Biserica cu hramul „ Sfintii Apostoli Petru si Pavel”
Municipiul Moinești, județul Bacău
Istoric și așezare
Parohia Sfintii Apostoli Petru si Pavel, situată în Municipiul Moinești, strada Albotești nr.164, face parte din Protopopiatului Moinești, județul Bacău, fiind înființată în anul 1990.
Municipiul Moinești este așezat în partea central-vestică a Moldovei, în partea de nord-vest a județului Bacău, fiind situat într-o zonă cu bogate resurse naturale, în special resurse de petrol și gaze.
În lucrarea “Desriptio-Moldavie”, Dimitrie Cantemir menționa în 1716 că pe „Tazlăul Sărat, nu departe de satul Moinești, în ținutul Bacăului, curge dintr-un izvor păcură amestecată cu apă, de care se servesc țăranii ca să-și ungă carele”. Primele mențiuni documentare despre orașul Moinești datează de la începutul secolului al XV-lea. Într-un act din 28 octombrie 1439, dat la Suceava, domnitorul Iliaș Voievod, domnul Tării Moldovei și fratele său Ștefan Voievod, dăruiesc boierului Giurgea Moian, satele Moenești și Tătești. În 1864, satul Moinești va deveni comună rurală, iar in 1921 comună urbană. În 2001, orașul Moinești a fost declarat municipiu.
Cartierul Găzărie, unde se află Biserica Sfinții Apostoli, vorbește de la sine atât despre resursele naturale, cât și despre ocupația locuitorilor acestei zone.
Lăcașul de cult
Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli” a fost ridicată între anii 1990-1995, cu sprijinul substanțial al Schelelor de petrol Moinești și Modârzău, precum și prin donațiile, contribuțiile credincioșilor aflați sub îndrumarea preotului paroh Ștefan Sardeni.
Biserica a fost construită din cărămidă, în plan treflat cu două turle, una principală pe naos și una secundară – clopotnița. Pictura interioară, în stil neobizantin, fără o valoare artistică deosebită, a fost executată în tehnica „ulei”, de către pictorul Ioan Barna, cel care va picta mai târziu și Așezământul social-filantropic „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, aflat în imediata apropiere a bisericii parohiale.
Biserica a fost sfințită de către PS. Eftimie Luca, Episcopul Romanului și Hușilor, la data de 17 septembrie 1995.
Între anii 2019-2020, prin implicarea directă a preotului paroh Costel Mareș, protopop al Protopopiatului Moinești, a fost refăcut acoperișul bisericii, fiind înlocuită învelitoarea cu tablă de cupru, și s-a restaurat pictura exterioară de către pictorul Marian Hulașu.
Așezământul social-filantropic “Sfinții Împărați Constantin și Elena” s-a construit, din bolțari BCA, începând cu anul 1996. Lucrările au durat mai mulți ani, iar sfințirea s-a făcut în 7 septembrie 2013 de către Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului.
Preoți care au slujit:
Pr. Ștefan Sardeni: 1990-2002
Pr. Gheorghe Andrioaie: 2002-2012
Pr. Costel Mareș: 01.02.2012 –
Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu:
17 septembrie 1995- Preasfințitul Eftimie Luca, Episcop al Romanului și Hușilor, a oficiat slujba de sfințire a bisericii
7 septembrie 2013- Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat slujba de sfințire a Așezământului social-filantropic “Sfinții Împărați Constantin și Elena”
17 septembrie 2022 – Înaltpreasfinţitul Ioachim Giosanu, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat împreună cu Preasfințitul Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Antonie Telembici, Episcopul Episcopiei de Bălți, Preasfințitul Macarie Drăgoi, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, slujba de sfințire a picturii exterioare a bisericii
Obiecte de patrimoniu:
Nu sunt
Biserica veche cu hramul „ Cuvioasa Parascheva ”
Sat Prăjești, comuna Măgirești, județul Bacău
Istoric și așezare
Satul Prăjești, filie a Parohiei „ Sfintii Apostoli Petru si Pavel” Moinești, face parte din comuna Măgirești, județul Bacău, fiind situat în partea sud-vestică a comunei.
În primul recensământ efectuat în Moldova, satul este amintit împreună cu satul Valea Arinilor. Apoi , de-a lungul timpului, există și alte mențiuni documentare: 1786,1820. La 9 mai 1826 „Catrina din Prăjești vinde lui Gheorghe Hanu diacon un loc în Băsești, ținutul Bacău”( Pr Banciu Paraschiv- „Protopopiatul Moinești. File de istorie, trecut și prezent”).
Lăcașul de cult
Nu se cunoaște data exactă a ridicării bisericii cu hramul ” Cuvioasa Parascheva ” din satul Prăjești. La anul 1809 este amintit preotul Grigoraș Părăscan. În „Anuarul” din anul 1909 se scria despre această biserică: „ e de lemn; s-a făcut dela 1836-1840; s-a refăcut în 1895” ( Pr Banciu Paraschiv- „Protopopiatul Moinești. File de istorie, trecut și prezent”).
Biserica a fost ridicată pe temelie de piatră, pereții fiind din lemn. La interior a fost tencuită. Acoperișul era din tablă. Forma bisericii este de corabie, iar catapeteasma din lemn de tei.
În 1926 s-au efectuat reparații capitale, când s-a pictat parțial și interiorul, de către pictorul Secoșanu Roman.
În anul 2004, prin grija preotului slujitor Pușcalău Constantin și cu ajutorul financiar al enoriașilor, s-a construit o casă praznicală.
Preoți care au slujit:
Cu excepția preotului Grigoraș Părăscan-1809 și a preotului Gavriil Dospinescu-1890/1891, conform Pr Banciu Paraschiv- „Protopopiatul Moinești. File de istorie, trecut și prezent”, nu se cunosc alți preoți slujitori decât după 1948:
preot Patrichi Clement
preot Guțui Ioan
preot Acostăchioaie Vasile
preot Boeru Ioan
preot Todeancă Petru
preot Sardeni Ștefan
preot Pușcalău Constantin: 1996-
preot Costel Mareș: 2012 –
Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu:
– 15 mai 2011- Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie a bisericii noi
– 16 octombrie 2016 – Înaltpreasfințitul Ioachim Giosanu, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat slujba de sfințire a bisericii noi
Obiecte de patrimoniu:
Nu sunt
Biserica nouă cu hramul „Izvorul Tămăduirii ”
Sat Prăjești, comuna Măgirești, județul Bacău
Lăcașul de cult
Biserica nouă cu hramul “Izvorul Tămăduirii’’ a fost construită între anii 2011-2016, ca o necesitate a credincioșilor, biserica veche fiind neîncăpătoare. Construcția bisericii a fost finanțată din bugetul local al comunei Măgirești, dar și din donații de la diverși credincioși, architect fiind Ing. Vasile Bălțătescu. Lăcașul a fost zidit din beton și cărămidă, în formă de cruce. Acoperișul, în stil ștefanian, a fost executat de o echipă de meșteri din Fălticeni, jud. Suceava, condusă de meșterul Nechita Mihai.
Construcția a fost finalizată la „roșu” în august 2013, după care a fost tencuită interior și exterior. În anul 2015 a fost montată catapeteasma, opera meșterului Iosif Bologa din satul Prăjești, comuna Traian, județul Bacău. Icoanele de la catapeteasmă au fost pictate la Mănăstirea Văratec, județul Neamț, de maica Hristina.
Tot în anul 2015 se execută lucrări la instalația de încălzire și la placarea bisericii cu marmură de Rușchița. În 8 august 2016 începe pictarea bisericii, de către pictorul Marian Hulașcu din Buzău, și se finalizează în luna septembrie 2019.
În data de 16 octombrie 2016, Înaltpreasfințitul Ioachim Giosanu, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat slujba de sfințire a bisericii.
Obiecte de patrimoniu:
Nu sunt