Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Simpozionul “Episcopul Melchisedec Stefănescu - 120 de ani de la nasterea in ceruri”, la Roman


Zilele 'Episcop Melchisedec', ediţia a XII-a au continuat astăzi 17 mai 2012, la Roman cu simpozionul “Episcopul Melchisedec Ştefănescu-120 de ani de la naşterea în ceruri”Episcopul Melchisedec Ştefănescu-120 de ani de la naşterea . Au participat peste 200 de preoţi din protopopiatele eparhiei, precum şi elevii seminarişti. 

 În deschiderea manifestării, care a avut loc la Seminarul Teologic Liceal Ortodox 'Sfântul Gheorghe' din Roman, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a evocat personalitatea episcopului Melchisedec Ştefănescu. Pr. Florin Ţuscanu a susţinut o conferinţa omagială dedicată ilustrului ierarh care a păstorit Eparhia Romanului, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc 120 de ani. În prima parte a discursului, care a fost însoţit de prezentări de imagini prin intermediul unui videoproiector, pr. protopop Florin Ţuscanu a vorbit despre însemnarea unui monah pe un Catavasier cu referire la moartea episcopului Melchisedec. 

“Pe un Catavasier, manuscris, din anul 1846, aparţinând Bisericii Precista – Mare, din Roman, am descoperit o însemnare făcută de un monah, (biserica a fost timp îndelungat mănăstire), care cutremurat de cele întâmplate în oraş pe vremea sa, a notat următoarele: «Astăzi, 16 mai 1892, s-a mutat din această viaţă la cereştile locaşuri Preasfinţia Sa, Episcopul Romanului Melchisedec, ctitorul şi luminătorul Bisericii Ortodoxe». Potrivit dorinţei exprimate de dânsul înainte de a muri, Melchisedec a fost înmormântat în grădina caselor sale din Roman. Mormântul său simplu, fără nici un monument, se află în mijlocul pomilor şi florilor, în acel loc unde se recrea totdeauna şi unde, departe de zgomotele lumii, găsea el adevărata mulţumire şi fericire a vieţii. Căutând să aflu cât mai multe lucruri despre trecerea sa prin Eparhia Romanului, am avut bucuria şi surpriza să aflu de curând câteva documente legate de trecerea episcopului Melchisedec în veşnicie, programul înmormântării sale, despre participanţi, s.a. După decesul episcopului Melchisedec, care s-a petrecut într-o zi de sâmbătă, pe 16 mai 1892, fraţii săi care l-au îngrijit, în perioada grea, de suferinţă la pat, în casa arhierească din Roman, anume Valerian arhiereul şi arhim. Ieronim, l-au pregătit după rânduială şi l-au depus în Catedrala “Sfânta Parascheva” din Roman”, a relatat pr. protopop Florin Ţuscanu, care a continuat conferinţa prin evocarea altor detalii cu referire la înmormântarea episcopului Melchisedec.

Slujba Prohodului, oficiată de şapte ierarhi

“Duminică, 17 mai, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către PS Ioanichie Băcăuanul şi slujba Parastasului, apoi foarte multă lume a venit seara la priveghere. Luni a fost stabilită ziua înmormântării. Programul a început dimineaţă la ora 9:00 cu Sfânta Liturghie săvârşită de episcopul Ioanichie Băcăuanul. Răspunsurile la strană au fost date de corul Catedralei mitropolitane din Iaşi. La ora 14:00 a fost oficiată slujba înmormântării în curtea catedralei episcopale din Roman. Din soborul de ierarhi au făcut parte: episcopul Silvestru al Huşilor, episcopul Partenie al Dunării de Jos, episcopul Ieremia Gălăteanul, episcopul Dositei Botoşăneanul, episcopul Gherasim Piteşteanul, episcopul Valerian Râmniceanul şi episcopul Ioanichie Băcăuanul. După terminarea serviciului religios au fost ţinute patru cuvântări în curtea episcopiei, înainte de plecarea cortegiului spre mormânt. Din partea Ministerului Instrucţiunii Publice a vorbit Ştefan Mihăilescu, iar din partea Academiei Române a susţinut o alocuţiune Grigorie Tocilescu. Următorul discurs a aparţinut domnului Constantin Erbiceanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, iar ultima alocuţiune a fost adresată de Gheorghe Erbiceanu de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox «Veniamin Costachi» din Iaşi”, a spus pr. protopop Florin Ţuscanu.

Capelă lângă mormântul episcopului Melchisedec

În continuare, pr. protopop Florin Ţuscanu a prezentat câteva paragrafe din discursurile ce au evocat personalitatea episcopului Melchisedec la prilejuite de slujba înmormântării. De asemenea, au fost expuse detalii cu privire la cortegiul funerar. “La ieşirea cortegiului, muzica militară a intonat imnul funebru până la mormânt, timp în care trupele au prezentat armele. Onorurile militare au fost prezentate de trupele de infanterie, artilerie şi cavalerie, desfăşurate pe străzile Traian şi Alexandru cel Bun din Roman, înşirate până la mormânt. În preajma Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Roman, în numele corpului profesoral şi al elevilor, a vorbit prof. Vucol Dornescu. Alături de el se aflau cadre didactice şi elevi seminarişti. Trupul neînsufleţit al ierarhului a fost apoi coborât în mormânt, iar peste o vreme, (în anul 1926), alături de dânsul a fost înmormântat fratele său, arhiereul Valerian Râmniceanul, în vârstă de 103 ani. Prin grija blândului episcop Lucian Triteanu, în anul 1938 a fost ridicată o frumoasă capelă deasupra mormântului, după un proiect al arhitectului Berechet de la Patriarhia Română”, a amintit pr. protopop Florin Ţuscanu.

 

Arhim. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a prezentat cartea 'Ortodoxia credinţei', iar Corala 'Lumină Lină' a preoţilor din Protopopiatul Bacău, a susţinut un concert de cântări religioase.

 

A urmat vernisajul expoziţiei foto-documentară 'Mărturii ale credinţei' - imagini de epocă, obiecte şi cărţi aparţinând episcopului Melchisedec, organizată de pr. protopop Florin Ţuscanu în sala de festivităţi a seminarului, apoi a fost vizitat Parcul Melchisedec, aflat în apropierea seminarului. Aici se află capela ce adăposteşte mormântul episcopului Melchisedec şi cele trei clădiri ctitorii ale episcopului Melchisedec (grădiniţa de copii, şcoala de cântăreţi bisericeşti şi o altă clădire dedicată activităţilor sociale).

 

Manifestările dedicate episcopului Melchisedec Ştefănescu vor continua astăzi în toată Eparhia Romanului şi Bacăului. Astăzi va fi oficiată slujba Parastasului în parohia Gârcina, Protopopiatul Piatra Neamţ, la mormântul părinţilor vrednicului de pomenire ierarh. Evenimente cultural religioase vor fi organizate şi mâine, urmând ca duminică PS Ioachim Băcăuanul să oficieze Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.