Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Un spectacol aparte, de mare profunzime

 

 

''Ne-am dat la câini'', un spectacol

despre rezistenţa, prin credinţă, în temniţele comuniste.
 

 
Asociaţia pentru Promovarea Istoriei României a pus în scenă un spectacol de teatru unic în România - ''Ne-am dat la câini'', un omagiu adus celor care au trecut pragul sfinţeniei în închisorile comuniste, o cutremurătoare aducere aminte a suferinţelor şi jertfei acestora spre cunoaşterea istoriei adevărate a neamului românesc şi, în acelaşi timp, o zguduitoare chemare la neuitare, la neignorarea de către noi, cei de azi, a mărturiilor propriului trecut.

Premiera acestui spectacol-recunoştinţă, care poate fi în acelaşi timp un proces pe scenă al comunismului, cu un scenariu şi regia semnate de Gavriil Pinte, a avut loc vineri seara (25 ianuarie), în faţa unei săli pline, cu spectatori de toate vârstele, nu puţini fiind cei tineri. Locul ales de organizatori pentru desfăşurarea spectacolului a fost Sala Dalles din Bucureşti, un loc simbol al evenimentelor din decembrie 1989. 

Prin prezenţa extraordinară pe scenă a actorilor - Maria Ploae, Felicia-Gozman-Pinte, Dina Rotaru, Ion Grosu, Alin Panc, Vasile Toma, Radu Bânzaru, Cătălin Mareş, Cătălin Panaite, spectacolul ne reaminteşte că, nu de mult, în ţara noastră au existat români cu suflete curate care au refuzat să se murdărească şi care, prin puterea credinţei şi a rugăciunii, au rezistat atrocităţilor regimului comunist. Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu, Nicolae Steihardt, Arsenie Boca, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Elisabeta Rizea, Aspazia Oţel Petrescu, Iustin Pârvu, Nicolae Mărgineanu sunt astfel de chipuri de mărturisitori care au trecut prin temniţele comuniste de la Aiud, Piteşti, Gherla, Târgu Ocna, Târgşor, Mislea, Poarta Albă.

Scenariul include scurte fragmente din interviurile sau din memorialistica unora dintre ei, precum şi scurte fragmente din lucrări ştiinţifice referitoare la sistemul concentraţionar comunist din România. Ca o necesitate interioară a spectacolului, scenariul cuprinde poezii ale marilor noştri poeţi care au scris după gratii, poezii-rugăciune, precum cele ale lui Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Nichifor Crainic, Aurel Ciurunga, Demostene Adronescu, Ion Caraion, Sergiu Mandinescu, care au umplut temniţele comuniste şi care au fost transmise de la unul la altul prin limbajul Morse, subliniat în acest spectacol, şi diverse alte mijloace şi care au ajuns până la noi spre a fi mărturie a munţilor de suferinţe ale acestor martiri.

 

''Azi noapte Iisus a intrat în celulă

O, ce înalt şi ce trist era Christ!

Luna a intrat după El în celulă

şi-l făcea şi mai înalt, şi mai trist. ''

 

   - sunt versuri ale uneia din poeziile care au însemnat mult pentru sufletul osândiţilor - ''Iisus în celulă'', a lui Radu Gyr, rostită cu emoţie şi mare profunzime de Maria Ploae.

''Ne-am dat la câini'' cuprinde şi poezie proletcultistă, de slavă lui Stalin şi Lenin, partidului şi comunismului, care prin foarte reuşita interpretare actoricească, stârneşte zâmbete de amărăciune şi ne reaminteşte, printre altele, că, nu de mult, la 26 ianuarie când era ziua lui Nicoale Ceauşescu, astfel de versuri erau închinate ''bravului conducător''.

Aducerea pe scenă a unor lucruri cutremurătoare dintr-o perioadă tristă din istoria României, când cei mai buni dintre români au fost chinuiţi în temniţele comuniste, marea dăruire a actorilor, care prin interpretarea lor creează puternice momente de emoţie în rândul spectatorilor, talentul şi buna inspiraţie a regizorului Gavriil Pinte de a se apleca asupra unui astfel de subiect fac din piesa ''Ne-am dat la câini'' un spectacol aparte, de mare profunzime, un spectacol de care era realmente nevoie. Mesajul puternic al spectacolului - de a nu ne da la câini adevăratele valori, de a ne cunoaşte istoria pentru a şti cine am fost, ca să ştim cine suntem - este aproape o conştiinţă care îndeamnă cu putere, precum Sfântul Apostol Pavel, - ''Priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa''.

 

 

 

 Agenţia de ştiri    

AGERPRES       

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.