Biserica cu hramul „ Cuvioasa Parascheva”
Municipiul Moinești, județul Bacău
Istoric și așezare
Parohia Văsâiești, situată în Municipiul Moinești, strada Al. I. Cuza, nr. 107 C, face parte din Protopopiatul Moinești.
Cartierul Văsâieşti este situat în partea de vest a oraşului Moineşti şi se întinde pe o lungime de 2 Km, de-a lungul şoselei Moineşti – Comăneşti. Pe raza cartierului Văsieşti trăiau, cu propriile rânduieli, ostaşii moldoveni însărcinaţi să păzească linia care desparte teritoriul Moldovei de cel al Transilvaniei. Comandantul micii garnizoane stabilite în acest loc se numea Văsui, de la care provine numele satului-Văsâieşti.
Localitatea este atestată documentar pentru prima data la data de 8 iunie 1443, atunci când domnitorul Ștefan cel Mare întărește lui Iliaș Sanga mai multe sate, printre care „Văsiești și Urminiș” (Pr Banciu Paraschiv- „Protopopiatul Moinești. File de istorie, trecut și prezent”). Satul a fost arondat orașului Moinești în 1929.
Lăcașul de cult
Biserica parohială din acest cartier a fost construită în anul 1801, de către enoriaşi, din lemn cioplit, în formă de treflă, acoperită cu tablă. Exteriorul era tencuit, iar în interior, biserica era tăbănuită și vopsită. Catapeteasma era din lemn de tei.
„…cam în centrul satului se află biserica parohiei, de lemn, în stare bună (…) veleatul se cunoaște bine, e anul 1805, data fondărei bisericii” ( Pr Banciu Paraschiv- „Protopopiatul Moinești. File de istorie, trecut și prezent”).
Biserica a fost renovată în 1907, în timpul păstoririi preotului Gheorghe Niculescu, apoi în 1930 și 1980. La această ultimă reparație pereții au fost tencuiți cu ciment, ceea ce a dus la carbonizarea lemnului. Din această cauză biserica a fost demolată, în locul ei ridicându-se o nouă biserică, între 1991-2006, care poartă același hram. Este construită din piatră cioplită, cărămidă pe structură de beton, în formă de treflă, acoperită cu tablă zincată; catapeteasma şi strănile sunt noi, sculptate în lemn de stejar.Pictura s-a realizat în anul 2005, în tehnica „fresco”, de către pictorul Mihai Chioaru, din Bacău.
Biserica a fost sfințită pe data de 4 iunie 2006, de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului.
Preoți care au slujit:
Preot Andronachi -1772
Preot Gherasim -1772
Preot Tudorachi Itigan -1809
Preot Gherasim Itigan -1809
Preot Simion Itigan -1809
Preot Iftimie Itigan -1809
Preot Gheorghe Niculescu – 1907
Preot Gheorghe Constantinescu
Preot Gheorghe Turcu- 1 aprilie 1985- 31 octombrie 2018
Preot Constantin Florariu – 1 noiembrie 2018 –
Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu:
1991- Preasfințitul Eftimie Luca, Episcopul Romanului și Hușilor, a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie a bisericii noi
4 iunie 2006 – Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, a oficiat slujba de sfințire a bisericii
Obiecte de patrimoniu:
Un veșmânt al Cuvioasei Parascheva, primit în dar de la Arhiepiscopia Iașilor, în luna iunie 2021, conform Hrisov/17 aprilie 2021