Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”
Sat Câmpeni, comuna Pârjol, județul Bacău
Actuala biserică a fost începută în vara anului 1992, din inițiativa preotului Nicolae Dragomir, sfințirea săvârșindu-se in iunie 1996 de către Episcopul Eftimie al Romanului și Hușilor. Biserica este construită din lemn de stejar, pe o temelie de beton, în formă de cruce, cu două turle, una hexagonală pe naos şi una pătrată pe pridvor, în care e instalată clopotniţa. Acoperişul este din tablă zincată. Exteriorul este din lambriu de brad. Pictura din interior este în frescă. Stilul bisericii este cel moldovenesc. Lucrarea a fost executată în regie proprie, fiind implicaţi atât oameni din sat, cât şi din alte părţi. Fondurile necesare construcţiei au fost asigurate, în mare parte, din contribuţia enoriaşilor, dar şi din colectele făcute în satele vecine.
Catapeteasma provine de la vechea biserică.
Preoți care au slujit:
– pr. Mocanu Lazăr
– pr. Hanganu Ioan
– pr. Bujor Vasile
– pr. Dragomir Nicolae
– pr. Dragomir Costel
– pr. Chindea Vasile Florin 2013 –
Sfințiri,Resfințiri,slujbe cu arhiereu
–1992 – P.S. Eftimie
-1996 – P.S. Eftimie a oficiat slujba de sfințire a Bisericii
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt.
Biserica cu hramul „Schimbarea la față”
Sat Câmpeni, comuna Pârjol, județul Bacău
Istoric și așezare
Parohia Câmpeni face parte din Protopopiatul Moinești, comuna Pârjol, județul Bacău.
Satul Câmpeni este situat în zona nord-est a Depresiunii Tazlău, pe cursul superior al râului Tazlău, la 4 km est de satul Pârjol.
Satul se află la confluența pârâului Câlbia cu pârâul Câmpeni și este străjuit de dealurile Corneci, Testura și Bălanului.
Denumirea și-a luat-o de la originile locuitorilor: de la câmpie. Pentru prima dată apare cu numele, într-un document oficial în anul 1774, ca aparținând de comuna Pârjol, ocolul Tazlăul de Sus. Între 1803-1916, localitatea a fost subordonată mai multor comune: Pârjol ( 1833-1860), în 1861 comunei Băhnășeni, în 1865 comunei Tărâța, în 1876 comunei Băhnășeni, în 1912 comunei Câmpeni. Se pare că primii locuitori ai satului au venit din părțile Fălciului, acum 300 de ani, în vremea domnitorului Mihai Racoviță, primele familii fiind ale Săndenilor și Stăneștilor.
Locașul de cult
Prima biserică construită în satul Câmpeni a fost în 1443, de voievodul Ștefan al Moldovei (fiul lui Alexandru cel Bun și unchiul lui Ștefan cel Mare). A doua biserică, a fost construită la 1854 de preotul Lazăr Mocanu, cu sprijinul enoriașilor, având hramul „Schimbarea la Față”. Catapeteasma era din lemn de tei sculptată din 1860.
Biserica a fost construită din piatră și cărămidă,ridicată pe fundație de piatră. Inițial biserica a fost acoperită cu șindrilă, dar luând foc acoperișul este înlocuit cu tablă zincată. Stilul în care a fost construită biserica era cel moldovenesc. Sfântul locaș a fost reparat în mai multe rînduri: 1908-acoperiș cu tablă; 1923 – biserica a fost consolidată și tencuită în exterior.
În anul 1942 și în anul 1957 biserica va fi reparată după cutremur, tencuită în interior și exterior, se înlocuiesc ferestrele și ușile și tot atunci se închide pridvorul.
Preoți care au slujit:
Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt.