Parohia Enăchești

Biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”

sat Enăchești, comuna Berești-Tazlău, județul Bacău

Istoric și așezare

Parohia Enăchești face parte din Protopopiatul Moinești, comuna Berești-Tazlău, județul Bacău. Satul Enăchești este situat în comuna Berești-Tazlău și se învecinează la Vest cu satele Berești-Tazlău și Românești, la Nordu cu satul Boșoteni, la Est cu satul Iaz, iar la Sud cu satul Prisaca.

Numele acestei localități ar proveni de la un anume Ioan Enache. Referitor la acest sat, dr. Constantin V. Dumitru scria că așezarea este una nouă, nefiind atestată mai înainte de 1833; de asemenea, acesta nota că în harta rusească din 1839 localitatea era amintită sub denumirea de Lunca-Neagră (Cearna-Lunca), numărând 34 de familii, multe fiind venite pe aceste meleaguri din Transilvania, din cauza persecuțiilor.

Satul Enăchești a avut în trecut și are și astăzi un rol important în viața religioasă, economică, socială, culturală a zonei. Aceasta reiese din faptul că în filele istoriei este trecut în rândul satelor (și nu era cătun precum Prisaca sau alte localități), odinioară a fost chiar comună (Comuna Enăchești) cu toate instituțiile aferente: primărie, poliție, cămin cultural, bancă, școală, etc.

Lăcașul de cult

În Enăchești se află biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Această biserică a fost construită în anul 1930 pe locul unei biserici de lemn care se pare că a fost mutată undeva în zona Berzunți, intrând astfel în șirul „bisericilor călătoare”. Din păcate nu există documente care să ateste sau să facă lumină în cazul „bisericii călătoare”, nici biserica veche, nici vreo inscripție și nici obiecte de patrimoniu deși ele apar, scriptic, în inventarele mai vechi.

Noua biserică a fost ridicată în anul 1930 cu eforturile credincioșilor din satele Enăchești, Prisaca și Boșoteni care pe atunci alcătuiau parohia Enăchești, cu foarte mari eforturi. Din spusele bătrânilor aflăm că enoriașii vremii vindeau câte două sau trei perechi de boi pentru a dona bani pentru lucrările de construire. Deși din punct de vedere tehnic biserica nu avea un proiect bine pus la punct lipsindu-i centura de sus și fundațiile solide, totuși din punct de vedere estetic și arhitectural era o reușită, mai ales că pictura fusese realizată de un renumit pictor la acea vreme, Nicole Damian.

În anul 1976 Pr. Ioan Bucă începe lucrări de renovare completă a bisericii prin Cooperativa de Muncă și Artă și sub supravegherea inginerului tehnic de specialitate al Episcopiei Romanului. În timp ce lucrările de renovare erau în plină desfășurare are loc cutremurul din 1977, urmările fiind semnificative: fisuri de profunzime în toată în toată zidăria, turla de la intrare s-a dărâmat cu totul, iar cea de deasupra naosului s-a înclinat, din cauza lipsei centurii de susținere. După această mare încercare asupra bisericii,  s-a reînceput  un nou proiect de  refacere  a lucrărilor din temelie. Astfel s-au adăugat 11 contraforți, centura de susținere, turlele au fost refăcute și biserica a fost acoperită cu tablă italiană de cea mai bună calitate. În anul 1994, vechea pictură a fost înlocuită și modificată de către pictorul Ioan. D. Comanac, dar nu de aceeași calitate cu precedenta.

În trecut biserica avea o clopotniță de lemn, ce adăpostea două clopote, noua clopotniță fiind realizată între anii 1979-1981 în timpul Pr. Gheorghe Turcu. În ultimii ani s-a construit o casa de prăznuire, Așezământul Sf. Dimitrie cel Nou, s-a montat o centrală termică, biserica a primit în dar veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Din anul 2022 sub supravegherea actualului paroh, Pr. Nicolae Cernat, s-au început noi lucrări de renovare necesare locașului de cult. S-a înlocuit lemnul acoperișului, s-a schimbat învelitoarea, fațada bisericii a fost refăcută, soclul a fost placat cu piatră de Slănic, s-au repictat cele 7 ocnițe exterioare și s-a refăcut pictura de la clopotniță.

Preoți care au slujit

-Pr. Ionescu

-Pr. V. Schirliu

-Pr. Gheorghe Misăilă

-Pr. Ion Comănescu

-Pr. Viorel Popescu

-Pr. Ioan Bucă

-Pr. Gheorghe Turcu

-Pr. Vasile Cernat

-Pr. Iulian Ichim

Pr. Ciprian-Mihai Olteanu

-Pr. Alin-Nicolae Cernat –

Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu

-1977- P.S. Eftimie Luca

-1978- P.S. Eftimie Luca

-1980- P.S. Eftimie Luca

-1995- P.S. Eftimie Luca

-2001, mai- P.S Ioachim Băcăuanul    -2002, martie- P.S. Ioachim Băcăuanul – aducerea de la Iași a veșmântului Sfintei Cuvioase Parascheva

-2011, 4 octombrie- P.S. Ioachim Băcăuanul – sfințirea așezământului social-filantropic „Sfântul Dimitrie cel Nou”

Obiecte de patrimoniu

– racla cu veșmântul „Sfintei Cuvioase Parascheva

– pomelnic triptic din lemn de la 1814

– epitaf recondiționat de prof. Stelian Onica