Biserica cu hramul „Sf Împărați Constantin și Elena”
Sat Zemeș, comuna Zemeș, județul Bacău
Istoric și așezare
Parohia Pietrosu face parte din Protopopiatul Moinești, comuna Zemeș, județul Bacău, cuprinzând o parte din satul Zemeș. Denumirea vine de la fostul sat ”Pietrosul, înglobat în satul Lucăcești, pe cursul mijlociu al râului Tazlăul Sărat” (Corneliu Dârlău și Valeria Dârlău – Monografia Comunei Zemeș). În documentele vremii se mai vorbește și de ”satul Mădârzău sau Modârzău, fost sat în partea de SE a satului Zemeș, pe cursul superior al râului Tazlăul Sărat” (Corneliu Dârlău și Valeria Dârlău – op.cit.). Etimologie: denumirea caracterizează natura locului (relieful)- Dealul Pietrosu.
La cererea credincioşilor, Episcopia Romanului a aprobat, prin decizia nr.2691/27.09.2006, înfiinţarea parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Pietrosu, începând cu 1 septembrie 2006, parohia cuprinzând circa 200 de familii, desprinse din parohiile vecine, respectiv „Sfinţii Voievozi”- Lucăceşti şi „Sfânta Maria”- Zemeş.
Parohia este situată în partea de sud a satului Zemeș, pe cursul superior al râului Tazlăul Sărat, de o parte si de alta a DJ 117, pe o lungime de circa 2 km, având sediul pe strada Principală, nr. 87. Satul are în componența sa creștini ortodocși, dar și catolici.
Lăcașul de cult
Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” este situată în satul Pietrosu, comuna Zemeş. Întrucât este o distanţă de aproximativ 3-4 km., atât până la biserica „Sfinţii Voievozi” Lucăceşti, cât şi până la biserica „Sf. Maria” Zemeş, credincioşii de aici şi-au manifestat dorinţa de a avea o biserică şi un cimitir propriu. Această dorinţa a lor a început să prindă contur în anul 2002, an în care au început demersurile pentru cumpărarea unui teren în vederea construirii unei biserici şi amplasarea unui cimitir. Banii necesari cumpărării terenului s-au adunat prin contribuția enoriașilor.
În primăvara anului 2003 s-a sfinţit locul de către Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului şi s-au început lucrările de construcţie a unei noi biserici cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, cu sprijinul financiar al Primăriei Zemeş.
În octombrie 2003 s-au început lucrările de construcţie, reuşindu-se până la sfârşitul anului turnarea fundaţiei din beton şi construirea elevaţiei până la cota 0. În anii următori s-au continuat lucrările, fiind finalizate în anul 2008.
Biserica este construită în formă de cruce, din cărămidă, cu fundaţie şi centuri de beton armat şi este acoperită cu tablă zincată. Biserica are două turle: una la intrare, care serveşte de clopotniţă, adăpostind două clopote, iar alta pe naos. Tencuielile exterioare sunt realizate în praf de piatră, iar soclul este placat cu piatră cioplită. Pictura a fost realizată de pictorii Dumitru Macovei și Constantin Ciupercă, în anul 2008, în tehnica „fresco”.
În perioada mai-octombrie 2006, prin strădaniile credincioşilor, s-a construit un frumos Aşezământ social-filantropic închinat „Acoperământului Maicii Domnului”. Acesta are o lungime de 30 de metri şi este împărţit în: sală de mese (15 m), bucătărie, grup sanitar, două camere de protocol (una la parter, cealaltă la etaj, din lemn), magazie.
În anul 2010 lângă camera de protocol de la parter s-au construit, prin alipire, alte două camere și un hol, toate transformate în locuință de serviciu.
În anul 2020 a fost construită, prin alipire de așezământ, o cameră mortuară.
Preoți care au slujit:
Pr. Costin Popa: 2006-2015
Pr. Nelu Aneculoaie: 2015 –
Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu:
2003- Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie
25 mai 2008- Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, a oficiat slujba de sfințire a bisericii
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt