Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Sfantul Cuvios ANTIPA de la Calapodesti

 

 

Troparul Cuviosului, glasul al 3-lea:

Povăţuitor preaînţelept al călugărilor şi înger pământesc te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Părinte Antipa, înfrânându-ţi trupul cu nepătimirea şi luminând inimile credincioşilor cu strălucirea virtuţilor tale. Pentru aceasta te-ai făcut locaş preacinstit al Sfântului Duh şi în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Dumnezeu, pe Care roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

 


Troparul Cuviosului, glasul al 5-lea:

Peste pământ arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfântul Munte în Athosul de la miazănoapte, Valaam. O, Sfinte Părinte Antipa, mult lăudatule, asemenea mult minunaţilor bătrâni ai Moldovei te-ai făcut; şi acum, locuind în slava cerescului Valaam, roagă-L pe Hristos Dumnezeul nostru să ne povăţuiască pe calea îngerească. 

 

 

 

Într-una dintre cele mai importante mănăstiri ortodoxe ale lumii, la Mănăstirea Valaam din nordul Rusiei, loc sfânt în care, aşa cum spunea Sf. Ignatie Briancianinov, pe oricare dintre pietrele insulei se poate săvârşi Sfânta Liturghie, ca român eşti impresionat nu numai de unicitatea peisajului, cât mai ales de faptul că aici a vieţuit şi a fost canonizat ca sfânt Cuviosul Antipa de la Calapodeşti.

Sf Antipa este singurul sfânt ale cărui moaşte se află în raclă spre închinare în marea biserică a Mănăstirii Valaam, moaştele celorlalţi sfinţi ai Valaamului nefiind la vedere. Sf Antipa a fost unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai mănăstirii, mormântul său fiind iniţial amplasat la intrarea în mănăstire, tocmai pentru ca fiicele şi fiii săi duhovniceşti să poată să i se închine cu uşurinţă.

Câteva icoane, detalii şi imagini legate de Cuviosul Antipa de la Calapodeşti, de Mănăstirea Valaam, de icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni pe care Cuviosul a păstrat-o cu sfinţenie tot timpul vieţii sale şi care acum se află în Finlanda, dar şi inregistrări cu faimosul cor al Mănăstirii Valaam, oricine le poate găsi cu uşurinţă în lumea virtuală, navigând pe internet.

 

 

Avem însă la îndemână, mai ales pentru cei care nu se tem de osteneală, şi o altă posibilitate: cea a unui pelerinaj la mănăstirea Sfântului Antipa, în satul Calapodeşti, judeţul Bacău, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.

 

Mâine, în ziua prăznuirii Sfântului Antipa  (10 ianuarie), preoţii din Grupul vocal Theotokos al Protopopiatului Moineşti, vor merge în pelerinaj şi rugăciune la mănăstirea Calapodeşti ridicată în cinstea Sfântului, unul dintre sfinţii pământului românesc, poate prea puţin cunoscut, dar cinstit în întreaga ortodoxie.

 

 „Prietenii Sfântului Antipa de la Calapodeşti

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti se bucură de evlavia ortodocşilor români, ruşi şi greci. În mănăstirea de la Calapodeşti este adăpostită crucea de călugărie pe care a purtat-o Sfântul Cuvios Antipa, dar şi o părticică din moaştele sale. „Pe toţi cei care vin la Calapodeşti cu prilejul hramului i-am numit «prieteni ai Sfântului Antipa». Astfel, prietenii Sfântului vor conştientiza că prin sprijinul pe care îl acordă mănăstirii este întărită comuniunea şi dragostea“, ne mărturiseşte părintele stareţ, protos. Pahomie Parfene.

 

Mănăstirea Calapodeşti se află în satul Calapodeşti, comuna Dealu Morii, judeţul Bacău. Din punct de vedere geografic, satul şi comuna sunt situate în Podişul Moldovei, partea central-vestică a Colinelor Tutovei, pe ambele versante ale pârâului Berheci, la o distanţă de 65 km faţă de Bacău, cca. 60 km faţă de Tecuci şi 35 km de Adjud. Vatra satului Calapodeşti este situată pe versantul estic al pârâului Berheci, pe partea stângă a drumului judeţean 241-A Bacău - Podu Turcului.

 

 

        

 

 

 

                                    

 

 

 

 

 

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.