Biserica cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”
Sat Păltiniș, comuna Asău, județul Bacău
Istoric și așezare
Parohia Păltiniș face parte din Protopopiatul Moinești. Ea are în componență satul cu același nume din comuna Asău, județul Bacău.
Satul Păltiniș este un sat pitoresc, de munte, situat în partea de Nord-Vest a județului Bacău. Acesta se învecinează la nord cu județul Neamț, la sud cu satul Apa Asău, la est cu comuna Zemeș, iar la vest cu comuna Brusturoasa. Satul este străbătut de mai mulți afluenți ai râului Asău: Înţărcătoare, denumit astfel întrucât, aici, pe un platou, odinioară ciobanii înţărcau mieii; apoi de Păltiniş, Izvorul-Alb, Pietrosu, care vine din podişul cu acelaşi nume unde se află islazul satului, iar apoi pe partea dreaptă urmează pârâul lui Iacob.
Istoria satului Păltiniş este strâns legată de evoluţia comunei Asău din care face parte. Prima atestare istorică a acestei zone apare în anul 1442, când un hrisov dat de domnitorul Moldovei Ştefan al II-lea (1442-1447) Mănăstirii Bistriţa, aminteşte de hotarele moşiei Lucăceşti care se întindeau până la pârâul Nogea şi Apa Asău. Locuitorii acestor meleaguri erau puţini ca număr. Astfel, în anul 1827 în cătunul Asău (din care va face parte și satul Păltiniș), existau un număr de 108 familii, pentru ca mai apoi numărul acestora să crească la 254 în anul 1845. O perioadă de timp evoluţia populaţiei va înregistra un trend crescător, astfel încât, la recensământul din anul 1966 se evidenţiau un număr de 146 de locuinţe cu 697 de suflete numai în satul Păltiniş. Această situaţie se va schimba de-a lungul timpului, astfel că în urma recensământului din 2021, satul avea un număr de 502 credincioși.
Lăcașul de cult
Locuitorii acestei zone sunt buni gospodari, dar şi creştini deosebiţi întrucât au pus umărul la ctitorirea unei frumoase biserici din zid. Locul destinat construirii viitoarei biserici a fost atribuit de Primăria comunei Asău prin decizia nr. 7 din 5 martie 1991 în timpul mandatului de primar al domnului Ştefan Potoroacă. De obţinerea autorizaţiei de construire şi întocmirea documentaţiei necesare începerii lucrărilor de construcţie a bisericii s-a ocupat parohul Parohiei Apa-Asău, P.C. Preot Bejan Petru. Proiectul bisericii a fost întocmit de către domnii ingineri proiectanţi: Dobreanu Dan şi Bănică Tiberiu.
Slujba de sfinţire a locului bisericii a fost oficiată în anul 1992 cu binecuvântarea Preasfinţitului Eftimie Luca, de către Preasfinţitul Ioachim Vasluianul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului și Hușilor. Tot atunci s-a stabilit ca hramul acestei biserici să fie sărbătorit pe 6 august, la Schimbarea la Faţă a Domnului. La această slujbă au participat nu numai enoriaşii viitoarei parohii, ci şi creştinii din împrejurimi. Din anul 1998, prin numirea tânărului preot Pădureanu Mihai Cristian ca paroh al nou înfiinţatei parohii, lucrările edilitare vor fi continuate de către acesta. În momentul preluării parohiei, construcţia se afla la nivelul fundaţiei.
Biserica este construită în plan treflat cu o singură turlă în zona naosului, având următoarele dimensiuni: lungimea 18 metri, lăţimea 10 metri, iar înălţimea de 22 metri. Materialele folosite la ridicarea zidurilor au fost cărămida, betonul armat şi bolţarii din BCA. La acoperirea bisericii s-a folosit tablă zincată. Pe acoperiş au fost ridicate un număr de 5 sfinte cruci confecţionate din inox şi donate de domnul Florin Cheptănuş, care a mai sprijinit şi cu alte ocazii efortul enoriașilor de a ridica biserica.
Lăcaşul de cult este dotat cu centrală termică pe lemn, încălzirea făcându-se pe toată suprafaţa pardoselei. Pictura bisericii a fost realizată între anii 2008 – 2012, în tehnica fresco. Catapeteasma bisericii, din lemn masiv de stejar sculptat, a fost executată de către meşteri populari din zona Mănăstirii Neamţ. Manopera catapetesmei a fost suportată de către Arhimandritul Epifanie Bulancea de la Mănăstirea Măgura Ocnei. Materialul lemnos a fost donat de către Primăria Asău.
Sfințirea bisericii a avut loc în anul 2016, fiind oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.
Preoți care au slujit:
Pr. Mihai Cristian Pădureanu 1998 –
Sfinţiri, resfinţiri, slujbe cu arhiereu:
1992 – PS Ioachim Vasluianul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului și Hușilor a oficiat slujba de sfințire a locului;
2003 – PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului a efectuat o vizită pastorală;
23 martie 2008 – PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului a oficiat Sfânta Liturghie;
18 septembrie 2016 – IPS Ioachim Giosanu, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat slujba de sfințire a bisericii.
Obiecte de patrimoniu
Apostolu, Tipografia Sfintei Episcopii Buzeu, 1869;
Mineiul lunei lui Martie, Tipografia cărților bisericești, 1909;
Mineiul lunei lui Aprilie, Tipografia cărților bisericești, 1910;
Mineiul lunei lui Maiu, Tipografia cărților bisericești, 1910;
Crucea răstignirii, lemn, 1874;
Clopot, Fabrica Nicolae Ionescu și fiii, 1936.