Biserica cu hramurile „ Sf Arhid. Ștefan ” și „Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare”
Municipiul Moinești, județul Bacău
Istoric și așezare
Capela Detașamentului de Pompieri, situată în Municipiul Moinești, strada Căpitan Pavel Zăgănescu, nr. 1, face parte din Protopopiatul Moinești, fiind înființată, ca unitate de cult, prin decizia Permanenței Consiliului Eparhial nr. 2372/21.09.2005.
Primele formațiuni de pompieri pe teritoriul actual al județului Bacău apar la începutul secolului al XIX-lea după înființarea primăriilor în anul 1831, dar mai ales, după apariția „Așezământului pentru organizarea comandei de pompieri” din anul 1835, document care poate fi considerat actul de naștere al serviciilor de pompieri din Bacău.
Secția de pompieri Moinești, ca Subunitate a Detașamentului de Pompieri Bacău, a luat ființă la data de 30.06.1956, prin Ordinul nr. 0258363, fiind comandată la acea vreme de locotenentul major Sava Constantin. Din anul 1970, secția se transformă în companie de pompieri, iar la 1 mai 1998, primește titulatura de Secție de pompieri (sursa: isubacau.ro).
Lăcașul de cult
La initiativa Maiorului Ilie Vasile, comandantul Unităţii militare de pompieri, Moineşti, în ziua de 2 iulie 2000, într-un cadru festiv, s-a pus temelia unei noi Biserici cu hramurile: „Sf. Arhidiacon Ştefan” şi „Drept Credinciosul Voievod Ştefan Cel Mare şi Sfânt”. Slujba de punere a pietrei de temelie a fost oficiată de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului.
Biserica a fost ridicată în cinci luni, după care au urmat lucrările de finisare, iar pictura a fost realizată de pictorul Gheorghe Mihăilă din Moinești, în tehnica „tempera”.
Lucrările au fost terminate în anul 2004. În acelaşi an, la 31 octombrie, a avut loc sfinţirea bisericii, de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, înconjurat de un sobor de 30 preoţi; au fost prezente autorităţile locale din Moineşti, Col. Mihai Simionescu, Comandantul Grupului de Pompieri Bacău, și alți reprezentanți ai altor instituții.
Totodată, a fost ridicat, în curtea bisericii, „ Monumentul Pompierilor Militari din România, Căzuţi la Datorie”, începând cu anul 1848 (luptele din Dealul Spirii) şi până la nefericitele evenimente de la Mihăileşti din 2004. Pe o placă de marmură au fost înscrişi un număr de 66 de eroi pompieri.
În anul 2011 s-a renovat pictura, prin repictarea pridvorului. Reparații capitale s-au efectuat în anul 2013, când biserica a fost izolată termic pe exterior, și în anul 2022, cînd a fost schimbat acoperișul cu tablă „bilka”.
În perioada 2019-2021, prin grija preotului slujitor Marius Cristinel Teșu, a fost construit un altar de vară, din lemn și termopan.
Preoți care au slujit:
Preot Adrian Constantin
Preot Costin Popa
Preot Dumitru Durilă
Preot Mere Albe Constantin
Preot Ioan Andrioaie
Preot Dorin Constantin Pușcașu: 01.06.2008-2010
Preot Marius Cristinel Teșu: 2010- 2021
Preot Nicolae Iftime: 1 aprilie 2021-
Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu:
2 iulie 2000- Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie a bisericii
31 octombrie 2004- Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, a oficiat slujba de sfințire a bisericii
15 septembrie 2018- Înaltpreasfințitul Ioachim Giosanu, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat slujba de resfințire a bisericii și de sfințire a Monumentului Pompierilor Militari,
Obiecte de patrimoniu:
O părticică din moaștele Sf Ierarh Teodosie de la Brazi, adusă în dar de Înaltpreasfințitul Ioachim Giosanu, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la 15 septembrie 2018 (conform Hrisov de sfințire/15 septembrie 2018)
Papucelul Sf Gherasim- Act semnat de Schimonahia Casiani, Maica Stareță a Mănăstirii Sf Gherasim Omala, Kefalonia