Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Sinaxa preoților din Protopopiatul Moinești

 

               Înaltpreasfințitul Ioachim, împreună cu cei aproape 100 de preoți din Protopopiatul Moinești, a săvârşit Sfânta Liturghie, joi, 28 ianuarie 2016, la biserica „Nașterea Maicii Domnului‟ din Zemeș. Prilejul acestei întâlniri duhovniceşti a fost SINAXA anuală a preoţilor, întâlnire de suflet a ierarhului cu preoţii din întreg Protopopiatul Moineşti.

Ierarhul a fost primit cu multă bucurie de preoții și credincioșii adunați în număr mare la biserica din Zemeș, fiind așteptat cu ofrandele dragostei, pâine și sare și florile recunoștinței.

 

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii au fost rostite imnul Mreaja Logosului şi comentariul teologic la acesta, ce îl au ca autor pe Înalpreasfinția Sa, de către părintele arhid. Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial, şi părintele protopop Costel Mareş.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej Înaltpreasfințitul Ioachim a vorbit preoților despre importanța liturgică, teologică şi soteriologică a sinaxei, cea care adună în jurul Potirului euharistic clerul şi poporul cel binecredincios al lui Dumnezeu:

„Îmi exprim bucuria de a fi în mijlocul frățiilor voastre, adunați în Sinaxa preoțească și liturgică aici, la Zemeș, în Protopopiatul Moinești.

Vă mulțumim pentru frumoasa primire cu aceste semne ale ospitalității românești și creștinești; pâinea și sarea sunt premise ale generozității și binecuvântării lui Dumnezeu pentru noi oamenii.

Pâinea și vinul ce sunt aduse astăzi ofrandă lui Dumnezeu în Liturghie, prin invocarea noastră, se vor preface de Duhul Sfant în însuși Trup și Sânge al lui Hristos cu care ne vom hrăni euharistic.

În aceste daruri am simțit toată dragostea frățiilor voastre, toată iubirea pe care o aveți față de Biserica noastră dreptslăvitoare și toată osteneala pe care ați arătat-o până acum în propovăduirea evangheliei.

Întâlnirea noastră este motivată de faptul că, urmând unei tradiții statornicite în ultimii ani în eparhia Romanului și Bacăului, ne întâlnim și la începutul acestui an în liturghie, adică reuniți în jurul potirului dragostei lui Dumnezeu, din care ne adăpăm de fiecare data când avem sete de Hristos și foame de El, care trebuie să fie o stare permanenta. Întâlnirea noastră arată că suntem în comuniune hristică, în noi transpare Hristos care savarseste orice lucrare sfântă prin mâinile noastre nevrednice în Biserica Sa.

Sinaxa cu ierarhul în comuniune liturgică mai are și scopul de a ne împrospăta gesturile liturgice care sunt atât de profunde și simbolice în Biserica Ortodoxă. Cartea de vizită a ortodoxiei este cultul divin.

Întâlnirea noastră este importantă pentru noi și pentru a ne aduce aminte că avem calitatea de trimiși ai Lui Hristos în lumea aceasta, niște profeți care anunță că Împărăția lui Dumnezeu începe în lumea aceasta și se continuă în eternitate. Preotul este acel profet al Legii Harului care anunță mereu că trebuie să mergem pe calea indicată de Hristos, păstrând adevărul de credință și trăindu-l ființial.

Reuniți în Liturghie, ne amintim de ierarhul care v-a hirotonit, de momentul când ați primit mandatul de a sfinți, de a conduce și de a învăța. Ierarhul v-a făcut misionari și totodată miniștri ai tainelor lui Dumnezeu. Ați primit în mâinile voastre trupul lui Hristos dăruit de ierarhul liturghisitor și hirotonitor al frățiilor voastre care v-a spus : « Primește odorul acesta și îl păstrează până la a doua venire a lui Hristos, care din mâinile tale ți-l va cere, când El va veni întru slavă ! »

Toate acestea însumează importanța întâlnirii de astăzi a noastră în Sinaxă.‟

               Înaltpreasfințitul Ioachim a adus cuvinte apreciative referitoare la nivelul și stadiul lucrărilor ce au loc în noul sediu al Protopopiatului din Moinești, exprimându-și speranța ca autoritățile centrale și locale, ale căror reprezentanți au fost prezenți la acest moment de sărbătoare, se vor implica mai mult în sprijinirea financiară a acestui obiectiv atât de necesar vieții liturgico-culturale în comunitatea noastră.

De asemenea, la acest moment festiv, au fost prezenți și elevii Școlii generale „Sfântul Ștefan Cel Mare” din localitatea Zemeș, coordonați de doamna profesor Rusu Dana, directorul acestei instituții, care au interpretat cântece religioase, precum și imnul De Ziua Unirii Principatelor Românești ce îl are ca autor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.

La final, părintele protopop Costel Mareş şi părintele paroh, Popa Grigore, au mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezența în mijlocul preoților moineşteni la acest moment liturgic anual.

 

„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru darul pe care ni l-a făcut nouă astăzi de a sluji alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Prezența Sa alături de noi, la cele șase ediții ale sinaxei, ne arată importanța pe care o acordă vieții duhovnicești a păstoriților săi. Prin prezența Sa el ne îndeamnă la unitate în credință, într-o lume din ce în ce mai parcelizată și mai dezbinată”, a precizat părintele protopop.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.