Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Suferinte adanci si multe - puse in lumina

 
Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,

la Conferinţa internaţională

„Fenomenul totalitar: între realităţi istorice şi abordări istoriografice”,

organizată de Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului,

joi, 26 septembrie 2013,

cu prilejul aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea saTimp de aproape o jumătate de veac, de la sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial și până în anul 1989, istoria României a fost marcată de dominația regimului totalitar-comunist, care a afectat grav întreaga societate românească.

Întrucât regimul totalitar și ateu considera religia ca fiind un adversar ideologic şi un factor de rezistenţă masivă, aceasta a fost combătută teoretic şi pragmatic.

În acele vremuri grele, Biserica Ortodoxă Română şi alte culte religioase au fost supuse multor presiuni, intimidări, oprelişti, restricţii şi persecuţii, care s-au soldat cu multe victime şi multă suferinţă fizică şi morală.

Redobândirea libertății, la sfârșitul anului 1989, a permis deschiderea posibilităților de cercetare, analiză și reflexie obiectivă asupra a ceea ce a însemnat, cu adevărat, regimul totalitar și asupra rănilor profunde pe care acesta le-a produs în viața și în memoria poporului român.

Din necesitatea de a întreprinde aceste studii în mod sistematic, s-a născut, în anul 1993, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, în cadrul Academiei Române, ca instituţie de cercetare și punere în lumină a unui vast material informativ, până atunci, în cea mai mare parte, inaccesibil cercetătorilor și, cu atât mai puțin, publicului larg.

Cercetarea diferitelor trăsături şi acţiuni opresive ale regimului comunist a făcut, în perioada anilor de după 1989, obiectul a numeroase eforturi de investigare, concretizate într-un mare număr de lucrări care oferă informații inedite şi prilejuiesc noi analize, sectoriale sau de ansamblu, asupra istoriei românești din anii epocii totalitare.

Spre cinstea sa, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, aflat, de la înființare, sub conducerea Domnului Profesor Dr. Radu Ciuceanu s-a situat, permanent, într-o sporire continuă a rezultatelor și calității contribuțiilor sale ştiinţifice și de a cuprinde în volume semnificative date privind manifestările regimului totalitar.

De la lucrări din primii ani de activitate a Institutului referitoare, de pildă, la viața bisericească, precum volumele: „Biserica întemnițată. Romania 1944-1989”, sau „Biserica Ortodoxă Română sub regimul comunist, 1945-1958”, s-a ajuns, în anii din urmă, la remarcabile lucrări de sinteză precum volumele din anii 2011-2012 ale seriei „Enciclopedia regimului comunist”, intitulate „Represiunea” (I-II) și volumul distinct consacrat, în anul 2012, instituțiilor de partid, de stat, obștești și cooperatiste.

În elaborarea unor asemenea lucrări de sinteză s-a folosit o bogată bibliografie de izvoare și lucrări documentare, între care se află şi reprezentativul volum „Martiri pentru Hristos din România, în perioada regimului comunist”, volum realizat, în anul 2007, de Biserica Ortodoxă Română, în colaborare cu Biserica Romano-Catolică și Biserica Evanghelică C.A. din România.

Pentru împlinirile de până acum, aducem la acest moment aniversar aprecierea şi felicitarea noastră Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, atât conducerii sale, cât și întregului colectiv al instituției.

În semn de preţuire şi binecuvântare, conferim Domnului Profesor Dr. Radu Ciuceanu Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, iar Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, la împlinirea a 20 de ani de activitate, îi acordăm Diploma de Onoare „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi medalia omagială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii, pe care-i omagiem în mod deosebit anul acesta (2013), la împlinirea a 1700 ani de când a fost emis Edictul de toleranţă de la Mediolanum (313).† DANIEL                            
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.