Taina Sfântului Maslu în Cercul Pastoral ,,Sfântul Apostol Luca” din Dărmănești

0
25

Din Duminica Ortodoxiei și până în duminica a cincea din Postul Mare, în Cercul Pastoral Dărmănești s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu, prin rotație, în fiecare parohie din oraș. Această întâlnire de rugăciune se întâmplă în Postul Mare și în Postul Crăciunului, în mod regulat, de peste douăzeci de ani.

,,Taina Sfântului Maslu, este slujba prin care Biserica se roagă pentru cei bolnavi, dăruindu-le harul tămăduirii, al iertării păcatelor prin ungerea cu untdelemn sfinţit însoţită de rugăciunea preoţilor” ne spune părintele Dumitru Stăniloae, în Dogmatica sa.

Datorită faptului că acest an este dedicat de Sfântul Sinod îngrijirii bolnavilor, în primele cinci duminici și la sărbătoarea Bunei Vestiri, toți credincioșii prezenți în bisericile dărmăneștene, au primit binecuvântarea lui Dumnezeu prin Taina Sfântului Maslu. Preoții s-au rugat pentru sănătatea sufletească și trupească a oamenilor, pentru iertarea păcatelor și pentru întărirea în credința dreptmăritoare.

Prima întâlnire a avut loc la parohia Boiștea I, apoi au urmat parohiile Lapoș, Boistea II, Poiana II, Plopu și parohia Dărmănești. Credincioșii de aici au luat parte la Aghiasma Mică, Taina Sfântului Maslu iar la final au ascultat un cuvânt de învățătură. S-a invocat Sfântul Apostol Iacov, care îndeamnă pe creștini: „Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului” (5:14).

Iar ca o concluzie, s-a amintit cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel:  „Sănătatea este un dar de la Dumnezeu, nu un drept, iar acest dar trebuie păzit, îngrijit și sfințit. Dacă l-am pierdut, trebuie să-l căutăm cu multă credință și speranță”.