.

În anul 2000, credincioşii s-au rugat la cinstitele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În 2001, la Iaşi a fost adus de la Volos - Grecia, Brâul Maicii Domnului, iar în 2002, moaştele Sfântului Ioan Casian, de la Marsilia - Franţa.

Un an mai târziu, în 2003, credincioşii s-au putut bucura de cinstirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de mir, a cărui raclă a fost adusă de la Tesalonic.

În anul 2004, cu ocazia anului omagial „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare - 500 ani de nemurire”, a fost adus un fragment din Sfânta Cruce, de la Mănăstirea „Panaghia Soumela“ din Veria - Grecia. Tot din Veria, însă, de la Catedrala „Sf. Ap. Petru şi Pavel“, au fost aduse, în 2005, moaştele Sfântului Apostol Pavel.

Alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în anul 2006, s-au aflat şi cele ale Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, aduse din Eghina, Grecia.

Pelerinii s-au putut închina, în anul 2007, şi la părticele din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, aduse de la Mănăstirea „Varlaam”, din Complexul Meteora din Grecia.

Întrucât în anul 2008 s-au împlinit 500 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, în acel an, la Iaşi, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, au fost aduse spre închinare şi moaştele acestuia.

2009 a fost anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare şi al Sfinţilor Capadocieni. Cu acest prilej, alături de moaştele Cuvioasei Parascheva au fost aşezate şi moaştele Sfântului Vasile cel Mare, de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ din vecinătate.

În 2010, românii s-au putut închina şi la moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul, aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel”, din Muntele Athos.

 Anul trecut (2011), la sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei au fost aduse, din Grecia, moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei.

Generalizarea în ţara noastră a cultului Sfintei Cuvioase Parascheva a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită şi data de prăznuire, 14 octombrie.

 

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.