Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Sinaxa preoților din Protopopiatul Moinești la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Marți, 15 mai 2018, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei, cei aproape o sută de preoți din Protopopiatul Moinești, aflați sub coordonarea părintelui protopop Costel Mareș, au venit în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman pentru a se întruni în Sinaxa anuală cu Chiriarhul locului, în contextul „Anului 2018 – Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918”, dar și cu prilejul celei de-a XVIII-a ediție a Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, la împlinirea a 126 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui ierarh romașcan.


Cea de a treia zi, a manifestărilor Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, unde fiecare preot s-a împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala Theotokos a preoților din Protopopiatul Moinești.


În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, a adresat mulțumiri pentru prezența în Catedrala Arhiepiscopală, „unde regăsim duhul înaintașilor, a ctitorilor ei, a celor care au slujit în ea, ierarhi, unii sfinți în soborul lui Dumnezeu din ceruri, unde săvârșesc cu Arhiereul Cel veșnic liturghia cea cosmică.

Credem că liturghia de astăzi ne aduce pe toți în comuniune, cu cei trecuți în viața veșnică, și noi care, încercăm să retrăim dimensiunea spirituală a credinței noastre ortodoxe în toate laturile ei și să fim împreună pentru a mulțumi lui Dumnezeu că am fost aleși să fim cei care suntem la răspântia dintre ani, a celor 100 de ani de când întreaga Românie s-a constituit ca stat independent.”


După rostirea Sfintei Evanghelii, părintele Nicolae Hurjui, de la Catedrala Înălţarea Domnului din Bacău, a evidențiat personalitatea Episcopului Melchisedec Ștefănescu printr-un material, necesar în dosarul său de canonizare.

„Sfântul Episcop Melchisedec Ștefănescu, a cărui ridicare în calendar o așteptăm, o dorim și sperăm că nu va dura foarte mult până să se întâmple acest lucru, a fost un om cu o viață la înălțimea cerințelor și în duhul Evangheliei. Tuturor, ortodoxul, românul și sfântul, Episcopul Melchisedec Ștefănescu le strigă de peste veac: Eu am disprețuit abaterile și intrigile străine și locale ce se fac împotriva mea . Eu unul n-am disperat avantajele lumești, ci gândesc numai la prosperitatea politică și morală a țării mele și a Bisericii noastre naționale.”


Părintele protoiereu Costel Mareș a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit a fi părtași la un asemenea moment, și a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru că ne-a oferit acest prilej, nu oriunde, nu oricum, și nu oricum. „Nu oriunde, ci aici în inima Arhiepiscopiei noastre, a Romanului și Bacăului, în Catedrala Voievodală a Romanului. Nu oricând, ci acum într-o perioadă specială când îl cinstim pe marele ierarh Episcopul Melchisedec Ștefănescu, despre care Sfântul Mitropolit Iosif Naniescu al Moldovei spunea că este cel mai învățat episcop al românilor.”


La finalul sfintei liturghii, preotul Aneculoaie Nelu (Parohia Pietrosu) a fost hirotesit iconom stavrofor, iar preotul Alboaie Nicolae (Parohia Asău) a fost hirotesit iconom. La rândul lor, preoții Sorin Nicolae Bârzu, Emilian Lazer, Ghineţ Ionel Sebastian și Iustin Alixandrescu, din comisiile de inventariere au primit din partea ierarhului distincții de vrednicie, în semn de recunoaștere a activităților întreprinse. Au fost oferite diplome de vredinicie și primarilor din localitațile de pe cuprinsul Protopopiatului Moinești, „pentru dăruirea și dragostea manifestată în sprijinirea activităților Arhiepiscopiei noastre, pentru promovarea valorilor spirituale tradiționale și culturale ale neamului românesc.”


La final, preoții și credincioșii prezenți au mers la mormântul Ierarhului Melchisedec, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire, și pentru a depune coroane de flori. Tot aici, părintele Daniel Marari, Inspector eparhial la Biroul de catehizare din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a prezentat o statistică generală a concursului național artistic „Unirea: libertate și unitate”, la nivel de Arhiepiscopie fiind implicați un număr de 46 de proiecte, 50 de preoți, 36 de cadre didactice și 3503 de tineri și copii beneficiari.

 

Totodată a fost premiată Parohia Valea Șoșii, prin coordonatorul ei părintele paroh Ovidiu Hereș, Școala Gimnazială „Ștefan Luchian” din Moinești, prin doamna profesoară Elena Hereș, și copiii implicați în proiectul ce va reprezenta Arhiepiscopia Romanului și Bacăuluila faza națională pe 21 mai la Catedrala Patriarhală din partea județului Bacău.


Transportul preoților moineșteni, la cea de-a opta sinaxă anuală, a fost asigurat de Agenția de Turism Meteora Tour a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.


(Cristian Balaban)
STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.