Parohia Hăineala

Biserica cu hramul „Sf. Cuvioasă Parascheva”

Sat Hăineala, comuna Pârjol, judeţul Bacău

Istoric și așezare

În prezent componenţa administrativă a comunei Pârjol este de 9 sate: Pârjol, Hăineala, Băseşti, Băhnăşeni, Tărâţa, Câmpeni, Pustiana, Hemeieni şi Bărneşti.

Satul Hăineala este situat pe un boţ de deal, pe malul drept al apei Tazlăului, despărţit de satul Băseşti prin pârâul Slatina.

Satul Hăineala se înscrie în aceleaşi coordonate ale spiritualităţii româneşti, al unei lumi de muncitori, care-şi lucrau totul cu mâinile lor, de la haine la locuinţe şi locaşuri de închinare în care cu evlavie îşi plecau genunchiul, se botezau, se cununau, se mărturiseau şi se împărtăşeau. Toţi locuitorii satului sunt de religie ortodoxă. Parohia Hăineala nu a cunoscut în istoria ei nici o influienţă străină de crezul ortodox, pe care din generaţie în generaţie l-au mărturisit şi l-au dovedit cu fapta credinţei lor.

Lăcașul de cult

Biserica este construită între anii 1957 – 1960. Construcţia Bisericii a început la 20 Iulie 1957 de către parohul parohiei Băseşti, Hagimă Gheorghe împreună cu locuitorii satului Hăineala, iar la 5 Iunie 1960 a fost sfinţită de Episcopul Partenie Ciopron, înconjurat fiind de către P.C. Arhimandrit Emilian Birdaş, vicarul Sfintei Episcopii a Romanului şi Huşilor, de către P.C. Protoiereu N. Mocanu al Protoieriei Moineşti.

Biserica este construită în formă de Cruce cu două turnuleţe în faţă şi un luminator. La poartă are o clopotniţă unde se află clopotele. Materialul din care a fost construită este lemn de stejar. Este lucrată de constructorul Constantin Dascălu din satul Bucşeşti, comuna Poduri. Stilul este cel moldovenesc şi este construită cu contribuţia enoriaşilor. Catapeteasma este lucrată din lemn de tei de N. Mărean din Ludaşi. Pictura catapetesmei este făcută de pictorul N. Cristea din Peatra Neamţ.

Biserica este înzestrată cu cele necesate cultului şi poartă hramul ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva”. Această Biserică a fost filială a parohiei Băseşti, până în septembrie 1998, iar de la această dată se găseşte sub îngrijirea şi conducerea preotului paroh Purcaru Gheorghe Ionuţ. În anul 2008, Parohia Hăineala avea un număr de 83 de familii.

În anul 1999, Pr. Paroh Purcaru Gheorghe Ionuţ împreună cu Consiliul Parohial şi enoriaşii din sat, au început reparaţia interioară şi exterioară a Bisericii cu tencuială în interior, pictură, catapeteasma restaurată, înzestrarea cu străni în toată Biserica şi mobilier nou. Pictura a fost realizată în tempera de pictorul Ronghet Traian.

În anul 2001 s-au terminat lucrările de reparaţii, iar la data de 18 Noiembrie 2001 s-a sfinţit Biserica de către Prea Sfinţitul Arhiereu Vicar Ioachim Băcăuanul, înconjurat de P.C. Protoiereu Todeancă Petre şi un numeros sobor de preoţi.

În perioada 2014-2018 a fost construită de către enoriași o casă praznicală pentru a servi nevoilor comunității.

Preoți care au slujit:

– Pr. Hagimă Gheorghe;

– Pr. Hagimă Adrian;

– Pr. Ielisei, Pr. Palade Vasile ;

– Pr. Purcaru Gheorghe Ionuţ;

– Pr. Vasiloiu Ionel

Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu:

18 Nov 2001 – PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului și Bacăului;

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt.