Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Resfinţirea bisericii Sf. Nicolae din parohia Boşoteni

Duminică, 25 octombrie, credincioșii parohiei Boșoteni din Protopopiatul Moinești au trăit alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim bucuria resfințirii bisericii „Sf. Nicolae”.  Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de chiriarhul locului, alături de părintele protoiereu Costel Mareş şi un sobor de preoți și diaconi din Protopopiatul Moinești.  În acest sfânt lăcaș, în ultimii șapte ani au fost demarate mai multe lucrări de înnoire și înfrumusețare, prin implicarea preotului Comănescu Titi și a credincioșilor din această zonă. „Lucrările la biserica parohială ”Sf. Nicolae” au început în anul 2008 când a fost placat cu granit interiorul bisericii. De asemenea, pictura interioară și exterioară a fost restaurată, iar acoperișul sfântului locaș a fost schimbat. Am refăcut și sistemul de încălzire prin introducerea unei centrale termice noi. Toate acestea au fost posibile prin implicarea fiilor parohiei noastre și a unor sponsori”, a declarat preotul Comănescu.

Tot în această zi de mare sărbătoare duhovnicească pentru parohia Boșoteni, Înaltpreasfințitul Ioachim a sfințit și Așezământul Social-Filantropic ridicat lângă biserică și care poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, fiind spațiul în care se vor demara mai multe proiecte pentru ajutorarea copiilor defavorizați din această zonă şi noul Altar de Vară  unde de altfel s-a săvârşit şi Sfânta Evanghelie.

Tabloul liturgic de astăzi a fost împodobit cu încă două momente deosebite şi anume cel al hirotoniei întru diacon pe seama parohiei Prisaca a tânărului teolog Munteanu Ioan şi celălalt al hirotesiei ca duhovnic a părintelui Motoca Constantin, preot paroh al parohiei Cetăţuia.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a tâlcuit pericopa evanghelică din duminica a XXIII-a după Rusalii vorbind despre demonizare și îndumnezeire, două stări spirituale care animă pe omul contemporan, despre efortul duhovnicesc pe care este necesar să-l depună creștinul în vederea actualizării chipului lui Dumnezeu și, de asemenea, despre iubirea milostivă a lui Dumnezeu care se revarsă adunând în comuniune pe creștinii unei parohii în jurul potirului euharistic

La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, aducând slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru împlinirea lucrărilor în această parohie, la acest sfânt lăcaş, ce bornează comunitatea prin Sfântul Altar de jertfă, a hirotesit pe părintele paroh Titi Comănescu ca iconom stavrofor, iar ostenitorilor şi donatorilor a oferit distincţii de vrednicie.

În satul Boşoteni, atestat documentar din timpul voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt, prima biserică a fost făcută prin osteneala boierilor locului şi a sătenilor. La anul 1902 lângă locul bisericii vechi (care a fost dărâmată), s-a construit prin osteneala boierului Rafailă şi cu ajutorul oamenilor, actuala biserică. Pământul pe care s-a zidit, a fost donat de boier, iar mai târziu împrejmuirile (cimitirul) au fost donate de săteni.


Biserica e construită din zid şi a beneficiat de-a lungul anilor de mai multe îmbunătăţiri şi reparaţii. Prima reparaţie a avut loc în anul 1939, iar a doua reparaţie în 1949, după perioada războiului când s-a făcut şi o renovare.
În 1969 s-a acoperit cu tablă, iar în 1984 s-a făcut pictura actuală


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.