Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Teologi din Romania, Rusia, Georgia, Siria si Ierusalim la Patriarhie


În Aula Mare 'Teoctist Patriarhul' din Palatul Patriarhiei au avut loc, ieri, 15 mai 2012, lucrările primei zile a Simpozionului internaţional dedicat Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor. La eveniment au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi profesori de teologie ortodoxă din ţară şi străinătate.

După cum informează Ziarul Lumina, simpozionul internaţional de teologie este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Justinian Patriarhul' din Bucureşti şi Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, pe parcursul a două zile, 15 şi 16 mai. Evenimentul a reunit profesori de teologie din România, dar şi de la alte facultăţi de teologie din lumea ortodoxă, care au abordat din punct de vedere dogmatic, liturgic, biblic şi canonic tema simpozionului. În sesiunea de deschidere a simpozionului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de inaugurare. Alocuţiuni au susţinut Adrian Lemeni, secretar de stat pentru Culte, şi Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti.

Mărturii liturgice din manuscrise vechi

Primul referat al simpozionului a fost susţinut de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, cu titlul 'Rânduiala Tainei Sfântului Maslu după manuscrise liturgice din Biblioteca Arhiepiscopiei Sibiului'. Înalt Preasfinţia Sa a exprimat, prin câteva relatări din documente copiate în manuscris în secolele XVIII-XIX, evoluţia ritualului bisericesc al Tainei Sfântului Maslu. Aceste documente sunt importante pentru cunoaşterea modului în care a evoluat cultul în Biserică, din punctul de vedere al conţinutului, al structurii slujbelor şi al evoluţiei lingvistice. 'Din analiza rânduielilor Tainei Sfântului Maslu, aşa cum apare ea descrisă în Manuscrisul 18, se poate observa preocuparea Bisericii de a concentra mai multe acte liturgice într-o singură lucrare sacramentală, spre exemplu rugăciunile pentru bolnavi săvârşite de şapte preoţi în şapte zile consecutiv, şi de a păstra în rânduieli stabilite ritualul Tainei aşa cum apare el în cei mai vechi codici liturgici, Canonul Sfântului Arsenie, structura Sfântului Maslu, rugăciunile Tainei; dar, în acelaşi timp, şi tendinţa de a imprima ritualului o continuă şi dinamică îmbogăţire, de exemplu dublarea pericopelor evanghelice, din scopuri pastoral-misionare', a arătat IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

Iubirea adevărată nu caută plăcerea, ci sacrificiul

Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a susţinut referatul 'Mântuitorul Iisus Hristos - Vindecătorul afectelor firii umane', în care a arătat diferenţa între neputinţele fireşti ale naturii umane, denumite afecte ale păcatului strămoşesc, şi tendinţele păcătoase căutătoare de plăcere pe care Hristos le-a vindecat în natura umană. 'Născându-se şi din voia sa divină, Fiul lui Dumnezeu nu are nimic egoist. El fiind iubirea desăvârşită nu putea să caute plăcerea, ci iubirea desăvârşită pentru oameni. Iubirea sa este mai tare ca ispita plăcerilor şi ca frica de dureri, fiind adevărata forţă a Duhului care-l face pe om să-şi găsească bucuria în comuniunea cu Dumnezeu şi în armonia cu toţi şi cu toate. Cuvântul lui Dumnezeu făcându-se om fără de păcat a suferit ca om cele ce trebuiau să le suferim noi, în felul acesta persoana umană are prin ea valoare unică', a spus IPS Mitropolit Irineu.

Vindecarea înseamnă restaurarea capacităţii de a lucra

Părintele Dmitry Yurevich de la Academia Teologică din Sankt Petersburg a prezentat mai multe dovezi biblice care susţin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu încă din perioada Apostolilor, ea fiind o moştenire în Biserică a activităţii taumaturgice a Mântuitorului Iisus Hristos. 'Putem spune că Taina ortodoxă a Maslului, care este întemeiată în textul Epistolei lui Iacob şi este regăsită în practica Apostolilor din Biserica primară, cere credinţa adevărată şi profundă din partea primitorului Tainei, ca un suport al propriei vindecări. Dar în ultimul ei punct, Taina nu are scopul numai să refacă puterea fizică, ci să-l restaureze pe credincios în integritatea sa, de a vindeca sufletul şi trupul împreună, de a-i da putere pentru a lucra, pentru a descoperi în el viaţa eshatologică ca o viaţă nouă', a explicat părintele Yurevich.

Tămăduirea trebuie căutată în adâncurile omului

Atitudinea bolnavilor descrisă în Noul Testament şi în scrierile părinţilor latini ai Bisericii faţă de boală şi de vindecare este recapitulată în încrederea lor că numai Fiul lui Dumnezeu este Doctorul sufletelor şi al trupurilor. 'Ceea ce ne justifică încrederea în medicul dumnezeiesc este competenţa Sa. Nici o boală nu a rămas vreodată nevindecată de puterea Lui tămăduitoare. Putem înţelege cât de mare este această putere văzând vindecarea Apostolului Petru, un caz disperat pe care El l-a vindecat. Marele Doctor, adică Iisus, a venit într-un ţinut plin de bolnavi şi, voind să se facă cunoscut pentru puterea sa, a ales spre vindecare un bolnav a cărui stare era deznădăjduită', a arătat Frederic Manns, de la Facultatea de ştiinţe biblice şi arheologie din Ierusalim. În cadrul sesiunii a mai fost prezentat un referat de către părintele Nicolae Necula despre practici necanonice şi liturgice la săvârşirea Tainei Sfântului Maslu. Cu ocazia simpozionului a fost lansat şi volumul 11 din Anuarul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti pe anul 2011. A doua sesiune a simpozionului s-a desfăşurat ieri în Amfiteatrul 'Dumitru Stăniloae' al Facultăţii de Teologie din Bucureşti.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.