Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Preasfinţitul Ioachim Bacauanul a oficiat slujba de Boboteaza in Protopopiatul Moinesti

 

Câteva mii de băcăuani au participat la slujba Sfințirii celei Mari a Apei oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la Comănești.

 

 

Tradiţii binecuvântate la malul râului TrotuşSărbătoarea Botezului Domnului a fost una deosebită pentru mii de credincioşi de pe valea Trotuşului, Protopopiatul Moineşti. Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit luni - 6 ianuarie 2014, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Arhidiacon Ştefan” din Comăneşti, precum şi slujba Aghesmei celei Mari în centrul oraşului.

 

"La acest prilej de mare bucurie duhovnicească  Preasfinţia Sa a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură şi zidire sufletească, în care a făcut referire la Taina Botezului, la Sfânta Treime descoperită la râul Iordanului în momentul Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi la semnificaţia botezului pentru credincioşi" - a menţionat părintele protopop Costel Mareş.

 

"În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, apa firească, care este atât de necesară vieții, devine la sărbătoarea Bobotezei un element sfințitor care ne aduce viață veşnică şi putere sfinţitoare, dătătoare de viaţă duhovnicească", a remarcat părintele episcop.

 

Parohia „Sfântul Ştefan” Comăneşti, a precizat  părintele paroh Vasile Ropotoaia, construieşte o nouă biserică. Preasfinţitul Ioachim a slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie în biserica mare ocrotită de Sfântul Arhidiacon Ştefan.  După terminarea lucrărilor de pictură, cel mai mare lăcaş de închinăciune din lemn din Eparhia Romanului şi Bacăului va îmbrăca veşmântul sfinţirii.

În continuare, ierarhul - alături de părintele protopop Costel Mareş şi de soborul slujitorilor, a oficiat slujba Aghesmei celei Mari în centrul oraşului Comăneşti. Cu acest prilej, au fost purtate în procesiune prapuri şi cruci atât de la biserica ”Sfântul Ştefan” cât şi de la celelalte lăcaşuri de închinare din Comăneşti.

 

"La slujbă au fost prezenţi foarte mulţi credincioşi din tot oraşul. După cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul și după stropirea credincioșilor cu Agheasmă Mare, ne-am îndreptat spre râul Trotuş, într-o zonă unde se află o punte. Acolo s-au rostit rugăciuni pentru ocrotirea de primejdii, de ape mari, de inundaţii şi calamităţi, după care au fost sfinţite apele Trotuşului cu aghiazma Bobotezei. Au fost aruncate apoi în apă trei cruci care au fost lăsate să plutească în aval, pentru a ajunge înspre Târgu Ocna, Onești, să treacă apoi în Siret și de acolo în Dunăre și în cele din urmă în Marea Neagră", a amintit pr. Vasile Ropotoaia.

 

Credincioşii de pe Valea Trotuşului, dimpreună cu preoţii, aveau obiceiul de a merge în procesiune, în chiar ziua Bobotezei, la râul Trotuş pentru a înălţa rugăciuni către Preabunul Dumnezeu. Această tradiţie a fost reluată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul acum un deceniu, după ce aceasta fusese interzisă în perioada comunistă. La fel ca în zilele noastre, oamenii ţineau în mâini prapuri, cruci şi busuioc şi mergeau cu preoţii, care stropeau cu Agheasmă Mare apele Trotuşului. Anul acesta, cu sprijinul autorităţilor locale şi prin implicarea Protopopiatului Moineşti, la Comăneşti s-a organizat o nouă procesiune condusă de PS Ioachim Băcăuanul. După cum mărturisesc oamenii locurilor, de când se săvârşeşte Agheasma Mare în mijlocul oraşului, râul Trotuş, deşi s-a umflat de mai multe ori, nu s-a mai revărsat peste gospodăriile şi casele oamenilor.

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.