Biserica cu hramul ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’’
Sat Schitu-Frumoasa, Comuna Balcani, Județul Bacau
Istoricul așezării
Parohia Schitu-Frumoasa face parte din Protopopiatul Moinești și cuprinde Satul Schitu-Frumoasa cu cele patru cătune ale sale: Căsoasa, Ghedeon, Căpățâna și Știrbăț.
Parohia este situată în partea de nord a județului Bacău, pe valea pârâului Schitu-Frumoasa care traversează zona de la vest la est și a afluenților acestuia care poarta numele cătunelor menționate anterior. Zona locuită a localității este înconjurată de dealurile Smida, Crucea, Bradul, Bâtca–Neagră, Dealul Palaghia, Arșița Mare și Muntele Iuga în partea de sud. Ca și localitate, satul Schitu-Frumoasa se învecinează cu satul Rățeni în partea de sud-est, restul hotarelor fiind constituite din zone forestiere brăzdate de păduri de conifere și foioase. Șoseaua DC186 face legătura dintre acest sat și comuna Balcani de care și aparține.
Localitatea Schitu-Frumoasa este amintită prima dată în recensământul efectuat in lunile mai-iunie 1774 de către Divanul Moldovei din Ordinul A.V. Rimshii-Korasov din armata rusă. La vremea respectivă erau: 17 case, 1 preot, 1 dascăl, o femeie săracă, 6 scutiți cu carte de la divan. În total 17 case, un preot, un dascăl – 14 locuitori.
La început localitatea Schitu Frumoasa se numea Schitul Dragoș. În anul 1895 populația era de 712 suflete, 178 fiind capii familiei. La întocmirea comunelor din 1864, localitatea Schitu- Frumoasa este alipită la comuna Băsești. În anul 1874 devine comună. La 1880 este alipită din nou la comuna Băsești. La 1894 devine iar comună. În prezent este parte a comunei Balcani.
Lăcașul de cult
Biserica cu hramul ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’’ are drept ctitor pe Protos. Gherasim, călugăr de origine greacă, stabilit în această zonă cu o obște. În anul 1820 termină construcția bisericii, iar în 1822, împreună cu o obște de preoți și locuitori ai satelor din împrejurimi, se face sfințirea. În anul 1890 prof. Theodor Atanasiu a constatat faptul că la această biserică nu exista nici un obiect de cult, ipoteza la momentul respectiv fiind că ele au fost luate de călugării greci odată cu plecarea lor în Moldova.
Bătrânii parohiei vorbesc despre un vechi cimitir aflat în apropierea casei praznicale actuale, în care se aflau crucile funerare a 40 de călugări, care cel mai probabil au făcut parte din obștea întemeiată aici de Protos. Gherasim. Mormântul ctitorului se afla până astăzi în pronaosul bisericii, unde este în continuare cinstit de credincioși și de clerici.
Structura locașului de cult este una rigidă, zidurile fiind realizate din cărămidă și tencuială de beton, iar acoperișul și corpul de susținere al clopotelor aflate în turnul clopotniței fiind realizate maiestruos din bârne solide de stejar. Forma Bisericii este de arcă, delimitată la interior în cele trei zone caracteristice, respectiv pronaos, naos și Sf. Altar. La structura originală a bisericii s-a mai adăugat de-a lungul timpului un pridvor de dimensiuni considerabile, pentru a putea face față numărului de creștini din ce în ce mai mare. În pronaos, biserica este prevăzută cu un cafas, folosit de corul bisericii în timpul slujbelor religioase.
În anul 1994 s-au efectuat numeroase lucrări de renovare și reabilitare a Bisericii, concomitent cu ridicarea unei case parohiale care să servească preoților slujitori ai parohiei. În anul 1997 are loc resfințirea Bisericii.
În anul 2010 au început lucrările de construcție la Casa Praznicală, lucrări finalizate în anul 2012, anul sfințirii acestui edificiu.
Preoți slujitori
-Protos. Gherasim (ctitorul parohiei)
-Protos. Nicodim Măndiță (1921-1923)
-Pr. Comănescu
-Pr. Purcaru
-Pr. Cernat Vasile (1994-2021)
-Pr. Tănasă Iustin Iulian (2021-)
Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu
11 septembrie 1983 – P.S. Eftimie
1994 – P.S. Ioachim Vasluianul
20 iulie 1997 – resfințire, P.S. Eftimie
2008 – P.S. Ioachim Băcăuanul
2010 – P.S. Ioachim Băcăuanul
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt.
Biserica cu hramul ,, Sf. Atanasie Athonitul”
Sat Schitu-Frumoasa, Comuna Balcani, Județul Bacau
Lăcașul de cult
În Parohia Schitu-Frumoasa, comuna Balcani, din cadrul Protopopiatului Moineşti, există o frumoasă biserică din lemn, al cărei ocrotitor este Sfântul Atanasie Athonitul, sărbătorit în fiecare an la data de 5 iulie.
Cu această ocazie, an de an, îşi îndreaptă paşii spre acest loc ierarhi, preoţi şi credincioşi din toate colţurile ţării, fiind primiţi cu multă dragoste de unul din ctitorii acestui sfânt lăcaş, părintele Nicolae, fiu al satului şi slujitor al Sfântului Altar în peninsula Halkidiki – Grecia.
Biserica Sfântul Atanasie Athonitul a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Pântea, fiind sfinţită în anul 2008 de Înaltpreasfinția Sa Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului, şi de Preasfinția Sa Episcopul Sebastian al Slatinei și Romanaților.
Biserica a fost construită în apropierea casei părinteşti a părintelui Nicolae în memoria fratelui său care a murit în Muntele Athos. Aceasta este singura biserică din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului ocrotită de Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul.
Preoți slujitori
-Pr. Cernat Vasile (1994-2021)
-Pr. Tănasă Iustin Iulian (2021-)
Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu
2008 – P.S. Ioachim Băcăuanul
2010 – P.S. Ioachim Băcăuanul
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt.