Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Pregatiri pentru hramul Sfintei Parascheva


Pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, a anunțat că de hramul Sfintei Parascheva vor fi organizate numeroase expoziţii pentru pelerinii care vor merge să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Aceștia vor primi și câte o iconiță sfințită din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
.
'Vom oferi pelerinilor care se vor închina la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, aduse de la Mănăstirea Kitaev - Ucraina, câte o iconiţă. Pe această iconiţă sunt zugrăvite chipurile celor doi sfinţi. Parohiile din Iaşi vor fi implicate în oferirea de ceai şi hrană pentru pelerini', a amintit pr. Constantin Sturzu, care a îndemnat reprezentanţii presei să urmărească siteul oficial al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pe perioada manifestărilor dedicate Sfintei Parascheva.

În municipiul Iaşi vor acţiona în aceste zile în jur de 260 de poliţişti, atât de la Poliţia Rutieră, cât şi de la celelalte structuri informativ-operative (Serviciul de Investigare a Fraudelor, Serviciul de Investigaţii Criminale şi Serviciu de Intervenţie Rapidă). 'Vor fi dislocate patrule în ţinută civilă pentru prinderea în flagrant a celor care încearcă să comită infracţiuni de furt din buzunare, tâlhării sau alte asemenea fapte', a precizat comisarul Ioan Scripniciuc, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică în municipiul Iaşi pe timpul manifestărilor dedicate hramului Sfintei Cuvioase Parascheva vor acţiona zilnic în municipiul Iaşi peste 500 de jandarmi. Se va acţiona în sistem integrat sub coordonarea Grupării de Jandarmi Mobile Bacău. 'Efectivele dislocate în oraşul Iaşi în perioada menţionată vin de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş. Vom avea alături autorităţile publice locale, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Prefectura judeţului Iaşi. Pentru accesul pelerinilor am pregătit un culoar special pe străzile adiacente Catedralei mitropolitane din Iaşi. Gradual, oamenii se vor îndrepta către curtea catedralei. Dispozitivele noastre se vor întinde până în locurile unde va fi nevoie. Estimăm ca rândul să se întindă pe trei kilometri. Obiectivul pe care îl urmărim este acela ca timpul de aşteptare să fie cât mai mic. Cerem pelerinilor înţelegere şi cooperare în relaţia cu forţele de ordine', a declarat col. Ghiorghe Stan, comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău şi comandantul misiunii jandarmilor pe perioada sărbătorilor Sfintei Parascheva.

 

   Pelerinajul 'Calea Sfinţilor', prilejuit de sărbătoarea Sfintei Parascheva, va avea loc Vineri, 12 Octombrie, de la ora 19.00, la Iaşi. Credincioşii din parohiile ieşene sunt aşteptaţi la acest pelerinaj cu lumânări aprinse. La invitaţia preoţilor parohi din Iaşi, oamenii se vor aşeza pe de-a lungul traseului, aşteptând trecerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, aduse de la Mănăstirea Kitaev - Ucraina.

   'Preoţii din parohiile ieşene vor merge înaintea raclei Sfintei Cuvioase Parascheva. Pentru o bună organizare, au fost indicate credincioşilor din parohii segmentele unde pot aştepta trecerea sfintelor moaşte. Oamenii au fost îndemnaţi să aibă lumânări aprinse în mâini pentru a o cinsti astfel pe Sfânta Cuvioasă Parascheva şi pentru a crea astfel o atmosferă duhovnicească. Ulterior, ieşenii se vor alătura pelerinilor care vor merge în urma procesiunii', a spus pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1.

Pelerinajul 'Calea Sfinţilor' va avea următorul traseu: Catedrala mitropolitană din Iaşi - str. Sf. Andrei - str. Palat - Biserica 'Sf. Nicolae' - Domnesc - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt - Catedrala mitropolitană. 

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.