Parohia Micleasca

Biserica cu hramurile „Nașterea Sf Ioan Botezătorul” și „Izvorul Tămăduirii”

Municipiul Moinești, județul Bacău

Istoric și așezare

Parohia Micleasca, situată în Municipiul Moinești, strada Micleasca, nr. 78, face parte din Protopopiatul Moinești.

Cartierul Micleasca este situat în partea de est a Municipiului Moinești și este străbătut de Pârâul Gâzului, afluent al râului Tazlăul Sărat, dar și de șoseaua națională DN 2G, care leagă municipiul spre sud-vest de Comănești și spre est de Bacău.

Parohia a fost înființată în luna ianuarie a anului 1999. Majoritatea locuitorilor sunt români ortodocși, dar există și minorități de penticostali și adventiști.

Lăcașul de cult

Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă pe 23 mai 1999 de către Preasfințitul Ioan Selejan, Episcopul Covasnei și Harghitei, preot paroh fiind Vasile Palade.

Biserica s-a construit din lemn, în stil moldovenesc, cu o turlă deasupra naosului, pe temelie de beton armat, peste care s-a adăugat izolație din carton și smoală. Peste bârne de stejar și salcâm, s-au ridicat prisme în diametru de 20×20 cm, ansamblate în cozi de rândunică. Acoperișul este din tablă zincată. În interior, pereţii au fost tencuiţi şi împodobiţi cu pictură neobizantină, tehnica „fresco”, de către pictorul Ion Cernat, după care au fost confecţionate stranele, catapeteasma şi mobilierul. Exteriorul a fost îmbrăcat în lambriu de lemn de brad, iar faţada a fost pictată în frescă.

Catapeteasma s-a confecționat din lemn de stejar, sculptat de domnul Șolomonea Vasile. Strănile și doua iconostase s-au efectuat din lemn de stejar și au fost sculptate de domnul Ciortan Simion.

Biserica conține și un balcon interior de 6×4 m, având scările în formă de melc, construite din metal și placate cu lemn, prevăzute cu balustradă din metal îmbrăcat cu lemn. De asemenea, s-au construit un Iconostas pentru Icoana Maicii Domnului și pentru Strana Arhierească, sculptate de către Domnul Ioan Mareș. Icoana Maicii Domnului a fost îmbrăcată cu aur si argint la Humulești, Neamț. În biserică au fost montate instalații de gaze, electricitate și apă potabilă.

Biserica a fost sfințită la data de 22 aprilie 2012, de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Alături de biserică s-a ridicat un corp de clădire având la parter o casă de prăznuire, iar la etajul acesteia o casă parohială.

Preoți care au slujit:

Preot Vasile Palade: 1999-2017

Preot Gheorghe Palade: 1 februarie 2017 –

Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu:

23 mai 1999- Preasfințitul Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie

2006- Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, a oficiat slujbă arhierească

22 aprilie 2012 – Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat slujba de sfințire a bisericii

Obiecte de patrimoniu:

Nu sunt