Eveniment dedicat părinților și asistenților maternali în Protopopiatul Moinești

0
16

Protoieria Moinești, prin implicarea părintelui protopop Costel Mareș, a organizat în zilele de 15–16 martie un eveniment dedicat părinților și asistenților maternali, care au în îngrijire copii și tineri speciali. Totodată, au fost două zile închinate rugăciunii, având ca mijlocitori pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și pe Sfinții Mucenici Epictet și Astion, ale căror sfinte moaște au fost aduse spre închinare la Biserica ,,Izvorul Tămăduirii” din orașul Dărmănești, locul unde s-a desfășurat întâlnirea.   

Aceste activități se înscriu în calendarul de evenimente elaborat de către sectorul social-filantropic și de misiune al Centrului eparhial de la Roman pentru anul 2024, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul Comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți

La întâlnire au participat părinții și copiii, cadrele didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 Comănești, rasofora Miriam Dascălu, psiholingvist și formator în lucrul cu persoanele cu dizabilități, care își desfășoară activitatea în cadrul Fundației „Episcop Melchisedec Ștefănescu” Roman, precum și o parte din preoții din Protopopiat.

Dintre acești participanți, o parte au împărtășit din experiența trăită. Prima dintre aceștia a fost rasofora Miriam, care a scris:

Liturghie în parohia de la Dărmănești. Peste 30 copii, adolescenți și adulți cu dizabilități la întâlnirea cu Hristos. Este liniște, mamele și copii lor în față, nici nu îți vine să crezi că sunt copii cu ,,probleme”. Nu sunt copii cu probleme, nici probleme ei înșiși , ci sunt niște copii speciali, al căror creier funcționează diferit. Sunt copiii noștri, mântuirea noastră, copiii lui Hristos. În multe evanghelii se vorbește despre vindecarea celor bolnavi, despre „oaia cea pierdută” pentru care pleacă Hristos să o găsească, lăsându-le pe toate celelalte. Hristos a venit mai întâi pentru cei singuri, pentru cei bolnavi, pentru cei marginalizați, pentru cei obosiți. Și da, aceștia sunt copiii noștri. Nu doar crucea părinților lor, ci binecuvântarea, scara prin care li se dă o ,,porție mare de har”. Am trăit multă bucurie rugându-mă cu și pentru acești copii. Sincer au fost atât de cuminți și de sinceri în inocenta lor, în jocul de-a marionetele.  Prin joc ii putem învăța multe , este terapia cea mai eficace. Este greu să îi spui un cuvânt unei mame care nu are diagnostic clar la copil, sau care nu știe unde să meargă la un terapeut, sau care nu știe cum să mai ducă „nu-ul” copilului său. Când nu mai știm ce să facem, sa vorbim Maicii Domnului despre copii. Biserica este locul unde încercăm să vindecăm rănile. Împărtășania acestor copii este esențială. Îngerul nu are chipul pe care noi ne așteptăm să îl aibă, el poate fi chiar și în trupul plăpând, suferind. Pentru că și acel chip este chipul lui Hristos. Să îi urmăm Domnului lăsând copiii aceștia să vină la El pentru mântuirea noastră, a tuturor.”

Doamna Cristina Violeta Taraș, profesor psihopedagogie specială, a transmis: 

 ,,Părinții prezenți au copilași cu cerințe educative speciale, iar seminarul de vineri seara, coordonat de maica Miriam, a venit în sprijinul părinților și asistenților maternali, cu informații despre modul de abordare și de gestionare a situațiilor de criză, dar și modalități de rutină zilnică în cadrul familiei, în comunitate și în școală. Schimbul de experiență s-a finalizat sâmbătă într-un mod inedit. Copiii au participat la slujbă alături de părinți, profesori și comunitatea parohiei, apoi s-au împărtășit, au servit gustări, fructe și dulciuri, iar teatrul de păpuși pus în scenă de maica Miriam în mijlocul bisericii, a îmbinat perfect toate ingredientele necesare, pentru a ne modela sufletul și mintea. Toleranța, iubirea, bunătatea, empatia și educația, s-au simțit extraordinar de plăcut în Casa Domnului”. 

Nu în ultimul rând, o ,,mămică specială a unui copil special”, Lenuța M. a mărturisit: În numele tuturor părinților vă mulțumesc din suflet pentru aceste două minunate zile. Pentru multe mame, aceasta a fost prima dată când au participat la o ,,întâlnire a mamelor speciale”. Au fost foarte încântate. Sperăm ca aceste întâlniri să se mai repete, chiar și pe alte teme. Am vorbit cu mame care mi-au spus că nu se așteptau să-i vadă pe copii atât de liniștiți. A fost minunat! Am ajuns acasă cu o liniște pe care nu am mai simțit-o de mult! 

(Pr. Andrei Alixandrescu)