Parohia Boșoteni

Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae”

sat Boșoteni, comuna Berești-Tazlău, județul Bacau

Istoric și așezare

Parohia Boșoteni face parte din Protopopiatul Moinești, comuna Berești-Tazlău, județul Bacău și se desfășoară pe partea stângă a râului Tazlău, în depresiunea Tazlău-Cașin, având în componență satul Boșoteni.

Prima atestare documentară este din 3 septembrie 1448 atunci când din Suceava ,,Petru Voievod  dăruiește lui Ulea și fratele său Iuga…satele Sperlești, Porcești și Neghisești pe Turlui, Boșoteni pe Tazlău…”.

De asemenea mai exista și alte documente ce ateastă vechimea acestei așezări printre care mai amintim și un act din anul 1638 prin care domnitorul Vasile Lupu întărește Tofanei Vitoldoaia cumpărarea satului Boșoteni de la fetele lui Pătrășcan.

Lăcașul de cult

Existența unui lăcaș de cult, cel mai probabil de lemn, în satul Boșoteni datetează cel mai probabil de dinaintea anul 1809 când este amintit preotul Grigorie Neica.

La sfârșitul secolului al XIX –lea este amintită existența unei biserici de zid ctitorită de familia Rafailă, în acea perioadă fiind preot Ion Ionescu.

În decursul timpului biserica a fost supusă mai multor reparații capitale desfășurate în anii:1939, 1949 și 2015. Pictură bisericii datează din anul 1984 și refăcută dîn perioada nilor 2013-2015 în timpul păstorii pr. Titi Comănescu.

De asemenea în apropierea bisericii tot în timpul păstorii pr. Titi Comănescu s-a ridicat un frumos altar de vară.

Lăcașul de cult a fost resfințit pe 25 octombrie 2015 de către IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Preoți care au slujit

Pr. Grigorie Neica

Pr. Ion Ionescu

Pr. Vasile Schirliu

Pr. N. Moise

Pr. Ioan Comănescu

Pr. Viorel Popescu

Pr. Gheorghe Misăilă

Pr. Ioan Bucă

Pr. Gheorghe Turcu

Pr. Vasile Cernat

Pr. Gheorghe Filip

Pr. Bogdan Sardeni

Pr. Titi Comănescu –

Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu

25 Octombrie 2015 – IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat slujba de refințire a bisericii cu hramul ,,Sf.Ier. Nicolae” și a așezământului social-filantropic ,,Adormirea Maicii Domnului”

 

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt.