Capela Sfântul Pantelimon

Biserica cu hramul ,,Sfântul Pantelimon”

Oraș Dărmănești, județul Bacău

Istoric şi aşezare

Capela Sf. Pantelimon se află în incinta Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică – Dărmănești, str. Câmpului, Nr. 130, punct Vermești. Orașul Dărmănești este o localitate cu rezonanță istorică, fiind cunoscut încă din epoca romană. Urmași ai răzeșilor ce s-au retras din calea năvălitorilor, întemeindu-și gospodării pe Valea Uzului, dărmăneștenii sunt oameni jertfelnici, harnici și darnici, păstrători ai valorilor spirituale și tradițiilor strămoșești

Lăcaşul de cult

În urma ședinței Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Romanului din 27 martie 2006, s-a decis ca în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică – Dărmănești să se ridice o biserică, în care cei asistați să găsească un spațiu de întâlnire cu Dumnezeu, un spațiu de terapie prin rugăciune, un laborator al Învierii.

La data de 27 mai 2006 s-a sfințit și s-a pus piatra de temelie pentru locașul sfânt, iar pentru coordonarea lucrărilor și acordarea asistenței spirituale a fost numit la 01 martie 2006, preotul Palade Ionuț-Eusebiu, iar din 1 aprilie 2007 a fost numit pr. Constantin Mere-Albe, care având sprijinul conducerii și angajaților instituției, au reușit să ridice noul edificiu. Lucrările de zidire s-au încheiat în 2012.

Biserica este construită din lemn și este împodobită cu toate cele necesare oficierii slujbelor religioase

La data de 28 iulie 2012 a avut loc sfințirea bisericii de către P.S. Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți.

La data de 28 iulie 2012 a fost numit preot Valeriu Porea, urmând să săvârșească Sfintele Slujbe, activități pastoral-misionare, sociale, catehetice și asistență spirituală la un număr de 75 de persoane asistate aflate la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică – Dărmănești. În anii 2013-2017 s-a construit o „perdea” din lemn pentru a proteja intrarea în biserică, s-a placat soclul și scările cu piatră, s-a coinstruit o troiță din stejar și se continuă împodobirea și înfrumisețarea bisericii.

Preoţi care au slujit:

preotul Palade Ionuț-Eusebiu 2006-2007

preot Constantin Mere-Albe 2007-2012

preot Valeriu Porea 2012 –

Sfinţiri, resfinţiri, slujbe cu arhiereu:

28 iulie 2012 a avut loc sfințirea bisericii de către P.S. Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt.