Parohia Grigoreni

Biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”

sat Grigoreni, comuna Scorțeni, județul Bacău

Istoric și așezare

Parohia Grigoreni face parte din Protopopiatul Moinești, comuna Scorțeni, județul Bacău. Satul Grigoreni este situat în partea de N-E a municipiul Moinești, și se întinde pe o lungime de 3 km, în lungul șoselei ce leagă Moinești de Bacău.

Prima informație pe care o avem despre localitate este din anul 1820, atunci când despre sat, se scria: „Gligorești. Moșie răzeșească. Loc de hrană nu prea au de ajuns. Alijverișulo lor cu chirie și cu munca mâinilor. Stare de mijloc.” De asemenea în sat sunt amintiți un preot, un diacon și un dascăl, localitatea având 65 de viețuitori. În „Catagrafia” din 1832, proprietar al satului, pe lângă răzeși, este amintit și „paharnicul Lupașcu”

Vechi izvoare spun că satul ar fi luat ființă pe la anul 1600, când pe aceste meleaguri s-a așezat primul locuitor- Grigore Crăciun, de la care își trage numele și satul.

Așezarea s-a dezvoltat în urma defrișării pădurilor care în trecut traversau Valea Tazlăului, acestea fiind cunoscute ca adăposturi pentru haiduci. Vatra satului se presupune a fi „Râpa Iepei”, alcătuită altădată din robi care lucrau pe moșiile boierești.

Locuitorii din Grigoreni sunt în proporție de 99 % ortodocși, restul fiind de confesiune romano-catolică. Parohia Grigoreni a Luat ființă în 1927 prin stăruința Pr. Dimitrie Cuculescu, când a fost despărțită de parohia Scorțeni.

Lăcașul de cult

Despre viața spirituală din această co unitate istoria ne consemnează numele primului preot în anul 1809 cu numele Vasili Ganea. Mai apoi protoiereul Theodor Athanasiu scria: „Biserica de aice e tot de lemn, în stare proastă și neîngrijită, făcută de 70-80 de ani în urmă, fără veleat”.

Biserica parohială cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” este construită între anii 1902-1904, în stil bizantin, cu cheltuiala și strădania enoriașilor la îndemnul ieromonahului Glicherie Constandis de la mănăstirea Secu, având ca hram „Buna Vestire”. Acesta a fost trimis de Episcopia Romanului pe aceste meleaguri „să servească pe credincioșii din Grigoreni ce cele religioase”. Biserica este construită în vechiul cimitir al satului, pe furci de stejar, în paiantă, tăbănuită cu șipci. Are formă de cruce, cu două turle de lemn învelite în totalitate cu tablă. Aspectul exterior este unul plăcut, fiind bine proporționată. Mare parte din catapeteasmă și icoane au fost aduse de la vechea biserică din „Râpa Iepei”, care a fost demolată în 1904.

De-a lungul istoriei a suferit o serie de modificări care au adus-o la starea ei actuală. Astfel, în anul 1968 când interiorul a fost distrus în urma unui incendiu, au fost necesare ample lucrări de reconstrucție începând de la zid, din lăcașul de cult păstrându-se doar forma inițială. Tot atunci a primit și un nou hram în locul celui vechi, cel al „Sfintei Cuvioase Parascheva”. Tot atunci i s-a adăugat un pridvor și s-a schimbat învelitoarea.

Din anul 1990 este numit Pr. Ioan Diaconu este numit paroh al acestui sfânt locaș. Odată cu numirea acestuia încep ample lucrări de renovare a bisericii, atât la interior, cât și la exterior. A fost executată pictura în frescă de către pictorul Ciupercă C. S-a renovat clopotnița, iar în 1995 s-a construit capela din cimitirul satului. Între anii 1999-2000 s-a construit în curtea bisericii o casă praznicală. Aceste lucrări au fost încununate prin slujba de sfințire din data de 19 august 2001, slujba fiind oficiată de către P.S. Ioachim Băcăuanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.

Nu există pisanie.

Preoți care au slujit

– Pr. Vasili Ganea

– Pr. Ilie Borcea

– Pr. Ion Teodorescu

– Pr. Alexandru Nicoreanu

– Pr. Ion Teodorescu

– Pr. Ioan Mocanu

– Pr. Gheorghe Șerban

– Pr. Ioan Palur

– Pr. Ion Diaconu –

Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu

– 1996 – PS Eftimie Luca

– 2000 – PS Ioachim Băcăuanul

– 2001 – PS Ioachim Băcăuanul – slujba de resfințire a bisericii

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt.