Parohia Coșnea

Biserica cu hramul ,,Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul’’
Sat Coșnea, Comuna Agăș, Județul Bacău

Istoric și așezare
Parohia Coșnea face parte din Protopopiatul Moinești, comuna Agăș, județul Bacău. Parohia cuprinde satele Coșnea și Pajiștea.
Parohia Ortodoxă Coșnea se află în satul cu același nume, din comuna Agăș, județul Bacău, fiind un sat mixt de ortodocși și catolici, în total aproximativ 50 de familii ortodoxe. Satul se află la extremitatea de vest a județului, în zonă montană, la limita județului Harghita, pe valea pârâului Sulța, așezat pe cursul inferior al pârâului, între munții Ciucului.

Lăcașul de cult
Acest așezământ de cult cu hramul Sf. Simion Stâlpnicul, a fost zidit spre slava lui Dumnezeu, în anul 1880 de către ctitorii Gabor Simion cu soția sa Rozalia, Olah Dumitru cu soţia Ileana, Cilip Petru cu soţia Varvara și Gabor Ioan cu soţia Ana, în urma demolării în 1872 a capelei existente în apropierea cimitirului de sus al satului, potrivit inscripţiei de pe frontispiciul bisericii vechi. Biserica parohiei ortodoxe se află la jumătatea satului fiind construită pe un teren donat de familia preotului Olah Viorel.
În anul 1934 s-a efectuat prima reparație a sfântului locaș de închinare, prin reînnoirea integrală a acoperişului cu şindrilă.
Sub păstorirea Pr. Protosinghel Ruja Alexe Antonie și al Consiliului Parohial, în anul 1959 biserica a fost acoperită din nou cu şindrilă, s-a reparat turla bisericii și s-a pus cruce nouă. Tot atunci s-a ridicat o cruce în partea de sud a bisericii în cinstea eroilor căzuți în cele două războaie mondiale.
Biserica a fost resfințită la 20 septembrie 1959, de către Preasfinţitul Partenie Ciopron.
Cu timpul această biserică devine neîncăpătoare și în anul 1966 a fost demolată, în locul ei, pe temelia de piatră, s-a ridicat biserica de astăzi, construită din lemn, tencuită în interior și exterior. Ea are în față are o turlă, unde sunt aşezate două clopote și este acoperită integral cu ţiglă. Biserica are formă de corabie: stilul în care s-ar putea încadra este cel ardelenesc și a fost ridicată din donaţia enoriaşilor, de către meseriaşii localnici sub conducerea meşterului Vrînceanu Ioan din Coșnea. În vederea ridicării bisericii și Sfânta Episcopie a Romanului și Hușilor a acordat un ajutor însemnat, pentru care parohia a adus mulţumiri cu ocazia sfinţirii făcute de Prea Sfinţitul Episcop Partenie Ciopron al Romanului înconjurat de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Vichentie Mocanu al Moineștilor.
Sfinţirea are loc pe data de 22 septembrie 1966.
În anul 2013, biserica trece printr-un proces de renovare și modernzare, sub îndrumarea preotului paroh Palade Gheorghe. Lucrările au constat în izolarea și zugrăvirea exterioară și interioară, înlocuirea tâmplăriei degradate cu o tâmplărie PVC cu geam termopan, soclu a fost îmbrăcat cu piatră de râu. De asemenea a fost înlocuit mobilierul altarului.
În luna iunie a anului 2020 s-au început lucrările de construcție sub conducerea preotului paroh Alexie Andrei Huiban la Capela mortuară din curtea Bisericii, sfințită la 1 Septembrie 2020.

Preoți care au slujit:
Pr. Protos. Ruja Alexe Antonie
Pr. Protopop Costea Avisalon
Pr. Protos. Hodor Dan Damaschin
Pr. Barbu Constantin
Pr. Ierom. Chirițoi
Pr. Pavel Curcuță
Pr. Olah Viorel
Pr. Balcanu Vențel
Pr. Dobrițoiu Constantin
Pr. Moței Marius 2000 – 2013
Pr. Palade Gheorghe 2013 – 2017
Pr. Țuglea Răzvan 2017 – 2019
Pr. Huiban Alexie-Andrei 2019 –

Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu:
20 Septembrie1959 – P.S. Partenie Ciopron – resfințire.
20 Septembrie1966 – P.S. Partenie Ciopron – sfințire.
01 Septembrie1974 – P.S. Eftimie Bârlădeanul – slujbă cu arhiereu
1996 – P.S. Ioachim Vasluianul – slujbă cu arhiereu
01 Septembrie2014 – P.S. Ioachim Băcăuanul – resfințire
1 Septembrie 2020 – Sfințirea Capelei mortuare

Obiecte de patrimoniu:
Sfântul Epitaf – 1874 – pictură pe pânză,
Apostol – 1878 – fiind păstrat în Biblioteca Bisericii

 

Biserica cu hramul „Sf. Ap. Petru și Pavel și Sf. Ier. Nectarie de la Eghina”

Sat Pajiștea, Comuna Palanca, Județul Bacău.

Istoric și așezare

Din Parohia Coșnea face parte și micul sat Pajiștea ce se află la o distanță de 2 km de satul Coșnea, fiind întins pe o distanță de  2-3 km.

Acest sat cu puțini credincioși numără 6 familii și 5 văduvi.

Cu toate acestea au reușit să-și ridice o mică bisericuță din lemn, nepictată, cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Lăcașul de cult

Pe locul actualei biserici se afla un altar de vară în care se slujea doar în ziua hramului.

Catapeteasma Bisericii este lucrată din lemn, icoanele sunt pictate, iconostasele si strana de la cântăreț au fost realizate  de sculptorul-pictor Gabor Ilie din satul Coșnea în anul 1993.

În anul 1995 se sfințește aici noua bisericuță, preot paroh fiind Dobrițoiu Constantin.

În anul 2019 prin venirea noului Preot Paroh Huiban Alexie – Andrei biserica intră într-un proces total de restaurare. Cu un ajutor financiar din partea preotului paroh, a familiei sale, a primăriei Palanca, cât și din partea credincioșilor din micuțul sat Pajiștea, s-au demarat lucrările de schimbare a acoperișului din draniță care era înstare de degradare cu un nou acoperiș din tablă.  În SfântulAltar a fost realizată o nouă Cruce din lemn, pictată cu foiță de aur, iar vechea Cruce din Sfântul altar a fost recondiționată și repictată de sculptorul și pictorul Gabor Ilie din satul Coșnea și amplasată în curtea Bisericii.

Între anii 2020-2021 la Biserica din satul Pajiștea, Filie a parohiei Coșnea s-au efectuat lucrări capitale de restaurare a bisericii.

În anul 2021 în ziua de 9 Noiembrie ,,biserica din mijlocul Carpaților”, cum a fost numită de către Înalt Preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a primit haina sfințirii, primind al doilea hram Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.

Preoți care au slujit:

Pr. Dobrițoiu Constantin 1995 – 2000

Pr. Moței Marius 2000 – 2013

Pr. Palade Gheorghe 2013 – 2017

Pr. Țuglea Răzvan 2017 – 2019

Pr. Ic. Stavr. Huiban Alexie – Andrei 2019 –

Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu:

1995- sfințire

09 Noiembrie 2021 – Arhim. Andrei Ioniță – resfințire

Obiecte de patrimoniu:

Nu sunt