Ziua IEI serbată la Parohia Lăloaia

0
270

Ziua de 24 iunie – Sânzienele sau Drăgaica în calendarul popular, Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul în calendarul ortodox – a devenit pentru enoriașii Parohiei Nașterea Maicii Domnului  Lăloaia – Comănești, o zi în care se celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Și anul acesta, ca în ultimii trei ani, cei prezenți la slujbă au venit cu ținuta tradițională pentru a marca ZIUA IEI.

 Corul de copii al bisericii a susținut un mic concert, pentru a ne aminti datoria morală de a ne însuși zestrea spirituală și culturală a strămoșilor, îndemnând prin cânt: „Şi atunci când eşti departe de sat şi neamul tău, Să spui cu demnitate român voi fi mereu”.

Singurii urmași ai dacilor de odinioară, românii de astăzi, pot face dovada moștenirii rămase de la daci prin obiceiurile moștenite, prin grai, dar mai ales prin portul tradițional românesc, deloc diferit de al strămoșilor. Asta nu o spunem doar noi, o spun cronicarii, istoricii și geografii antici, o arată Columna lui Traian, o simțim noi românii în fiecare zi.

În perioada contemporană, ia a devenit simbol național. Reginele României, Elisabeta şi Maria, dar şi aristocraţia feminină a timpului, au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente, fiind apreciată fineţea materialelor folosite, armonia cromatică, dar şi croiul pieselor de port românesc, ţesute, croite şi brodate în casă.  În anii treizeci ai secolului trecut, ia devine o „modă” chiar la Paris, prin strădania unor românce de viță nobilă și cu simțire  românească. De aceea  ia a rămas în memoria celor de atunci ca o reprezentare frumoasă, colorată, fină a românismului pentru eternitate!