„Ziua Internațională a Tineretului Creștin Ortodox”, în Parohia Leorda

0
23

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, vineri, 2 februarie 2024, în sărbătoarea Întâmpinării Domnului, la Parohia Leorda din Protopopiatul Moinești a avut loc o activitate duhovnicească și educațională, în parteneriat cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 Comănești. Întâlnirea a fost programată în „Ziua Internațională a Tineretului Creștin Ortodox”. 

Astfel, după Sfânta Liturghie, cei 20 de elevi prezenți din partea Centrului și cadrele didactice, asistenții maternali, tinerii și voluntarii din parohie au servit împreună masa de prânz, pentru care s-au mobilizat membrele comitetului parohial. Acest moment a avut și un rol de acomodare, de prezentare a copiilor, a personalului Centrului și a echipei parohiale.

Au urmat 2 ore de activități creative și duhovnicești. Pe fondul muzical „Pentru Tine, Doamne”, s-au folosit exerciții de tip „ghicitori creștine”, s-au colorat icoane, s-au realizat mici tablouri folosindu-se tehnica mototolirii hârtiei, iar copiii cu o motricitate mai bună au decupat pe șabloane transformând o coală de hârtie într-un porumbel, simbol al blândeții și al purității. Aceste realizări se vor adăuga portofoliului deschis pe 15 ianuarie cu ocazia Zilei Culturii Naționale, parte integrantă a revistei ce va fi editată pentru a reflecta un crâmpei al eforturilor educaționale întreprinse.

La final, copiii au primit în dar puzzle-uri, dulciuri și iconițe, s-au adresat cuvinte de admirație din partea enoriașilor către părinții și profesorii elevilor cu cerințe educaționale speciale și s-au extras concluzii, iar cadrele didactice au primit cărți de rugăciuni și icoane.

Doamna profesor Cristina Taraș, în urma evenimentului, a declarat: „La invitația părintelui Codrin Laslău, preot paroh la Parohia Ortodoxă Leorda, am continuat activitățile începute pe 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. De această dată am fost primiți în impresionanta biserică, pe care părintele Codrin Laslău o păstorește cu atâta grijă și empatie, încât deja elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 Comănești și ai Școlii Gimnaziale Asău se simt iubiți, protejați și valorizați. Cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului Creștin Ortodox și a sărbătorii religioase Întâmpinarea Domnului, părintele Codrin Laslău, doamna preoteasă Andreea Laslău și membrii comitetului parohial, au întâmpinat elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 Comănești și ai Școlii Gimnaziale Asău cu ușile bisericii larg deschise, cu brațele întinse cuprinzându-i cu blândețe și empatie, dând dovadă de disponibilitate maximă, toleranță și admirație. Doamna inspector  școlar pentru învățământ special și special integrat Droiman Oana Maria,  domnul director prof. Acsente Teddi Constantin, cadrele didactice, părinții, asistenta maternală și, nu în ultimul rând, puii noștri buni și iubiți, apreciază dorința gazdelor de a se implica activ în viața reală a copiilor speciali, invitându-ne la noi activități, pe care părintele Codrin Laslău, împreună cu doamna preoteasă și comunitatea Parohiei Ortodoxe Leorda, deja le-au planificat atât de minuțios. Cu maximă considerație, vă prețuim efortul dumneavoastră!’’

Asistenții maternali, Iordachi Ionela și Laiu Iuliana au adăugat: „Copilașii au fost foarte încântați de activitate, au socializat, au gustat din bunătățile oferite, s-au bucurat de jocuri, au desenat frumos, au decupat și au fost plăcut surprinși de surpriza oferită de părintele Codrin Laslău și comitetul parohial, de la sfârșitul activității. Mulțumim pentru invitație, a fost minunat și vom reveni cu drag!’’

Preotul paroh Codrin Laslău a declarat: „A fost un nou episod cu încărcătură emoțională, de împărtășire a experiențelor și de prezentare pe scurt a poveștilor de viață în timpul atelierelor. O colaborare cu oameni competenți, dar plini de căldură umană. Ne-am propus să rămânem conectați prin cărțile de rugăciuni. Au trecut frumos aceste ore și s-au așezat pe agenda primăverii noi activități atât pentru tineri, cât și pentru părinții lor.”

(Pr. C. L.)