Sâmbătă, 7 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a sfințit Capela din Incinta Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2, din Comănești, așezând-o sub ocrotirea „Sfinților Martiri Brâncoveni”.
Evenimentul deosebit, organizat cu prilejul Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești, în „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor„ și în „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți„ a debutat la ora 16 cu primirea Sfintelor Moaște ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, de către numeroși credincioși, preoți și diaconi, monahi și monahii, precum și reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale.
După Slujba Vecerniei, a fost acordată preotului Nicolae Iftime, preot misionar în cadrul acestui așezământ, distincția de iconom stavrofor.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a săvârșit Slujba de Sfințire a Capelei din Incinta Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2, din Comănești, închinând-o Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Radu, Ștefan, Matei și Ianache Sfetnicul. Sfințirea acestei capele denotă necesitatea unei colaborări permanente între cele două structuri, Școală și Biserică, și încununează proiectele desfășurate cu succes de către cele două instituții partenere din Comănești în vederea ajutorării copiilor suferinzi de deficiențe mintale, senzoriale, fizice și de motricitate, tulburări emoționale, de comportament, sindrom Down, tulburări din spectrul autist sau dificultăți de adaptare și de integrare școlară.
Conform rânduielii stabilite de Biserica Ortodoxă în cadrul Slujbei de Sfințire, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a așezat în piciorul Sfintei Mese, părticele din Sfintele Moaște ale Sfântului Mare Mucenic Teodosie de la Brazi.
***
În data de 15 septembrie 1974, în apropierea Bisericii vechi „Sfântul Spiridon”, a fost construit un așezământ școlar dedicat copiilor cu cerințe educative speciale sub denumirea de „Școala Ajutătoare” Comănești. Alăturat clădirii școlii s-au construit și un cămin internat ce cuprindea pe lângă dormitoare, sală de mese, bucătărie, grupuri sanitare cu băi, spații de joacă și de relaxare. După transformările survenite la nivelul societății românești post-decembriste, la nivelul acestei instituții au avut loc mai multe etape de reorganizare a activității. În 2007, s-a propus ca în cadrul „Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă” să fie incluse și activități duhovnicești, ca parte a proceselor de reintegrare a copiilor cu deficiențe speciale, precum și în cadrul programelor personalizate de recuperare și învățare.
Astfel, în anul 2010, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oferit binecuvântarea ca în interiorul clădirii să fie amenajat un spațiu de rugăciune de tip capelă – loc de întâlnire cu Dumnezeu, dar și sală de sacro-terapie. În 2014, în contextul manifestărilor prilejuite de proclamarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a „Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”, la împlinirea a trei secole de la martiriul lor (15 august 1714), Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a propus ca viitorul altar de închinare să-i primească ca și ocrotitori, spre a fi modele inspiraționale atât pentru cei care se jertfesc aici, cât mai ales pentru beneficiarii acestei forme de învățământ. În luna septembrie a aceluiași an a fost numit preot misionar Nicolae Iftime, iar în cadrul așezământului au fost realizate numeroase reconfigurări ale spațiului: zidirea unei catapetesme, în Sfântul Altar a fost placată cu marmură Sfânta Masă, pereții au fost zugrăviți și îmbrăcați în veșmânt iconografic în tehnica al secco.
La începutul anului 2024, Protopopiatul Moinești și Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2, din Comănești au încheiat un Protocol de Colaborare pentru a stabili modul și criteriile după care va funcționa capela, precum și diferse tipuri de activități comune (Biserică-Școală) ce se pot desfășura în interiorul ei.