Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” – Balcani Marginea
Sat Marginea, comuna Balcani, județul Bacău
Istoric și asezare
Parohia Balcani Marginea face parte din Protopopiatul Moinești, comuna Balcani, județul Bacău.
Satul Marginea, numit și Balcanii Vechi, este situat în partea vestică a comunei Balcani, în județul Bacău. Se consideră că această așezare datează încă din timpul domniei lui Alexandru cel Bun(1400-1432).
Satul se întinde pe o lungime de aproximativ 3 km de-a lungul pârâului Schit și este traversat de șoseaua care leagă centrul comunei Balcani cu Schitul Frumoasa.
Lăcașul de cult
Biserica Sfântul Nicolae din acest sat este foarte veche, necunoscându-se cu exactitate anul când a fost construită . Deşi Hortensia Racoviţă în lucrarea sa „Geografia judeţului Bacău” aminteşte ca an al ctitoriei sfântului locaş 1797. Afirmaţia ei nu se bazează decât pe o inscripţie de pe o piatră mortuală; acest an este preluat şi de prof. Lucian Şerban în ultima monografie a judeţului Bacău.
Ne atrage atenţia o însemnare din 1919 dintr-o Sf. Evanghelie aflată în biserică, înscriere ce poartă semnătura preotului Iosif Bobulescu slujitor la Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, care în trecere fiind prin satul Marginea rămâne uimit de frumuseţea acestei biserici şi afirmă că sfântul locaş prin arhitectură ar aparţine sec. XVII- lea sau chiar mai înainte.
Iniţial biserica era formată din pronaos naos şi altar fiind construită sub forma unei nave. În 1970 i s-a mai adăugat un pridvor. Tot atunci din păcate biserica a fost îmbrăcată cu tablă zincată fiindu-i acoperită arhitectura originală. Iniţial biserica era acoperită cu draniţă, fiind construită din lemn de stejar, de o aliură elegantă, cu un brâu frumos la mijlocul exterior al pereţilor. În partea verticală ea are un turn clopotniţă în formă octogonală şi el împodobit cu un brâu sculptat în lemn. Clopotul are inscripţionat pe el anul 1880.
Catapeteasma e din lemn, vopsită în ulei iar, icoanele pictate au un fond predominant închis. Icoanele au fost pictate în 1888 dar nu se cunoaşte numele pictorului. Uşile împărăteşti care au pictate chipurile Sf. Vasile şi Sf. Ştefan nu sunt pictate de acelaşi pictor care a pictat catapeteasma, ele părând a fi mai vechi întrucât se observă o altă nuanţă a culorilor şi un alt stil de realizare a chipurilor.
Biserica are o lungime de 11m şi o lăţime de 5m în interior, fiind prevăzută cu câte două ferestre în pronaos şi în naos şi una în altar.
Biserica a avut mai multe cărţi de slujbă scrise în chirilică care astăzi se găsesc la mănăstirea Bogdana. Majoritatea cărţilor au fost din sec.XVIII.-XIX. Fiind tipărite în tipografiile de la Râmnic, Neamţ, Iaşi şi Bucureşti.
În anul 2021 la propunerea preotului Paroh Toma Gabriel și a Consiliului Parohial s-a luat hotărârea de a se reface acoperișul bisericii,a se întări soclul bisericii cu armătură de fier, beton și placare a soclului și a aleei cu piatră de Tarcău.
În anul 2023 s-au continuat lucrările la biserică, turnând aleea principală de la biserică și până la poarta cimitirului.
Preoți care au slujit:
– pr. Găluşcă Constantin
– pr. Nicolau Ioan
– pr. Purcaru Vasile 1968-1971
– pr. Popescu Ioan 1971-1984
– pr. Sandu Romeo 1984-2001
– pr. Ghineţ Sebastian 2001-2003
– pr. Cheptănaru Paraschiv (din 2014 şi-a schimbat numele în Banciu) sept. 2003-2015 februarie
– pr. Tanasă Iustin – februarie 2015-2021
– pr. Toma Gabriel Valentin 2021 –
Obiecte de patrimoniu
– cruce
– evanghelie
– cununii
– cărți de cult
– icoane catapeteasmă
– icoane praznicale și sfinți
– iconostas Maica Domnului
– candelabru
– clopot
Biserica cu hramul “Nașterii Maicii Domnului”-Balcani Marginea
Sat Marginea, comuna Balcani, județul Bacău
Lăcașul de cult
Pe data de 13 septembrie 2003, PS Ioachim Băcăuanul a sfinţit locul unei noi biserici în satul Marginea, biserică care urma să aibă hramul „Naşterea Maicii Domnului”. Tot atunci a fost hirotonit şi noul preot paroh Paraschiv Cheptănaru cel căruia i s-a încredinţat această înaltă misiune de păstorire a credincioşilor satului Marginea şi de organizator şi coordonator al lucrărilor de construire a noului locaş de cult.
În toamna aceluiaşi an s-a început construcţia noii biserici, biserică ce are o lungime de 21m şi o lăţime de 8m. Zidurile sunt groase de 1m, având în interior perete de cărămidă, la mijloc beton şi fier beton, iar în exterior zid din piatră de munte cioplită manual.
Stilul arhitectonic al bisericii este cel moldovenesc. Deasupra naosului se înalţă un turn octogonal, astfel încât înălţimea totală a bisericii este de 13,5 m.
Biserica s-a ridicat cu osârdia preotului paroh şi a enoriaşilor parohiei Marginea şi cu ajutorul credincioşilor din satele Răţeni şi Schitul Frumoasa.
Mobilierul bisericesc este realizat din lemn de stejar sculptat iar, pictura realizată de pictorul Călugăru Robert este în stil neobizantin, tematică conformă normelor erminiei.
Biserica a fost sfinţită în ziua de 24 august 2014 în duminica XI după Rusalii. Lângă biserică există un turn clopotniţă, clopotul fiind donaţia renumitului om de fotbal Mircea Lucescu.
Parohia Balcani Marginea are și o casă parohială compusă din trei camere, bucătărie, grup sanitar. În anul 2018 la propunerea Preotului Paroh Iustin Tănase și a Consiliului Parohial s-a construit un ansamblu ce cuprinde o casă de prăznuire și o capelă mortuară iar în anul 2019 a avut loc sfințirea acestora de către Înaltpreasfințitul Ioachim Băcăoanul.
În anul 2022 biserica a fost înpodobită cu odoare noi: (candele, sfeșnice și covoare).
Preoți care au slujit:
– pr. Cheptănaru Paraschiv (din 2014 şi-a schimbat numele în Banciu) sept. 2003-2015 februarie
– pr. Tanasă Iustin – februarie 2015-2021
– pr. Toma Gabriel Valentin 2021 –
Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu
– 2003 –vizita P.S. Ioachim Băcăoanul
– 2006 – vizita P.S. Ioachim Băcăoanul
– 2015 – P.S. Ioachim Băcăoanul a sfințit noua biserică
– 2019 – Î.P.S Ioachim Băcăoanul a sfințit noul corp eclesiastic
– 2022 – vizita P.S. Andrei ,episcopul Covasnei și Harghitei
– 2022 – vizita P.S. Macarie, episcopul Europei de Nord.
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt.