Parohia Înălțarea Domnului Lucăcești

Biserica cu hramul „Înălțarea Domnului”

Municipiul Moinești, județul Bacău

Istoric și așezare

Parohia Înălțarea Domnului Lucăcești, situată în Municipiul Moinești, strada Tristan Tzara, face parte din Protopopiatului Moinești, județul Bacău.

Cartierul Lucăceşti are în componența sa atât zona cu case, numită „Lucăcești sat”, cât și zona cu blocuri, numită ,,colonie”, deoarece aici s-au stabilit oameni veniţi din mai multe zone ale ţării pentru a lucra în domeniul petrolier – în special din judeţele Buzău şi Prahova. Aceasta din urmă („colonia”) formează  Parohia Înălțarea Domnului Lucăcești.

Parohia este una nouă, luând ființă în anul 1990.

Lăcașul de cult

În 1990, Preasfințitul Ioachim Vasluianul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului și Hușilor, a sfințit locul pentru construirea viitoarei catedrale – Înălțarea Domnului, care s-a vrut o ctitorie a petroliștilor. Preot paroh la acea vreme era Todeancă Petru.

Timp de 18 ani s-a reușit doar construcția demisolului. În februarie 2007 s-a început construirea propriu-zisă a locașului de cult, preot paroh fiind Ioan Preotu. Între 2007-2011 se construiește biserica, între 2011-2014 s-a executat acoperișul, în stil ștefanian, și s-au făcut tencuieli interioare și exterioare. Suprafața bisericii este de 472 mp, arhitectura este moldovenească. Zidăria bisericii este tip sandwich – cărămidă interior-exterior, iar la mijloc- diafragmă de beton armat.

La construirea bisericii, o contribuție consistentă au avut-o: domnul Gheorghe Nicolae-Valentin și soția sa Luminița Ionela, domnul Vasile Gherasim, care în demnitatea de parlamentar a mijlocit alocarea unor sume importante de la Secretariatul de Stat pentru Culte, și domnii primari Vasile Ailincăi respectiv Viorel Ilie.

Biserica are și un al doilea hram – ,,Acoperământul Maicii Domnului”. Sfințirea bisericii s-a făcut în anul 2022, în ziua de 2 octombrie, și a fost oficiată de un sobor de trei ierarhi: Înaltpreasfințitul Ioachim Giosanu – Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Veniamin Goreanu- Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Ioan Casian Tunaru – Episcopul Canadei.

În perioada 15 octombrie-20 decembrie 2009 s-a construit în curtea bisericii, pe un teren dat în folosință de Primăria Moinești, un așezământ social-filantropic, cuprinzând o sală de mese, bucătăria, cămară alimente și beci, iar la etaj este amenajat un paraclis cu hramul „Tuturor Sfinților”. Construcția este din bolțari BCA, tencuită exterior-interior și acoperită cu tablă.

Preoți care au slujit:

Preot Petru Todeancă: 1990-2007

Preot Ioan Preotu: 2007-2022

Preot Andrei Iscu Niagu: 2022-

Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu:

1990 – Preasfințitul Ioachim Vasluianul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului și Hușilor, a sfințit locul pentru construirea viitoarei catedrale

2 octombrie 2022 – Înaltpreasfințitul Ioachim Giosanu – Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Veniamin Goreanu – Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Ioan Casian Tunaru – Episcopul Canadei, au oficiat slujba de sfințire a bisericii

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt