Vineri 2 august 2024, ora 18:00, la Centrul de Agrement „Ionuț Iftimoaie” din orașul Comănești a avut loc conferința ”ADICȚIA DIGITALĂ – boală și remedii pentru părinți, profesori, tineri și copii” avândul ca invitat pe biofizicianul și doctor în bioetică Virgiliu Gheorghe vicepreşedintele Institutului de Cercetări Psihosociale şi Bioetică Bucureşti. Organizarea acestei conferințe s-a realizat de către Protoieria Moinesti în parteneriat cu Primăria orașului Comănești și Centru Educațional Phronesis cu ocazia 𝑍𝑖𝑙𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑂𝑟𝑎𝑠̦𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑜𝑚𝑎̆𝑛𝑒𝑠̦𝑡𝑖 și în contextul 𝐴𝑛𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑜𝑚𝑎𝑔𝑖𝑎𝑙 𝑎𝑙 𝑝𝑎𝑠𝑡𝑜𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝑠̦𝑖 𝑖̂𝑛𝑔𝑟𝑖𝑗𝑖𝑟𝑖𝑖 𝑏𝑜𝑙𝑛𝑎𝑣𝑖𝑙𝑜𝑟.
Fiecare dintre noi ne confruntăm azi cu o problemă extrem de gravă dar din păcate prea puțin luată în considerare, și anume adicția digitală (dependența de telefon, tabletă, TV, Facebook, Instagram, filme, emisiuni, pornografie… etc.).
Fie că este vorba despre prietenii, nepoții, copii, elevii noștri sau chiar noi înșine, dependența digitală ne influențează viețile într-o foarte mare măsură și aceasta, din păcate în sens profund negativ!
„Utilizarea excesivă a uneltelor tehnologice utile, inclusiv a rețelelor de socializare și a diferitelor resurse de pe internet, poate crea o supra-saturare de informații. O astfel de expunere acută la aceste informații duce la supra-stimularea multor utilizatori. Asemenea unui drog: rețelele de socializare, jocurile video și alte forme de multimedia, oferă o doză de dopamină, stimulând creierul utilizatorilor într-un mod comparabil cu stimularea pe care o experimentează dependenții de opioide în timpul intoxicației. Supunerea la această stimulare zilnică poate crea rapid dependență, împreună cu un amalgam de simptome dăunătoare care o însoțesc.
Fie că este vorba de rețele de socializare, jocuri video sau navigarea pe internet, acestea creează o supra-stimulare severă și eliberare de dopamină creându-se astfel dependența, lanțul crunt al sclaviei moderne,” a avertizat domnul Virgiliu Gheorghe.