Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala Arhiepiscopala din Roman

 

Sute de credincioși din municipiul Roman și împrejurimi au participat sâmbătă, 13 octombrie, la slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, cu ocazia debutului manifestărilor prilejuite de serbarea Sfintei Cuvioase Parascheva în Eparhia Romanului și Bacăului. 

Cunoscută ca fiind Ocrotitoare a Moldovei, Sfânta Parascheva este și patronul spiritual al locașului de cult mușatin din orașul de pe malul Moldovei, una din cele mai impresionante catedrale ortodoxe din țara noastră. De altfel, ctitoria mușatină trăiește zilele acestea momente de profundă bucurie duhovnicească, cunoscut fiind faptul că, de peste șase veacuri, este patronată spiritual de unul dintre cei mai iubiți și cinstiți sfinți din România.

Slujba din această dimineață a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, sosiți din toate colțurile eparhiei pentru a trăi laolaltă comuniunea dragostei în Mîntuitorul nostru Iisus Hristos.

După aceasta, în cântări închinate Sfintei, toți cei prezenți au participat la procesiunea cu racla purtând veșmântul Cuvioase Parascheva și moaștele mai multor sfinți, aflate în catedrală, care au fost așezate spre închinarea credincioșilor într-un spațiu special amenajat în Aghiazmatarul aflat în curtea Centrului Eparhial. Așa cum a devenit tradiția, preoții și credincioșii prezenți au dat slavă lui Dumnezeu, cântând acatistul Sfintei Parascheva, acatist întocmit de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Seara, la orele 17.00, Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim, însoțit de un impresionant sobor de 40 de preoți și diaconi, a oficiat slujba Privegherii în catedrala devenită neîncăpătoare pentru mulțimea creștinilor dornici să participe la rugăciune. Apoi, în acordurile cântărilor bisericești, soborul a mers la racla cu sfintele odoare, unde Preasfinția Sa a citit în fața sutelor de pelerini Acatistul Sfintei Parascheva.

La finalul acestei seri binecuvântate, ierarhul de la Roman i-a felicitat pe toți creștinii care, prin prezența la slujbele de la Catedrala din Roman, alături de preoți lor, au mărturisit prin aceasta dragostea și evlavia față de Ocrotitoarea Moldovei. Totodată, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care, după ce a prezentat aspectele semnificative din viața Sfintei și a explicat vechimea cultului ei pe aceste meleaguri, i-a îndemnat pe credincioși să continue tradiția înaintașilor, de a cultiva și păstra viu cultul Sfintei Parascheva, care și acum, în mileniul al III-lea, constituie pentru toți, cler și credincioși, model de credință nezdruncinată, milostenie și răbdare în fața încercărilor vieții.

De asemenea, Preasfințitul Ioachim rugând pe Sfînta Parascheva să rămână de-a pururea rugătoare pentru poporul român, i-a îndemnat pe romașcani să facă dovada generozității și ospitalității moldave, prin ajutorarea pelerinilor care în aceste zile, sosiți în Roman, din toate zonele țării, doresc să ajungă la Catedrala din Iași pentru a se închina la racla cu sfintele moaște.

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala Arhiepiscopală din Roman se va încheia duminică, 14 octombrie, cu slujba Sfintei Liturghii, urmată de pomenirea ctitorilor acestui sfânt locaș și oferirea de pachețele tuturor credincioșilor prezenți la acest binecuvântat moment de înălțare spirituală. 

 

 

Sfânta Parascheva, cinstită de sute de ani
în zona BacăuluiMii de băcăuani își îndreaptă pașii spre Catedrala din Iași în această perioadă de serbare a Sfintei Cuvioase Parascheva. Cu evlavie și credință, pelerinii din zona noastră continuă o străveche tradiție ce mărturisește cinstirea deosebită de care se bucură Ocrotitoarea Moldovei în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Pe lângă catedrala din Roman, ce o are pe Sfânta Parascheva ca ocrotitoare încă din veacul al XV-lea, în județul Bacău se păstrează biserici de lemn, datând din veacul al XVI-lea, de la Târgu Ocna și Răchitoasa, o alta din prima jumătate a veacului al XIX-lea, ca niște adevărate semne ale cinstirii Sfintei în această parte a țării. Cu alte cuvinte, sărbătoarea de suflet a Moldovei, ziua de 14 octombrie, este una specială îndeosebi pentru băcăuani, al căror județ are un număr impresionat de biserici cu hramul Ocrotitoarei Moldovei, unele dintre ele mai vechi, așa cum am precizat mai sus, decât anul aducerii la Iași a sfintelor sale moaște de către voievodul Vasile Lupu.

Mai mult, credincioșii din zona Bacăului au păstrat o conștiință vie a credinței în lucrarea sfintei Parascheva și în perioada dificilă a comunismului. Astfel, după 1947, când Sfânta Parascheva a ajuns în Bacău în cadrul unui amplu pelerinaj pentru izbăvirea de foamete, credincioșii au păstrat vii acele momente, iar la Filipești ori Enăchești, și în alte locuri unde au poposit sfintele moaște, au fost ridicate lăcașuri de cult.

„În zona Moineștiului avem peste 20 de biserici închinate Sfintei Parascheva, iar pe stema eparhiei noastre, a Romanului și Bacăului, Sfântul Sinod a aprobat ca sf. Parascheva să fie ca emblemă, ceea ce dovește că acest cultul al său este mult mai vechi, cu peste două sute de ani înainte să fie aduse sfintele ei moaște la Iași”, a explicat PS Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul. 

 

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.