Parohia Șupan

Biserica cu hramul ,,Sf. Ap. Petru și Pavel”

Cartier Șupan, oraș Comănești, județul Bacău

Istoric şi aşezare

Parohia Șupan face parte din Protopopiatul Moinești, oraș Comănești, județul Bacău. Parohia Șupan cuprinde cartierul Șupan (străzile Șupanului, Luminii, Codrului, Șoimului, Fundătura Șoimului, Costișa, Banatului, Trotuș, Victoriei, Crângului, Dumbravei și Zorilor).

Parohia este situată în partea Central Vestică a județului Bacău, fiind străbătută de Râul Trotuș și de Pârâul Șupan. Parohia Șupan se învecinează la nord cu Râul Șupan, la sud cu Dealul Galion, la est cu centrul orașului și cu cartierul Podei, iar la vest cu cartierul Lăloaia.

Atestarea istorică a prezenței așezărilor umane din cartierul Șupan datează din perioada anilor 1650 conform geografului francez Sanson și a cărturarului Dimitrie Cantemir.

Lăcaşul de cult

Istoria consemnează prezența acestui lăcaș de cult încă din anii 1689, fiind amplasat în zona Podului lui Mitache, de unde începe drumul „Pe Strâmtură”, către Asău. În anul 1805 biserica din lemn de stejar a fost demontată la inițiativa lui Năstase Doliș, fiind mutată în cartierul Șupan. Inițial, lăcașul de cult a avut hramul Sfântului Ierarh Nicolae și formă de navă, însă după mutarea acesteia i s-a dat forma de cruce, s-a adăugat un pridvor, iar hramul a fost schimbat în Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Biserica a fost mutată în cartierul Șupan, pe un deal înclinat, unde s-au făcut modificări pentru a putea așeza lăcașul de cult. Biserica nu a fost pictată pe interior niciodată, dar catapeteasma este de o importanță și o frumusețe inestimabilă, prin cele 4 icoane mari ce datează din anul 1867, donate de către Neculai și Toma Troiu.

În anul 1983 au început o serie de lucrări de renovare și construcție ce au făcut ca acest mic lăcaș de cult să iasă din starea avansată de degradare în care ajunsese. În cele 3 luni de renovare, biserica a primit un acoperiș nou, o pardoseală (cea veche era putredă după cum amintea părintele Matei Cornel), iar catapeteasma a fost spălată și recondiționată după obiceiurile vremii.

În 1983 a fost refăcută clopotnița, iar cu trecerea anilor au fost refăcute scările, gardul și s-a construit o casă parohială. În anul 2000 a fost construită o casă praznicală cu o capacitate de 70 de persoane, iar în 2019 a fost construită capela mortuară.

Cele mai recente lucrări de întreținere fiind cele din 2022-2023 ce au reprezentat tăierea copacilor bătrâni din cimitir, construirea unui grup sanitar modern și curățarea cimitirului.

Preoţi care au slujit:

  1. Ioan Lascăr,
  2. Ioan Tunaru,

pr.Ioan Hanganu,

  1. Savin Rotaru,
  2. Matei Cornel,
  3. Toma Marian Spoială

Sfinţiri, resfinţiri, slujbe cu arhiereu:

2001 ÎPS Ioachim Băcăuanul, arhiepiscop al Episcopiei Romanului și Bacăului

2002 ÎPS Ioachim Băcăuanul, arhiepiscop al Episcopiei Romanului și Bacăului

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt