Biserica cu hramul ,, Sfântul Nicolae”
Oraș Dărmănești, județul Bacău
Istoric şi aşezare
Localitatea Dărmănești este situată în dreapta râului Trotuș acolo unde se deschide frumoasa vale a Uzului, iar numele localitatii provine de la un căpitan din oastea lui Ștefan Cel Mare cu numele de Dărman. În cadrul localității Dărmănești se găsește satul Boiștea actualmente cartier al acestui oraș. Numele cartierului provine de la pârâul omonim care îl străbate și care este populat cu peștisori numiti „boișteni”. Orașul Dărmănețti are aproximativ 13.000 de locuitori și este situat în partea de S-V al judetului Bacău.
În cadrul parohiei Boistea I găsim biserica monument istoric „Sfântul Nicolae” datată în anul 1808 și noua biserică cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Acoperământul Maicii Domnului”.
Lăcaşul de cult
Biserica monument istorică „Sfântul Nicolae” datează din 15 iunie 1808 după cum rezultă din inscripția dăltuită pe ușa de la intrare. Monumentul este construit din lemn de stejar adus de credincioși de pe dealul numit Măguricea, aflat în apropierea bisericii. Din punct de vedere arhitectonic, biserica foloseste tipul trilobat cu două abside laterale și absida altarului pentagonală. Are o lungime de 23 m, iar lățimea la abside este de 8 m. Construcția inițială a suferit modificări ulterioare datorită necesității măririi spatiului interior, care devenise neîncăpător, astfel în 1894 s-a lungit pronaosul cu 5,80 metri iar în 1932 i s-a adaugat pridvorul închis pe latura de sud. Biserica este acoperită cu șindrilă care a fost înlocuită în anii 1948, 1985 și ultima dată în vara anului 2011.
Este consemnată ca monument istoric din anul 1936 și are o stare mediocră. Monumentul din Boiștea este construit din bârne de stejar în cununi orizontale încheiate în frânghiu, tehnică cunoscută mai ales sub numele „coada rândunicii”. Temelia bisericii este din piatră de râu. Acoperișul bisericii este „în patru ape” cu muchiile rotunjite și se sprijină pe căpriorii prinși de grinzi în cuie de lemn. La ultima învelire șindrila a fost bătută „în solzi de pește” ca la casele țărănești. Deasupra pronaosului se află turnul clopotniță cu baza pătrată având balconul închis și acoperișul piramidal. Aici se afla 3 clopote (unul mare și două mici). Pe cel mai mic dintre ele se poate citi inscripția „Let 1814 28 I”.
Pridvorul de la intrare este în forma unui cerdac de casă moldovenească. În exterior cele două abside au ornamentații în forma „capetelor de cal”.
Biserica de lemn din Dărmănești întocmai ca și alte biserici din Moldova nu are pictură interioară. Catapeteasma este din lemn de tei, dateaza din aceiași perioadă cu biserica și este într-o stare bună. Pe pereții bisericii se păstrează icoanele unor sfinți și de o importanță deosebită sunt icoanele „Judecata de Apoi”, „Izgonirea lui Adam din Rai”, „Raiul și Iadul” și un Epitaf din a doua jumatate a secolului XIX. În spatele bisericii se găsește „pomelnicul ctitorilor” scris cu litere chirilice.
Preoţi care au slujit:
Pr. Ene Cotfas
Pr. Manase Dumbravă
Pr. Gheorghe Ionescu
Pr. Constantin Moiceanu
Pr. Mihai Pușcalau 1927-1955, 1974-1981.
Pr. Vasile Păscălini 1955-1974.
Pr. Savin Rotaru 1981-1993
Pr. Daniel Prepeliță 1993-2019
Pr Colpoș Răzvan 2019 –
Sfinţiri, resfinţiri, slujbe cu arhiereu:
Obiecte de patrimoniu
icoanele „Judecata de Apoi”, „Izgonirea lui Adam din Rai”, „Raiul și Iadul” și un Epitaf din a doua jumatate a secolului XIX
Biserica cu hramul „Sfinții Împarati Constantin și Elena” și „Acoperământul Maicii Domnului”
Oraș Dărmănești, județul Bacău
Istoric și așezare
Biserica cu hramul „Sf. Împărați Constantin și Elena” și „Acoperământul Maicii Domnului” este situată pe strada Măguricii nr 11, în imediata vecinătate a Bisericii „Sf. Nicolae” din Parohia Boiștea II – Dărmănești.
Lăcașul de cult
Biserica s-a construit la inițiativa Pr. Daniel Prepeliță ajutat de credincioși. A fost ridicată pe un teren cumpărat de parohie în anii 1998, 2002 și 2003. În ziua de 14 iulie 2002 a avut loc sfințirea locului de biserică, slujbă săvârșită de P.S. Ioachim Băcăuanul.
Lucrările de construcție au fost efectuate de credincioși în regim propriu după proiectul domnului Sabin Păulescu și inginer de rezistență doamna Anca Hruban.
Biserica este construită din cărămidă și respectă stilul ștefanian . Este construită în plan triconc cu turla pe naos având pidvorul deschis pe partea dinspre miazanoapte. Turla este străbătută de patru ferestre înalte și înguste, cilindric in interior, așezată pe o bază stelară. Fațadele exterioare ale bisericii sunt decorate cu ocnițe adâncite ăn zid arcuite semicircular în partea superioară. Aceste ocnițe se găsesc atât pe turlă cât și la baza ei . Spatiul interior este împărțit în pronaos, naos și altar semicircular. În exterior biserica este tencuită în praf de piatră având la colțuri și la locurile de întâlnire ale laturilor „colaci” și „panglici” iar sub ele se afla o frânghie frântă sub fiecare latură.
Acoperișul și șarpanta sunt făcute din lemn de stejar și acoperite cu tablă de zinc având pe ele cruci din inox. A fost dotată cu toate cele necesare cultului fiind înzestrată cu policandre și cu o frumoasă catapeteasmă din stejar. Pictura este realizată în tehnica „fresco” de către pictorii Marian Hulașu și Iulian Roșu.
Biserica a fost dată în folosință la data de 26.04.2008
Duminică, 21 octombrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu Presfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au săvârșit slujba de sfințire a bisericii.
Preoţi care au slujit:
Pr. Daniel Prepeliță 1993-2019
Pr Colpoș Răzvan 2019 –
Sfinţiri, resfinţiri, slujbe cu arhiereu:
-14 iulie 2002 – P.S. Ioachim Băcăuanul – sfințirea locului de biserică
-2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 – P.S. Ioachim Băcăuanul – slujbe arhierești
-21 octombrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu Presfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au săvârșit slujba de sfințire a bisericii.
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt