Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Responsabilitate misionara si pastoratie adecvata timpului prezent

 Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanţilor la cea de-a cincea Întrunire interortodoxă pentru studierea religiilor şi a cultelor distructive, Novi Sad, Serbia, 24-27 septembrie 2012.

Felicităm pe organizatorii acestor întruniri pentru iniţiativa de a aborda, la nivel interortodox, probleme privind impactul pe care-l au atât convieţuirea între popoare şi oameni de religii diferite, cât şi prozelitismul unor culte distructive, care este foarte dăunător vieţii morale şi sociale.

Credinţa Bisericii Ortodoxe a fost formulată de Părinţii Bisericii adunaţi în sinoade ecumenice, aceştia fiind arhipăstori ai comunităţilor eclesiale din Orient şi Occident. Sfinţii Părinţi au avut conştiinţa responsabilităţii pentru păstrarea dreptei credinţe, ca bază a dobândirii mântuirii, adică a unirii eterne a omului cu Dumnezeu. Totodată, dreapta credinţă este normă sau criteriu pentru păstrarea unităţii Bisericii.

Din mărturiile patristice se poate observa că ereziile şi cultele distructive fac propagandă religioasă prin doctrine seducătoare din punct de vedere raţional şi sentimental. Acestea încearcă să realizeze o adaptare reducţionistă a adevărului revelat la capacitatea de înţelegere raţională limitată a omului păcătos. Operând o simplificare reducţionistă sau o amputare a adevărului de credinţă sau a misterului revelat de Dumnezeu, acestea au atras uneori un număr important de adepţi, ca de pildă erezia ariană.

Din istoria Bisericii, putem constata că atitudinea Sfinţilor Părinţi faţă de cei ce s-au abătut de la dreapta credinţă este, pe de o parte, foarte fermă şi fără compromisuri în privinţa adevărului de credinţă, iar, pe de altă parte, părintească sau pastorală privind comuniunea eclesială sau unitatea Bisericii. Astfel ei au urmat îndemnul Mântuitorului de a căuta oaia cea pierdută şi de-a se bucura de întoarcerea acesteia lângă celelalte oi. Totuşi, reconcilierea s-a făcut numai pe baza unităţii de credinţă.

Astăzi, când se constată relativizarea credinţei şi a moralei creştine, misiunea Bisericii este de a apăra credinţa ortodoxă şi valorile morale creştine permanente, într-o societate în rapidă schimbare. Prioritatea misionară a Bisericii trebuie să fie comunităţile noastre ortodoxe afectate de emigraţie şi imigraţie, de prozelitism eterodox şi de influenţe religioase străine credinţei creştine, de secularizare şi sărăcie, de criza morală şi economică, de alţi factori negativi.

În acest sens, este nevoie de noi metode de pastoraţie şi comunicare, pe lângă cele tradiţionale, de creativitate şi de conlucrare mai intensă a clericilor şi mirenilor. Trebuie cultivate mai mult conştiinţa misionară a mirenilor şi responsabilitatea pastorală a clerului prin activităţi şi programe care pot depăşi rutina şi formalismul şi pot forma comunităţi vii şi dinamice, adevărate familii spirituale luminate de iubirea milostivă a Preasfintei Treimi.

Mijloacele media ca radio, televiziune, internet, cotidian etc. pot facilita comunicarea eclesială la nivel naţional, astfel încât viaţa Bisericii să fie trăită ca într-o singură familie spirituală, chiar şi într-o societate pluralistă şi secularizată.

Ne exprimăm speranţa că, în cadrul întrunirii de la Novi Sad, veţi ajunge la concluzii care vor fi utile misionarilor clerici şi laici ortodocşi din toată lumea şi ne rugăm Domnului Hristos, „Păstorul cel Bun” (Ioan 10, 11), să ne lumineze şi să ne întărească în apărarea dreptei credinţe şi în cultivarea iubirii fraterne care izvorăşte din aceasta.

Cu binecuvântare şi dragoste în Hristos, Domnul nostru,† DANIEL
Patriarhul României 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.