Proiect catehetic derulat în Parohia Bucșești II

0
32

În Parohia Bucșești II, comuna Poduri, Protopopiatul Moinești, duminică, 10 martie 2024, după Sfânta Liturghie, tinerii din proiectul catehetic „Hristos-Prietenul nostru în vreme de boală” au susținut serbarea „Cele mai frumoase flori pentru mama”.

În Parohia Bucșești II,  cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, se derulează activitățile din cadrul Proiectului catehetic „Hristos-Prietenul nostru în vreme de boală”. Acesta se desfășoară în cadrul Concursului Național Catehetic propus de către Patriarhia Română pentru anul 2024, intitulat „Hristos – Cuvântul care vindecă” și face parte din manifestările culturale și educaționale programate cu prilejul „Anului Omagial al pastorației şi îngrijirii bolnavilor”, și al „Anului Comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

Proiectul catehetic „Hristos-Prietenul nostru în vreme de boală” este realizat de către grupa de cateheză a Parohiei Bucșești II, sub coordonarea preotului paroh Alin-Ionuț Ciobanu, împreună cu cadre didactice și voluntari ai parohiei. Acest proiect își propune ca obiective pentru tinerii participanți: 

  • să cunoască și să pună în practică învățătura Bisericii Ortodoxe cu privire la grija față de cel bolnav, aflat în suferință;
  • să cunoască mărturii din Sfânta Scriptură cu privire la suferință, boală trupească şi sufletească şi tămăduire;
  • să pună în practică și să trăiască experiența filantropiei în comunitatea parohială și în societate;
  • să îmbunătățească cunoașterea, dialogul, apropierea și slujirea între oameni;
  • să prețuiască sănătatea şi viața ca daruri ale lui Dumnezeu;
  • să stimuleze colaborarea și fapta izvorâtă din iubire, inițiativa și acțiunea credinței și să se implice activ în viața Bisericii să se implice activ în viața Bisericii.

Proiectul a debutat în data de 12 decembrie 2023 prin activitatea „Hristos împărtășit copiilor”. Grupa de cateheză a participat la Sfânta Liturghie, unde copiii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos. 

În apropierea sărbătorii Nașterii Domnului tinerii au prezentat în fața credincioșilor concertul de colinde caritabil „Hristos Se naște, slăviți-L!”, alături de corul Resurrectio, dirijat de prof. Gabriela Biea. Tot atunci au participat la cateheza cu tema: „Cercetarea şi îngrijirea bolnavilor, ca datorie mântuitoare a fiecărui credincios”. Fondurile obținute prin acest concert au fost oferite de copii unei mame de 35 de ani, din Parohia Sulța, pentru o operație la creier. 

La atelierul de creație „Felicitări pentru mama”, copiii au pregătit darurile lor pentru aceste persoane dragi, cu ocazia zilei lor, la început de primăvară.

Duminică, 10 martie 2024, după Sfânta Liturghie, tinerii din proiect au susținut serbarea „Cele mai frumoase flori pentru mama”, în cadrul căreia au rostit poezii, au cântat cântece dedicate mamei și au oferit mărțișoare mamelor și bunicelor prezente, aducând bucurie și emoție tuturor. La această serbare s-au adăugat membrii grupului „Moineșteanca”, condus de prof. Marinica Ifrim.

Proiectul catehetic „Hristos-Prietenul nostru în vreme de boală” va continua cu alte cateheze, activități de creație și filantropice, care să ajute la consolidarea întrajutorării şi slujirii dintre oameni, şi posibilitatea întăririi relaţiilor dintre membrii comunităţii, prin cultivarea credinţei iubitoare care lucrează prin fapte bune, ceea ce se dorește, de fapt, prin conceptul acestui concurs inițiat de Patriarhia Română.