Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» STEFAN HRUSCA - un concert memorabil la Moineşti

 

   Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, la  Catedrala Sfântului Ierarh Nicolae din Moinesti  a avut loc în această seară, 17 decembrie 2012, concertul tradiţional de colinde al Protopopiatului Moinești,  un eveniment mult așteptat de moineșteni. 
 
   Organizat la inițiativa părintelui protopop Costel Mareș și cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, concertul l-a avut ca invitat special pe maestrul Ștefan Hrușcă, omul colindelor, românul care a colindat şi a vestit pe întreg mapamondul acest cântec sfânt al Crăciunului.
 
   Nici moineştenii nu au rămas indiferenţi şi au venit în număr mare la acest concert unic şi inedit pentru micul oraş, parcă prea mic pentru anvergura oaspeţilor săi.
   Seara dedicata colindelor a început la orele 17:30 cu grupul vocal Theotokos al Protopiatului Moinesti, care a interpretat absolut admirabil opt piese, pregătite și lucrate sub bagheta domnului prof. dr. Ovidiu Trifan din Roman: 
 
Intro: Tu esti lumina - cântec de stea din colectia lui Sabin Dragoi 
1. Colindam, Doamne - colind din Ardeal din colecţia George Breazul
2. O, ce veste minunata - vechi cantec de stea din Ardeal
3. Buna dimineata - de Al. Podoleanu si I. D. Chirescu
4. De cand Domnul - colinda culeasa din Ardeal, armonizată de Dumitru. D. Botez - compozitor, dirijor si profesor romaşcan
5. In locasul lui Craciun - Valentin Teodorian
6. Coroana de trandafiri - colind popular Gh. Cucu
7. Sus in casa - colind popular din Ardeal armonizat de Gh. Soima

   După această introducere în atmosfera colindelor a urmat grupul psaltic Filomelos, prezentatorul concertului - părintele arhidiacon Ciprian Ignat - invitând apoi pe scenă pe cel mai cunoscut interpret de colinde din România. Într-un recital care a durat mai bine de o oră,  credincioșii din Moinești au putut asculta cele mai frumoase colinde de Crăciun cântate de Ștefan Hrușcă.
 
   Prezent la eveniment, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a arătat care este rolul acestui concert în pregătirea sufletului pentru întâmpinarea sărbătorii Naşterii Domnului. Preasfinţitul Părinte i-a mai îndemnat pe credincioşi ca din această pregătire sufletească să nu lipsească nici participarea la lucrarea socială, misionară şi culturală a Bisericii, deoarece „ne structurează identitatea noastră de buni şi autentici creştini în această lume zbuciumată”. După ce a explicat importanţa şi rolul colindelor, Preasfinţia Sa a oferit artistului Ştefan Hruşcă, în semn de preţuire, un dar simbolic, adresându-i totodată invitaţia de a reveni în "Moldova descălecătorilor".
 
   Despre colind, Ştefan Hruscă ne-a vorbit într-un interviu, precizând:
“Concertul de Crăciun nu este un concert oarecare! Este o legătură sufletească şi spirituală care se naşte, prin colind, între mine şi public, deoarece colindul este un cântec de stare, pe care nu poţi să-l cânţi oriunde, oricând şi oricum. Eu nu doar cânt, eu simt fiecare colind. [...] Ştefan Hruscă ne-a vorbit î
Pentru a colinda trebuie să ai, după părerea mea, o cunoaştere a lumii colindului, a sfinţeniei lui şi a felului de a-l simţi curat şi cum trebuie."
 
   Prin bunăvoinţa şi sprijinul concret al Primăriei Moineşti, concertul a fost trasnsmis și audio, în direct, prin rețeaua de radioficare a municipiului.
   "Adresăm gândurile noastre de recunoştinţă Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul şi mulţumim părintelui vicar Ioan Gherasimescu, coralei Theotokos şi preoţilor moineşteni pentru sprijinul acordat. Mulţumim pe această cale sponsorilor şi partenerilor noştri: Primăria Moineşti, Primăria Comăneşti, Clinica Luxor din Bacău, Pensiunea Davis, BCR Moineşti, Omega Communications, C.A.R.  C.F.R.  Comăneşti, Farmacia Betula, Fitco SRL Moinesti şi Fundaţia Palaghia, care au făcut posibil acest concert", a menţionat în cuvântul său părintele protopop Costel Mareş, subliniind că "acest concert este darul nostru către toţi credincioşii, ca semn de preţuire şi dragoste părintească".
 
   În încheiere grupurile de colindători împreună cu Preasfințitul Părinte Ioachim și credincioșii prezenți în biserică au cântat colindul "O ce veste minunată!"; foarte mulți dintre cei prezenţi au rămas în continuare, Ştefan Hruşcă împărţind autografe şi făcând fotografii cu admiratorii săi.

 

 

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.