Parohia Berești-Tazlău

Biserica cu hramul ,,Sfântul Ier. Nicolae și Sfântul M.Mc. Dimitrie Izvorâtorul de mir”

Sat Berești-Tazlau, comuna Berești-Tazlău, județul Bacău

Istoric și așezare

Parohia Berești-Tazlău face parte din Protopopiatul Moinești,  comuna Berești-Tazlău, județul Bacău și cuprinde satele Berești-Tazlău și Turluianu.

Ea este situată în depresiunea subcarpatică Tazlău-Cașin pe valea râului Tazlău imediat în aval de formarea acestuia din confluența Tazlăului Mare cu Tazlăul Sărat și la 26 km de Municipiul Moinești și este înconjurată de satele Buda (la Vest), Verșești (la Sud), Prisaca, Enăchești (la Est) și Românești (la Nord).

Primul document în care se vorbește despre satul Berești (pe Valea Tazlăului) datează din 22 iulie 1491, prin care Ștefan cel Mare întărește Mărinei, fata lui Mihul Berescu satele: Berești pe Tazlău, Petrilești și Boșoteni.

Un al doilea document în care se vorbește despre satul Berești datează din 15 martie 1497 dat tot de Ștefan cel Mare la Vaslui. Prin acesta domnitorul întărește lui Popa Stroe stăpânirea peste o poiană pe Tazlău în față Bereștilor la Gura Strâmbei.

De menționat este faptul că toate aceste documente arată ca satul Berești se afla pe coasta Bereștiului, locuitorii acestuia mutându-se în noua vatră în perioada 1650-1700.

Lăcașul de cult

Biserica de lemn din satul Berești-Tazlău datează din anul 1819 mărturie în acest sens stând  icoana hramului cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae, primul ei ctitor fiind preotul Ioniță Șteful. În anul 1875 Anton Moțet, cel de al doilea ctitor, pe cheltuială sa intervine asupra bisericii cu unele reparații și adaugă în fața intrării în biserică un turn clopotniță construit din piatră, aici fiind înmormântați într-o criptă și membrii familiei Moțet și Caramalău. Alte reparații s-au făcut și în timpul păstorii preotului Ioan Goagă, pe data de 28 octombrie 1977 fiind resfințită biserica de către PS Arhiereu-Vicar Eftimie Bârlădeanu primind ca al doilea ocrotitor, pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. În timpul păstorii preotului Dragoș Popa de asemenea s-au făcut noi reparații și înnoiri, aceste lucrări fiind continuate de părintele profesor Cristian-Daniel Popa și încununate cu resfințirea bisericii din data de 18 August 2019 de către IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Preoți care au slujit:

Pr. Ionița Șteful

Pr. Antoni Ștef

Pr. Dumitrașcu Ștef

Pr. Vasile Ștef

Pr. Constantin

Pr. Ion Dospinescu (1854-1876)

Pr. Gheorghe Dospinescu (1876-1917)

Pr. Gheorghe Apostol (1917-1919)

Pr. Vasile Șova (1919-1920)

Ieromonah Eusebiu Filimon (1920-1921)

Pr. Gheorghe Mihăilescu (1921-1922)

Pr. Ioan Goagă (1922-1974)

Pr. Dragoș Popa (1974-2018)

Pr. Prof. Cristian-Daniel Popa (2015 – )

Pr. Prof. Bogdan-Ionuț Baciu (2018 -)

Sfințiri și resfințiri, slujbe cu arhiereu:

28 Octombrie 1973 – PS Eftimie, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului și Hușilor a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul ,,Sf.Ier. Nicolae și Sf. M. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir”.

18 August 2019 – IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat slujba de refințire a bisericii.

Obiecte de patrimoniu

Icoanele Împărătești de pe catapeteasmă datează din anul 1819.

 

Biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului și Sf. M.Mc. Gheorghe”

Sat Berești –Tazlău, comuna. Berești-Tazlău, județul Bacău

Istoric și așezare

Face parte din Parohia Berești-Tazlău

Lăcașul de cult

Biserica închinată Maicii Domnului s-a ridicat în perioada 1991-2002 în timpul păstorii Părintelui Dragoș Popa, cu sprijinul enoriașilor parohiei și cu sponsorizarea considerabilă a S.C. CONIMPULS SA Bacău, având ca președinte pe domnul Sergiu Sechelariu. Piatra de temelie a fost așezată în luna septembrie a anului 1991 de către PS Ioachim Vasluianu.

Biserica are o dimensiune impresionantă asemenea unei catedrale fiind construită din cărămidă, catapeteasma și iconostasele fiind din stejar sculptat de către meșterul Apăvăloaiei Valerică din Grumăzești-Neamț, iar pictura fiind realizată de Vasile Radu.

Pe data de 20 octombrie 2002 biserica a fost târnosită, la slujbă participând actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, P.F. Părinte Patriarh Daniel, PS Ioachim Mariș, Episcopul Hușilor și PS Arhiereu-Vicar Ioachim Băcăoanul, actualul arhiepiscop al Eparhiei Romanului și Bacăului.

De asemenea în curtea bisericii în perioada 2018-2022 sub coordonarea pr. Cristian-Daniel Popa s-a ridicat un așezământ social-filantropic pus sub ocrotirea Maicii Domnului și a Sf. Ier. Nectarie.

Biserica nu are pisanie.

Preoți care au slujit:

Pr. Dragos Popa

Pr. Prof. Cristian-Daniel Popa

Sfințiri și resfințiri, slujbe cu arhiereu

Septembrie 1991 – PS Ioachim Vasluianu, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului și Hușilor a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie

20 Octombrie 2002 –PF Părinte Patriarh Daniel (la acel moment Mitropolit al Moldovei și Bucovinei) împreună cu PS Ioachim Mariș, Episcopul Hușilor și PS Ioachim Băcăoanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului  au oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului și Sf.M.Mc. Gheorghe”

18 August 2019 –IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

21 August 2022 – IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat slujba de sfințire a Centrului Social-Filantropic din curtea lăcașului de cult.

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt obiecte de patrimoniu

 

Biserica cu Hramul ,,Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Ier. Nectarie”

Sat Turluianu, comuna Berești-Tazlău, județul Bacău

Istorie și așezare

Satul Turluianu din comuna Berești-Tazlău este așezat în Vestul Depresiunii Tazlău, la poalele estice ale Munților Berzunți pe cursul superior al pârâului Strâmba, fiind, așa cum îl numește preotul Ioan Goagă, ,,satul de la capătul drumului”

 Conform celor menționate de domnul Ioan Cozma, cel care a alcătuit o monografie a satului, acesta datează din anul 1850, recunoașterea oficială având loc în anul 1864 cu ocazia reformei administrative din timpul domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Turluianu fiind arondat comunei Bucșești iar în anul 1908 fiind arondat comunei Berești-Tazlău așa cum este și astăzi.

Lăcașul de cult

În anul 1906 Neculai Iojă împreună cu Neculai Iosef donează un teren pentru construcția unui lăcaș de cult, acesta fiind ridicat între anii 1927-1928 fiind construită din cărămidă ,,prinsă cu paianturi de stejar” în stil moldovenesc, iar sfințirea ei s-a făcut pe data de 30 septembrie 1928 de către PS Arhiereu Ilarion Băcăoanu.

După o renovare completă, ce a cuprins și extinderea bisericii la 11 Octombrie 1970 PS Episcop Partenie Ciopron înconjurat de un sobor de preoți resfințește Sfântul lăcaș.

În anul 2012 în timpul păstorii părintelui Cristian-Daniel Popa se încep demersurile prin realizarea unui proiect pentru o removare complexă a sfântului lăcaș. În perioada 2013-2016 s-au demarat mai multe lucrări printre care amintim: consolidarea bisericii printr-o lucrare de subzidire și amplasarea unor stâlpi de susținere, o noua exindere a bisericii, înlocuirea vechiul acoperiș, a catepetesmei și a mobilierului bisericesc și se realizează de către Pictorul Marian Hulașu o nouă pictură a bisericii în stil bizantin. Toată această osteneală este încununată pe data de 4 Septembrie 2016 prin resfințirea bisericii de către IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prilej cu care biserica primește ca al doilea ocrotitor pe Sf. Ier. Nectarie de Eghina. După acest moment în timpul păstorii pr. Bogdan Baciu biserica a fost înfrumusețată în interior cu 40 de strane și mochetă, a fost achizitionat un clopot lucrat la Cernăuți în anul 2018 spre amintirea centenarului Marii Uniri din 1918 și s-au mai achiziționat diferite obiecte necesare desfășurării slujbelor bisericești.

În apropiarea bisericii există și un așezământ social-filantropic pus sub ocrotirea Maicii Domnului cu o capacitate de 100 persoane .

Preoți care au slujit:

Pr. Ioan Goagă

Pr. Dragoș Popa

Pr. Prof. Cristian-Daniel Popa

Pr. Prof. Bogdan-Ionuț Baciu

Sfințiri și resfințiri, slujbe cu arhiereu:

30 Septembrie 1928 – PS Arhiereu Ilarion Băcăoanu a oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramul ,,Sf. M. Mc. Gheorghe Purtătorul de biruință”

11 Octombrie 1970- PS Episcop Partenie Ciopron a oficiat slujba de resfințire a bisericii

4 Septembrie 2016 – IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul ,,Sf. M. Mc. Gheorghe purtătorul de biruință și Sf. Ier. Nectarie de Eghina”

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt obiecte de patrimoniu