Parohia Balcani

Biserica cu hramul “Sfinți Împărați “-”Sfânta Parascheva”

Comuna Balcani, județul Bacău

Istoric și așezare

Parohia Balcani face parte din Protopopiatul Moinești județul Bacău.

Așezată în marginea nordică a județului Bacău, comuna Balcani este formată din satele: Balcani(centru), Balcani – Marginea (sau Balcanii-vechi), Frumoasa, Ludași și Schitul Frumoasa. Balcanii se află pe valea râului Tazlăul Mare, în zona care primește afluenții Schit și Frumoasa.

Lăcașul de cult

Biserica  „Sfinți Împărați“ – „Sfânta Parascheva”

La data de 17 noiembrie 1926, în ședința Consiliului Parohial,s-a hotărât ridicarea unei noi biserici între satele Marginea și Frumoasa, întrucât „în această parohie sunt două biserici foarte mici și construite de peste o sută de ani și din lemn… și sunt aproape în ruină. S-a găsit o suprafață de teren de 10 prăjini de la locuitorul N.V. și i se propune un schimb de teren, din terenul bisericii din Balcani”.

Biserica va fi ridicată între anii 1938-1952, iar la data de 5 octombrie 1952 va fi sfințită de P.S. Teofil Herineanu.Temelia sfântului locaș este din beton, zidurile fiind din cărămidă. În exterior, pereții sunt tencuiți, iar în interior sunt pictați în tehnica fresco. Turla bisericii este din lemn, îmbrăcată în tablă. Biserica are două clopote, unul de 200kg, iar altul de 50 kg.

Meșterul care a ridicat biserica se numea Ion I. Stan din Racova județul Bacău. Catapeteasma este din lemn de tei și brad. Ușile împărătești sunt sculptate de Ion Fusaru din Blăgești județul Bacău, iar pictura a fost executată de Nicolae Cristea Bubanovici din Piatra Neamț, între anii 1955-1958. Renovarea picturii a fost făcută între anii 1992-1994 în timpul păstoririi de către Preot Sandu Romeo.

În anul 2008 la inițiativa preotului Sandu Romeo și a Consiliului Parohial s-a început construirea casei praznicale, capelei mortuare și a altarului de vară.

Preoți care au slujit:

-pr. Podoleanu Gheorghe

-pr. Constantinescu Neculai 1918

-pr. Acatrinei Epifanie 1919

-pr. Moroșanu Paisie 1920-1924

-pr. Nicolau Ion 1970-1983

-pr. Popescu Ion 1983

-pr. Sandu Romeo 1983 –

Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu

-5 octombrie 1952 – P.S. Teofil Herineanu (sfinţirea bisericii)

1994 – P.S. Eftimie Luca (resfinţirea bisericii)

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt.