Parohia Prohozești II

Biserica cu hramul ,,Sfinţii Voievozi”

Comuna Poduri, județul Bacău

Istoric şi aşezare

Parohia Prohozesti II face parte din Protopopiatul Moinești, comuna Poduri, județul Bacău și a fost înființată în anul 2010 fiind formată prin desprinderea de teritoriul și efectivul pastoral al  actualei Parohii Prohozești I.

Cu vechile grafii, Provodești, Prohodești, Trovozești,  satul Prohozești este cel mai vechi dintre toate satele comunei Poduri fiind atestat documentar înca din timpul domnitorului Alexandru cel Bun. Acesta, la 8 aprilie 1419, dăruia lui Dragomir și lui Ioaneș, fiii lui Ștefan alui Borâlă, mai multe sate, printre care și Prohozeștiul și Poiana lui Opriș de pe Tazlăul Sărat, cu hotarele stabilite de Șăndrișor și Iliaș Ciașnic.

La recesământul din anii 1772-1774 se menționa faptul că din cele 44 de case ale satului Prohozești, 34 erau birnice,  că mai figurau un număr de 20 „panţâri ispravniceşti”, un preot şi un diacon. În Condica Liuzilor din anul 1803 satul este mentionat ca răzăşesc. Condica Vistieria Moldovei din 1816 consemna pentru Prohozeşti un număr de 95 birnici, care plăteau pe un sfert de an biruri în valoare de 490 lei. În sat se mai aflau şi doi scutiţi de către logofătul Constantin Balş şi unul de postelnicul Ioniţă Sturza. La 5 septembrie 1826 un anume Ion, fiul monahului Ciosu, răzăş din satul Prohozeşti, împreună cu Spiridon Ciosu din satul Cernu, făceau danie schitului Savu doi stânjeni de pământ în hotarul numit Măzănăieşti.

Locașul de cult

Biserica cu hramul  „Sfinţii Voievozi” se află în partea de est a satului Prohozeşti, pe terasa superioară a râului Tazlăul Sărat, pe locul numit Hăineală, la trei km de centrul comunei Poduri. Biserica de lemn figureaza pe lista monumentelor istorice ale județului Bacău fiind ”clădită, după tradiție, pe la anul 1640” conform Enciclopediei „Valea Trotușului” scrisă de profesorul Corneliu Stoica.

La recensământul din anii 1772-1774, aici săvârșeau  slujba religioasă preotul Toader şi diaconul Enache. Se presupune că un oarecare Condrea ar fi ctitorul bisericii. Mai târziu slujea preotul Al. Ciosu. În 1809 îi întâlnim pe preotul Constantin Condrea, diaconul Ion Condrea şi pe Solomon Călugărul. Printre ctitori mai figurează Condrea Sandul şi preotul Constantin Condrea. În Marele Dicţionar geografic al României din 1902, biserica „Sfinţii Voievozi” din Prohozeşti este consemnată a fi construită în 1860, ceea ce nu corespunde chiar cu inscripţiile mai vechi de pe crucile de piatră din cimitir. În Anuarul din 1936 apare ca aparţinător de Biserica „Sfinţii Voievozi” Prohozeşti-vale şi satul Negreni, situat în partea de est, deasupra râului Tazlăul Sărat. În Repertoriul lui Nicolae Stoicescu se arată că biserica ar fi fost construită în anul 1800 şi reclădită în anul 1860, ceea ce ar părea mai aproape de realitate. Pe un clopot din anul 1803 apare următoarea inscripție: „Acest clopot s-a făcut la biserica Prohozeștilor Mihail Gavril, Constantin Aneștășoi, 1803”

De-a lungul vremii au fost efectuate mai multe reparaţii: în 1860, 1891, 1926, 1961 iar în anul 1996, sub coordonarea preotului paroh Petru Moraru, biserica a fost extinsă efectuându-se ample reparații atât la interior cât și la exterior. La data de 27 octombrie 1996 a fost resfinţită biserica de către Preasfinţitul Eftimie Luca al Romanului, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi. Din anul 2006 s-a construit în proximitatea bisericii un Așezământ social-filantropic în care se desfășoară diverse activități religioase, educaționale și social-filantropice.

Preoți și slujitori cunoscuți:

Preotul Toader și diaconul Enache

Preotul Alexandru Ciosu

Preotul Constantin Condrea

Preotul Zota Chiriac

Preotul Patrichi Neculai

Preotul Patrichi Dumitru

Preotul Crișan Constantin 1923-1939

Preotul Șelaru Constantin 1939-1976

Preotul Moraru Petru 1976 -2008

Preotul Andrioaie Ciprian 2008-2010

Preotul Neagu Iulian din 2010 –

Obiecte de patrimoniu:

Nu sunt