Curs de formare pentru preoții moineșteni, despre anxietate și depresie

0
87

Marți, 11 iunie 2024, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei, la sediul Protoieriei Moinești, în sala „Melchisedec Ștefănescu”, a avut loc un curs de formare a preoților, cu titlul „ Anxietatea și depresia. Semne și simptome”.

Sectorul Social Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, coordonat de părintele consilier Ilarion Mâță, a organizat prin părintele Aurel Cîrlan, preot la Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău, psiholog clinician și psihoterapeut, un curs de formare pentru o parte dintre preoții  Protopopiatului Moinești.

Pe lângă informațiile medicale legate de anxietate și depresie, părintele conferențiar a amintit cuvintele Sfântului Teofan Zăvorâtul, pentru întărirea celor suferinzi: „Tu silește puțin gândul să se rupă de cele din afară și, aducându-te în inimă, trezește acolo adevărul Învierii, în toată lărgimea, adâncimea și înălțimea sa, ca să nu te arăți bucurându-te numai pe dinafară, ci și în tine însuți să porți duhul bucuriei care țâșnește dinlăuntru ca un izvor de apă luminoasă ce saltă din adâncurile pământului.” 

Scopul acestei formări a fost inițierea preoților în cunoașterea și recunoașterea oamenilor care suferă din cauza acestor probleme – depresia și anxietatea. Totodată, preoții au fost îndemnați ca, după identificarea persoanelor în cauză, să ofere sprijin și consiliere duhovnicească.

La final, părintele protopop Costel Mareș a enunțat câteva concluzii ale întâlnirii și a mulțumit părintelui Aurel Cîrlan pentru strădania sa.

Aceste cursuri fac parte dintr-un modul de formare a preoților în ceea ce privește problemele actuale ale societății, care necesită implicarea Bisericii.