Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
CULTURĂ ŞI MISIUNE
  » Publicaţii
  » Colaborări
  » Conferinţe
  » Centre cultural-misionare
  » Corul Theotokos
  » Pelerinaje
  » Activităţi cu tinerii
 
 
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


14/09/2021

Bucuria împlinirii în Parohia Poiana II Dărmănești

mai multe detalii

14/09/2021

Proiect filantropic desfășurat la Parohia ,,Sfântul Spiridon” din Comănești

mai multe detalii

13/09/2021

Slujbă de Te Deum la început de an școlar

mai multe detalii

12/09/2021

Proiect eparhial desfășurat în Parohia Berești-Tazlău, filia Turluianu

mai multe detalii

06/09/2021

Manifestări cultural-duhovnicești în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

02/09/2021

Şcoala de vară „Cǎlǎtorie ȋn lumea copilǎriei” ȋn Parohiile Tescani, Prisaca și Enǎchești

mai multe detalii

02/09/2021

Școala de vară ”Prietenia - flacăra vie a sufletului”

mai multe detalii

02/09/2021

Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul prăznuit în Parohia Coșnea

mai multe detalii

31/08/2021

Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești

mai multe detalii

30/08/2021

Școala de vară „Acasă la Rățeni” în Parohia Rățeni

mai multe detalii

29/08/2021

Școala de vară organizată la Parohia Sfinții Voievozi Lucăcești

mai multe detalii

27/08/2021

Tabăra copiilor din Cernu „FAPTe pentru zâmbetele lor”

mai multe detalii

23/08/2021

Concursul de șah „Biserica – casa sufletului romanesc” Poduri

mai multe detalii

22/08/2021

Școala de Vară, „Școala din Tinda Bisericii ”, ediția a III-a, Parohia Goioasa

mai multe detalii

20/08/2021

Bucurie şi credinţă în lumea satului

mai multe detalii

20/08/2021

Activitate catehetică în Parohia Pietrosu, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului

mai multe detalii

17/08/2021

Școala de vara „Acasă la Sfântul Nicolae”, ediția a VI-a

mai multe detalii

17/08/2021

Şcoala de varǎ „Hristos ȋn mijlocul copiilor”, ȋn Parohia Enǎchești din Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

10/08/2021

Școala de vară „Episcop Dionisie Climescu – Întemeietorul Școlii Moineștene” derulată de Parohia Sf. Gheorghe Moinești la a șasea ediție

mai multe detalii

09/08/2021

„Ziua fiilor satului”, în Parohia Cernu

mai multe detalii
 
 
Protoieria Moineşti » CULTURĂ ŞI MISIUNE » Pelerinaje

Pelerinaje

Pelerini în Sfântul Munte

Loc ales, Gradină Maicii Domnului şi tărâm al pelerinilor, Muntele Athos este o republică monastică autonomă în interiorul statului grec, înconjurată de ape. Cu o istorie tulburătoare, muntele ortodox al bătrânului continent, Agion Oros – cum îi spun grecii, stă sub ocrotirea Maicii Domnului. După Sinai şi Tabor, muntele sfânt al creştinilor este Athosul; oriunde te-ar purta paşii nu simţi decât chemarea şi mireasma rugăciunii.

Cu aceeaşi dorinţă şi sub acelaşi imbold, al rugăciunii, un grup de credincioşi (13 preoţi şi 3 mireni) din Protoieria Moineşti, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul şi organizarea Părintelui Protopop  Costel Mareş, au pornit în pelerinaj spre Athos. Călătorie şi urcuş duhovnicesc, întregul pelerinaj a stat sub semnul binecuvântării şi ocrotirii Sfântului Ioan de Rila – mărturiseşte unul dintre pelerini. Nu  este deloc întâmplător că prima zi în Sfântul Munte a început la Mănăstirea Zografu cu slujba de priveghere a Sfântului Ioan de Rila, după cum tot o rânduială binecuvântată a fost şi partea de final a călătoriei care s-a încheiat la Mănăstirea Sfântului din Bulgaria, unde se şi păstrează sfintele sale moaşte întregi.

Aşadar prima zi, la Zografu, uimiţi deja de frumuseţea peisajului dar şi de sălbăticia locurilor, încă păstrând proaspătă experienţa călătoriei pe mare, pelerinii descoperă dintr-o dată frumuseţea nepământească a privegherilor athonite. Slujba mănăstirească, desfăşurată după un tipic riguros, nu are cum să te lase indiferent; nici programul nu este unul oricum: trezirea la ora 3:30 cînd începe slujba la biserică, pînă la ora 7:00 – program de cazarmă.

Totul se petrece foarte repede, nici nu ai timp să asimilezi cantitatea uriaşă de informaţii pe care ai vrea s-o reţii, deşi te-ai pregătit din timp, de-acasă; secole întregi de istorie se scurg rapid prin faţa ochilor şi realizezi cât de trecător e omul, dar şi măreţia lui. La Zografu, ca dealtfel la orice mănăstire din Sfântul Munte ai merge, afli repede că românii, prin voievozii, domnitori şi credincioşii săi sunt cei mai mari ctitori.  Nu este loc unde să nu existe danii româneşti. Muşatinii, Alexandru cel Bun, au sprijinit mănăstirea iar Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a refăcut-o aproape integral; a rezidit biserica şi bolniţa, arsanaua (portul pentru corăbii), reface din piatră corpul chiliilor, trapeza si zidul de incintă, zideste din nou biserica mare si o pictează în frescă. Rămâi uimit. Nu mai amintim daniile anuale în bani de aur sau argint – ramânem însă cu gândul la cele două donaţii de suflet ale sale: o icoană cu Sfântul Gheorghe si steagul de luptă al Moldovei, cusut cu aur si argint, care are pe o parte icoana Sfântului Gheorghe, iar pe partea cealaltă stema tării.

Însă marea podoabă a oricărei mănăstiri şi a oricărui schit este biserica. Tresalţi când vezi, căutând cu ochii parcă flamânzi, zugrăviţi în pridvor domnitorii români: pe Ştefan, pe Vasile Lupu şi Alexandru cel Bun. Au remarcat şi alţii înaintea noastră: „pe peretele de onoare al salonului stă, în rând cu marii ctitori, Stefan cel Sfânt si Mare, voievodul Moldovei!” - Gala Galaction.

A doua zi, după un traseu greu de 12 km şi trei ore întregi de mers pe jos, ajungem la mănăstirea Vatopedu, care are drept ctitor fondator pe chiar sfântul Constantin cel Mare dar şi pe un Alexandru Lăpuşneanu, domnul Moldovei. Şi aici aflăm o pleiadă de odoare şi sfinte moaşte:

- Brâul Maicii Domnului, de culoare neagră, care se păstrează într-o raclă de argint,

- două cruci de la împăratul Constantin făcute după modelul care i s-a arătat pe cer, şi care se păstrează pe Sfânta Masă.

- alte sfinte moaşte: Capul Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat; Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Grigorie Decapolitul şi multe alte sfinte moaşte.

- cea mai bogată bibliotecă din Sf. Munte. Aici se păstrează hărţile lui Ptolemeu, desenate de Strabon, fragmente din crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, şi o bucată din trestia cu care a fost fixat buretele înmuiat în oţet şi oferit lui Hristos pe cruce.

- Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului care se păstrează la Vatopedu, 7 la număr: "Paramythia" Mângâietoarea sau "Izbăvitoarea de barbari", "Pantanassa" - "Împărăteasa tuturor”sau Vindecătoarea de cancer, "Elaiovritissa" - "Izvorâtoarea de mir", "Vimatarissa"- "Ctitoriţa", Esphagmeni - "Junghiata", "Antifomitria", Pyrovolitheisa (Cea Împuşcată).

O bucuire neaşteptată şi nesperată a fost invitaţia stareţului Efrem care ne-a aşteptat seara, după cină, în salonul pentru oaspeţi (Sinodicon sau catolikon) la o discuţie duhovnicească. Ghid şi traducător a fost nimeni altul decât părintele Daniel Cotescu, fiul marilor actori Valeria Seciu şi Octavian Cotescu, retras de mulţi ani în Muntele Athos.

Cea de-a treia zi a început, aşa cum e obişnuit în Athos, cu privegherea de la ora 3 dimineaţă până către orele 730 când, după un mic dejun frugal, am pornit în pelerinaj spre mai multe mănăstiri: Ivirion, Pantocrator, schitul Sf. Ilie, schitul Sf. Andrei, Biserica Protaton din Careia unde se află icoana Maicii Domnului Axion Estin, "Cuvine-se cu adevarat".

Ne oprim peste noapte la schitul românesc Prodromou, numele său însemnând în limba greacă Sf. Ioan Botezătorul. Sub ocrotirea lui tradiţia monastică românească şi-a găsit, după sute de ani, prima fixare în spaţiul athonit. Aici se găsesc icoana Maicii Domnului nefăcută de mână omenească, Prodromiţa, icoana cu Sfântul Ioan Botezătorul care şi-a schimbat înfăţişarea chipului devenind încruntat, ameninţător către turcii care au vrut să jefuiască schitul pe la 1821, precum si alte sfinte moaste. La 15 minute de Schitul Prodromul se află şi pestera unde a vietuit Sfântul Atanasie, pe stânca suspendată deasupra apei, şi în care se află icoana Maicii Domnului, venită pe mare.

Ziua a patra este rezervată Marii Lavre. După privegherea de dimineaţă de la Prodromou plecăm pe jos, cale de câţiva kilometri până la cea dintâi mănăstire atonită între cele 20, mănăstirea tutelară peste tot Muntele. Aici îl avem ghid pe părintele Ieronim, român şi prieten de-al nostru, de locul său de prin părţile Moineştiului, din Ardeoani. Ne bucurăm de cuvântul duhovnicesc şi descoperim rând pe rând peştera Sf. Ioan Cucuzel, icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului: Cucuzeliţa, Econoama şi Portăriţa, sfinte moaşte, cel mai vechi chiparos din lume, plantat de însuşi sf. Atanasie Athonitul, întemeietorul mănăstirii, paraclisul construit de Sf. Voievod Constantin Brâncoveanul în cinstea icoanei “Cucuzeliţa”.

A cincea zi o petrecem la alt schit românesc, una din cele mai vechi vetre monastice româneşti din Sfantul Munte, Schitul Lacu. Numele nu provine de la vreun lac din imprejurimi, ci de la termenul grec lako, care înseamnă groapă. Situat la marginea de nord-est a pensinsulei, la aproximativ patru ore de mers pe jos de la Manastirea "Sfântul Pavel" de care aparţine, Lacu este un schit de tip lavră (anahoretic), adică format din mai multe "chilii", împrăştiate pe o arie de vreo doi kilometri pătraţi. Fiecare chilie are viaţa ei independentă de a celorlalte în timpul săptămânii, dar toţi monahii din schit se adună duminica şi în sărbători în biserica centrală (gr. katholikon) pentru rugăciunea în comun şi Sfânta Liturghie.

Dintre cele 13 chilii câte există în prezent la schitul Lacu, am ales să ne oprim la chilia "Buna Vestire", al cărei stareţ şi duhovnic este părintele Ştefan Nutescu, cu metania la Sihăstria. Aici ne-am bucurat duhovniceşte şi am primit cuvânt de folos, am lăsat pomelnice şi am participat la slujba vecerniei, iar a doua zi dimineaţă la Utrenie şi Sfânta Liturghie.

Fără să ne dăm seama cât de repede au trecut deja şase zile ne-am îmbarcat pe vaporul „Aghios Panteleimonos” care ne-a dus din Dafni, portul Sfântului Munte până la Uranopolis. De pe puntea vasului am avut posibilitatea să admirăm pentru ultima oară, în semn de rămas bun, chiliile, arsanalele şi mănăstirile presărate pe porţiunea de câţiva zeci de kilometri dintre cele două porturi.

Ne-am îndreptat spre Salonic, cu oprire la mănăstirea Suroti - loc unde se află moaştele Sf. Paisie Aghioritul. Una dintre atracţiile turistice emblematice ale Salonicului, al doilea oraş ca mărime din Grecia, este Turnul Alb sau Lefkos Pirgos, cum este numit de localnici. Turnul adăposteşte astăzi Muzeul Bizantin, unde sunt expuse icoane vechi, ceramică bizantină şi monede, odoare bisericeşti şi alte vestigii din perioada bizantină şi postbizantină. Am vizitat centrul istoric al oraşului, ne-am închinat la moaştele Sf. Dimitrie cel Mare Izvorâtorul de Mir adăpostite în biserica sa (ridicată la anul 413) şi apoi la moaştele Sfântului Grigorie Palama din Catedrala mitropolitană, am văzut biserica Sf. Gheorghe - cea mai veche biserică creştină din Grecia, biserica Sf. Sofia unde se afla moastele Sf. Vasile cel Nou, Arcul de triumf ridicat de Galerius în anul 305 după care am plecat spre Bulgaria.

În drumul nostru spre casă ne-am oprit la mănăstirea Sf. Ioan de Rila, cea mai renumită mănăstire din Bulgaria. Construită în secolul al X-lea de întemeietorul său - Sfântul Ioan de Rila (Ivan Rilski, pe numele sau bulgăresc),  mănăstirea, aşezată la o altitudine de 1147 metri, este impresionantă. Aici sunt adăpostite şi se păstrează moaştele întregi ale sfântului care, iată, s-a dovedit a fi ocrotitorul pelerinajului nostru.

Nimeni nu s-a întors fără folos duhovnicesc iar semnul cel  mai pregnant al binecuvântării primite este mărturisirea oricăruia din pelerini: abia aştept să merg din nou!
 
©2010 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si promovare site - SANNET.