Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Sărbătoarea Sfântului Atanasie Atonitul în PROTOPOPIATUL MOINEȘTI

 

 

Biserica Ortodoxă a săvârșit ieri pomenirea Sfântului Cuvios Atanasie de la Aton, sărbătorit în fiecare an la data de 5 iulie.

Singura biserică din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului închinată acestui sfânt athonit se află în Protopopiatul Moineşti, parohia Schitul Frumoasa, și aici a devenit deja o tradiție pelerinajul credincioşilor din întreaga zonă, care în această zi vin să-l cinstească prin rugăciune pe Sf. Atanasie Atonitul.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, programul liturgic a început joi seara cu slujba Vecerniei și a continuat a doua zi cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de 21 de preoți sub protia  părintelui protopop, pr. Costel Mareş care a rostit și un frumos cuvânt de învăţătură.

Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului a vorbit apoi celor mai bine de 350 de credincioși despre viața și minunile Sfântului Atanasie, despre Muntele Athos - cu mănăstirile şi viaţa monahală de acolo, despre însemnătatea și importanța vieții și creșterii duhovnicești a creștinului.

Biserica "Sf. Atanasie de la Aton" a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki - Grecia, fiind sfinţită în anul 2008 de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul şi Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor.

 

 


 

 

 

SINAXAR

 

Pomenirea Sf. Cuv. Atanasie AthonitulPlin fiind de darul lui Dumnezeu, Atanasie s-a învrednicit a o vedea pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a făcut să ţâşnească în chip minunat apă din stâncă şi i-a făgăduit sfântului că ea va fi de-a pururi egumena mănăstirii sale.

Atanasie s-a născut în cetatea Trapezunt din părinţi temători de Dumnezeu. EI a rămas orfan încă de mic, dar prin purtarea de grijă cea dumnezeiască o căpetenie de oaste l-a luat în grija sa şi l-a dus Constantinopol, ca să-l dea ia învăţătură. Pentru blândeţea şi smerenia sa, Atanasie era iubit de toţi cei de-o seamă cu el. În jocurile lor, copiii alegeau pe unul împărat, pe altul mai-marele oştirii, pe Atanasie, ca într-o prorocire, îl puneau totdeauna egumen. După ce şi-a săvârşit învăţătura, Atanasie, care mai înainte de călugărie se numea Avraam, a plecat în pustia lui Malein, aproape de Muntele Athos, unde s-a nevoit ca ucenic al vestitului Mihail Malein. Râvnind o vieţuire mai aspră, Atanasie s-a dus în Muntele Athos, ca să petreacă în sihăstrie.

În jurul său au început să se adune curând mulţi râvnitori ai vieţuirii pustniceşti, astfel că sfântul a fost silit să ridice vestita Lavră. Întru aceasta a fost ajutat de împăraţii Bizanţului, mai întâi de Nichifor Focas, care el însuşi voia să se lepede de lume şi să se facă monah, iar apoi de Ioan Tsimiskes. Asupra lui Atanasie au venit ispite fără de număr, şi de la draci, şi de la oameni, dar el, ca un viteaz ostaş al lui Hristos, le-a ţinut piept şi pe toate le-a biruit cu nespusa blândeţe şi cu necontenita rugăciune înaintea Dumnezeului Celui viu.

 

Plin fiind de darul lui Dumnezeu, Atanasie s-a învrednicit a o vedea pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a făcut să ţâşnească în chip minunat apă din stâncă şi i-a făgăduit sfântului că ea va fi de-a pururi egumena mănăstirii sale. Atanasie i-a întrecut pe toţi fraţii cu lucrul şi cu rugăciunea şi pe toţi i-a iubit cu dragoste de părinte şi de păstor.

 

Sfârşitul său a venit însă fără de veste. Cuviosul a urcat împreună cu alţi şase monahi în vârful unui pridvor nou zidit al bisericii spre a cerceta zidul ce fusese înălţat de curând, dar zidul s-a surpat şi i-a îngropat de vii. Astfel s-a stins acest mare luminător al monahismului, în anul 1003. După moartea sa, Atanasie s-a arătat în multe rânduri fraţilor din mănăstire, uneori pentru a-i mângâia iar alteori pentru a-i mustra.


(Sf. Nicoale Velimirovici,

Prooloagele de la Ohrida, vol. II, Editura Egumenița, p. 24)

 

 

 

 

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.