Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”
Comuna Brusturoasa, județul Bacău
Istoric și așezare
Comuna Brusturoasa se află în nord-vestul județului Bacău, la limita cu județul Neamț, în zona de munte pe valea Trotușului, așezată pe cursul superior al acestuia, între munții Ciucului și munții Tarcăului. Este traversată de șoseaua națională DN12A, care leagă Oneștiul de Miercurea Ciuc, dar și de calea ferată Adjud–Comănești–Siculeni, care este deservită de halta de călători Brusturoasa.Este una dintre cele mai vechi și mai pitorești așezări ale județului Bacău.
Comuna se află la 45 Km față de cel mai apropiat oraș – Comănești și prezintă toate caracteristicile specifice unui sat de munte: cu case risipite, depărtate unele de altele, înconjurată de seculare păduri de brad și de fag, dar care a stat ca o piatră neclintită de hotar în cele două războaie mondiale, alături de comunele învecinate: Ghimeș și Palanca. Astfel, comuna Brusturoasa ne atrage atenția și cu cele două monumente închinate eroilor din Primul Război Mondial.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Tazlăul de Sus a județului Bacău și era formată din satele Palanca, Ciugheș, Ciobănușu, Brusturoasa și Beleghetu, având în total 4504 locuitori. În comună funcționau 50 de fierăstraie de apă, 4 pive de bătut sumane 11 mori de apă, o morișcă de apă pentru măcinat coajă de brad, o școală mixtă înființată în 1865 la Brusturoasa, două biserici ortodoxe (la Brusturoasa și Palanca) și una catolică la Ciugheș, iar principalii proprietari de pământuri erau D. Ghica, Eug. Ghica, N. Ghica și prințul Al. B. Știrbei. În această zonă a avut casă și academicianul Radu A. Rosetti, care iși petrecea aici vacanțele și care a reconstruit școala avariată puternic în primul război mondial. Anuarul Socec din 1925 consemnează o populație de 3360 de locuitori în satele Brusturoasa, Buruienișu, Camenca, Ciugheș, Cuchinișu, Palanca, Popoiu, Surdu și Pârâul Ursului. În 1931, satele Palanca, Ciugheș și Popoiu s-au separat și au format comuna Palanca.
În 1950, comuna Brusturoasa a fost transferată raionului Moinești din regiunea Bacău, iar satul ei Surdu a luat în 1964 denumirea de Hângănești. În 1968, ea a revenit la județul Bacău, reînființat. Tot atunci, a fost desființat satul Pârâul Ursului, comasat cu satul Brusturoasa.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Brusturoasa se ridică la 3.138 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.532 de locuitori.
Lăcașul de cult
Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a fost ridicată între anii 1856 – 1859. În anul 1871, pe vremea primarului Gheorghe Tunariu, biserica veche de lemn a fost reconstruită din piatră și carămidă, pe cheltuiala primăriei și prin efortul comun al celor 146 de credincioși ortodocși, păstoriți de preotul Neculai Teodoreanu. Temelia bisericii era din piatră și mortar, având formă de navă. Avea un turn înalt de formă pătrată, care era folosit drept clopotniță. Sfântul locaș era acoperit cu tablă, iar pridvorul era din lemn, doar catapeteasma era rămasă din vechea biserică.
În anul 1912, biserica este din nou reparată și i se adaugă pridvorul și doi contraforți de susținere a turnului. În timpul Primului Război Mondial sfântul locaș a suferit mari stricăciuni.
În anul 1934, preotul Ioan Grigoraș și credincioșii acoperă biserica cu tablă, iar interiorul este pictat parțial de Constantin Ionescu din Bacău. S-a înfrumusețat catapeteasma, s-a cumpărat mobilier nou și un al doilea candelabru.
O altă reparație capitală s-a mai efectuat în anul 1966. Atunci, iconostasul a fost pictat de pictorii Petru și Ion Pașcu, iar interiorul bisericii a fost pictat de pictorul Toma Lascoi.
De-a lungul timpului au fost executate lucrări de întreținere si lărgire a spațiului:
– în anul 1988 a fost înlocuit vechiul pridvor din lemn, construindu-se unul din cărămidă;
– în anul 2004 s-a facut ultima restaurare a picturii din interior si exterior si înlocuirea vechiului mobilier cu mobilier nou, sculptat în stejar;
– în anul 2006 s-a montat centrala termică și s-a pardosit cu marmură biserica;
Preoți care au slujit:
Pr.Vasile Hanganu
Pr. Nicolae Teodoreanu
Pr. Gheorghe Hanganu
Pr. Ioan Grigoraș (1931-1981)
Pr. Vențel Balcanu (1981-2015)
Pr. Constantin Popa (2015 – )
Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu:
– 2007 – Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a oficiat slujba de resfințire a bisericii.
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt.